Oleh pada 06 Jun 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Astro Gempak

      

Menyusul selepas 'Isteri Halal', slot drama Tiara kini akan menyajikan sebuah karya terbaru daripada MIG Production melalui siri berjudul 'Hijrah Jannah'. Drama ini akan mula ditayangkan pada 5 Jun 2023, setiap hari Isnin hingga Jumaat jam 6 petang.

      

hijrah jannah drama

Kredit foto: Instagram Daniella Sya

     

Sinopsis

Janet atau nama Islamnya, Jannah, selepas mengucapkan dua kalimah syahadah ketika berkahwin dengan kekasihnya Syawal Fitri, menghadapi pelbagai cabaran dalam mengemudi kehidupan baru sebagai seorang mualaf. Terutamanya, dia berhadapan dengan tentangan daripada keluarga sendiri serta kebencian ibu mentuanya, Puan Sri Rafidah.

Setelah dinikahkan dengan Syawal Fitri, Jannah dibuang dan disisih keluarganya. Keadaan hidupnya semakin sukar apabila Puan Sri Rafidah memendam dendam untuk merosakkan kehidupan menantunya itu.

Penerimaan buruk Puan Sri Rafidah ibarat racun yang meruntuhkan hubungan antara suami isteri, Syawal dan Jannah. Tidak kira apa yang dilakukan Jannah, semuanya terasa tidak betul dan sentiasa ada kesilapan. Kebencian terhadap Jannah mendorongnya untuk merancang perkahwinan anaknya dengan menantu pilihannya, Munirah, sebagai madu kepada Jannah.

Syawal menerima Munirah sebagai isteri kedua dengan lapang dada, tetapi tidak pernah terlintas dalam fikirannya bahawa isteri barunya itu hanya berpura-pura baik. Pernikahan dengan Munirah membawa tragedi dalam rumah tangganya dan juga dalam kehidupan Jannah.

Walaupun dihadapkan dengan dugaan yang berat, termasuk diduga dengan kehadiran madu, Jannah tetap memilih untuk menjadi seorang isteri yang baik dengan menekuni ilmu agama.

Bagi mengejar ajaran agamanya yang baru, Jannah mengadakan kunjungan ke seorang fasilitator di pusat pengajian, bernama Zakri. Semasa perjalanan pembelajarannya, mereka berkenalan dengan lebih rapat. Zakri berasa simpati terhadap nasib Jannah dan perasaan cinta terhadapnya turut dipendam.

Munirah, yang mengetahui rasa dan niat tersembunyi Zakri, mengambil kesempatan ini untuk meragukan kepercayaan Syawal terhadap Jannah.

    

Baca: Biodata Ezaidi Aziz, Pelakon Drama Berepisod Hijrah Jannah (Astro Ria