Oleh pada 07 Aug 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Ezzanie Jasny , Instagram Puteri Sarah Liyana , Instagram Khalid Nadzri , Instagram Azrel Ismail

       

Kini kita berada di pertengahan kedua tahun 2023, dan saatnya untuk kita mengimbau kembali antara drama-drama melayu yang meletup dan meraih perhatian di kalangan penonton Malaysia pada tahun ini.

      

cerita melayu 452392

Kredit foto: Instagram Puteri Aishah

              

10 Drama Melayu Malaysia 2023 "Mesti Tonton", Berserta Sinopsis

Bukan Cinta Sempurna

tonton drama melayu 53957

Kredit foto: Instagram Astro Gempak

       

Bukan Cinta Sempurna merupakan sebuah telenovela yang mengetengahkan kisah cinta dua darjat yang dipenuhi dengan hasad dengki, melalui tema drama cinta dan kekeluargaan. Ia berkisarkan tentang Luqman, anak keluarga berada yang memiliki sebuah ladang, yang jatuh cinta dengan Qistina, seorang gadis miskin yang bekerja di sana. Namun, hubungan cinta mereka terperangkap dalam pelbagai kesulitan akibat fitnah yang disebarkan oleh Aniq dan keluarga Luqman terhadap Qistina.

       

Platform online: Astro Go, Sooka

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Bukan Cinta Sempurna (Slot Tiara Astro Ria)

        

I Love You Stupid

drama tv3 65782

Kredit foto: Instagram Ezzanie Jasny

        

"I Love You Stupid" berpusat kepada kehidupan Iris, seorang anak jutawan Malaysia. Iris hidup dengan peraturan sendiri meskipun sanggup mengorbankan orang di sekelilingnya, bahkan menuduh seorang pegawai apabila gagal menggodanya. Konflik timbul ketika Iris tidak dapat melepaskan diri daripada disaman Inspektor Ebrahim kerana memandu secara berbahaya. Takdir membawa Iris dan Inspektor Ebrahim kembali bertemu di universiti tempat dia belajar, dengan Inspektor Ebrahim bertugas sebagai Pegawai Penyelarasan Kor Suksis di sana.

       

Platform online: Viu

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod I Love You Stupid (Viu)

        

Cinta Yang Tertangguh

drama malaysia 10257

Kredit foto: Instagram @sweetqisminizers

       

Mengisahkan tentang Adrish yang membenci seorang wanita bernama Hanania. Namun, perasaan cemburu tiba-tiba timbul apabila ada lelaki lain yang cuba mendekati Hanania. Ketika bekas kekasih Hanania, Afii, datang mencari Hanania, situasi memaksa Hanania meminta bantuan daripada Adrish untuk melarikan diri dari Afii dan tanpa disangka, Hanania dan Adrish berpura-pura menjadi suami dan isteri palsu. Seiring berjalannya masa, Adrish mula menganggap hubungan palsu itu sebagai sesuatu yang lebih daripadanya.

        

Platform online: RTM Klik

               

Stella On Stage

drama melayu astro 65907

Kredit foto: Instagram Kl Motion Picture

       

Ketika polis menemui jasad yang mengerikan di sebuah tasik, dunia hiburan heboh dengan spekulasi mengenai kehilangan Stella, seorang selebriti terkemuka. Netizen mengajukan pelbagai persoalan, termasuk siapakah yang menjadi suspek utama dalam kes kehilangannya. Namun, jawapan misteri yang menggoncang dunia hiburan ini akhirnya terjawab melalui kisah perkenalan Stella dengan jirannya, Nik, yang berlaku 20 tahun lalu.

        

Platform online: Astro Go, Sooka

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Stella On Stage (Astro Ria)

         

Budak Hostel Otaknya Sewel

drama melayu online 56391

Kredit foto: Instagram Baihaqi Majid

        

Berdasarkan novel popular, siri ini mengangkat kisah empat remaja lelaki, Akhil, Mat Piah, Cupin dan Widad, yang menuntut di sekolah berasrama dan terlibat dalam pelbagai kisah suka duka zaman remaja. Akhil bersama ketiga-tiga sahabatnya ini mengikut naluri muda mereka ketika cuba mencuri barang milik gadis paling popular di sekolah, yang juga merupakan pujaan hati Akhil. Pelbagai perancangan diatur rapi untuk memecah masuk asrama perempuan, tetapi akhirnya Akhil menyedari bahawa semua ini adalah satu perangkap yang dirancang untuk mengusirnya dari sekolah.

        

Platform online: Astro Go, Sooka

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Budak Hostel Otaknya Sewel (Slot Megadrama Astro Ria)

         

Hijrah Jannah

drama melayu 22531

Kredit foto: Instagram Puteri Sarah Liyana

         

Hijrah Jannah mengetengahkan kisah kehidupan Janet yang memeluk Islam selepas membina rumah tangga dengan pasangannya, Syawal Fitri. Namun, pengorbanan ini membawa kepada penyisihan diri Jannah oleh keluarganya sendiri. Keadaan menjadi lebih kompleks apabila Puan Sri Rafidah, ibu Syawal, merancang untuk merosakkan kehidupan menantunya itu. Dengan rasa benci yang mendalam, Puan Sri Rafidah mengatur perkahwinan Syawal dengan menantu pilihannya sendiri, Munirah, sebagai madu kepada Janet.

       

Platform online: Astro Go, Sooka

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Hijrah Jannah (Slot Tiara Astro Ria)

        

Saya Tunggu Awak

drama melayu best 55610

Kredit foto: Instagram Khalid Nadzri

       

Penceritaan ini mengisahkan tentang perjuangan Ustazah Hanna Mardhiah, seorang isteri, dalam usahanya untuk menjaga kesetiaan terhadap suaminya, Farhan, apabila mereka menghadapi kesukaran kewangan. Keadaan menjadi semakin rumit apabila seorang pelajar universiti bernama Rafiq, yang mengambil subjek yang diajar oleh Hanna Mardhiah, muncul dengan tawaran cinta. Rafiq juga merupakan seorang pengurus hotel. Hati Hanna Mardhiah berbelah bahagi antara cinta kepada Farhan dan perasaan yang muncul terhadap Rafiq, terutamanya apabila Farhan tidak mampu memberikan nafkah yang mencukupi disebabkan oleh ketiadaan pekerjaan tetap.

        

Platform online: RTM Klik

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Saya Tunggu Awak (Slot Widuri RTM TV1)

         

Kau? C.E.O Aku?

drama melayu terbaik 05498 163

Kredit foto: Instagram Azrel Ismail

         

Kau? C.E.O Aku? menyelami perjalanan hidup Aisya, seorang wanita yang ditakdirkan dalam perkahwinan atas kehendak keluarga dengan Danial, seorang C.E.O di syarikatnya. Namun, Aisya tidak diberikan anugerah cahaya mata selepas kehilangan bayi yang dikandungnya selama enam bulan, tragedi yang disebabkan oleh Mila, sahabat rapat Danial yang cuba mengacau keharmonian perkahwinan mereka. Suatu hari, Danial mengusulkan untuk berkahwin lagi dengan Mila dan Aisya akhirnya bersetuju menerima Mila sebagai isteri kedua kepada Danial.

        

Platform online: RTM Klik

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Kau? C.E.O Aku? (Slot Widuri RTM TV1)

        

Imam Instant Ustazah Scammer

drama melayu 2023 65019

Kredit foto: Instagram Mira Filzah

       

Plot bermula apabila Effa terdesak untuk membayar hutangnya lalu melarikan diri ke Kampung Ramadan. Di sana, takdir membawanya bersua dengan Imam Asyraf, seorang pempengaruh media sosial yang terkenal kerana suara merdunya dalam membaca al-Quran. Kemunculan Effa menimbulkan syak wasangka dalam diri Asyraf. Namun, ketika mereka bersatu untuk menyelesaikan masalah penduduk kampung, perasaan cinta mula terbit, tanpa mengetahui identiti sebenar masing-masing!

        

Platform online: Astro Go, Sooka

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Drama Berepisod Imam Instant Ustazah Scammer (Astro Ria)

        

Lecturerku Oppa

drama melayu tv3 63812

Kredit foto: Instagram Viu Malaysia

        

Sebuah drama yang mengikuti kisah cinta antara Sara, seorang pelajar Melayu, dan pensyarahnya dari Korea, Jung-Hyun Hwang, dalam suasana universiti. Ketika Sara diberi tanggungjawab untuk menjalankan projek berkenaan Korea, Hyun dengan rela hati menawarkan bantuannya sebagai alasan untuk menghabiskan masa bersamanya. Walaupun pada awalnya Sara tidak memperlihatkan minat terhadap Hyun, perlahan-lahan hatinya mula terpaut dengan sikap tulus dan perhatian yang ditunjukkan oleh Hyun. Ketika Hyun memutuskan untuk memeluk agama Islam, dia menghadapi cabaran untuk berpuasa dan bersunat.

         

Platform online: iQIYI

         

Baca: 10 Drama Melayu Astro Mesti Tonton (2024), Juga Tersedia Online!

Baca: 10 Drama Melayu Terbaru TV3 'Best', Mesti Tonton (2023), Juga Tersedia Online!

        
Hakcipta iluminasi.com (2017)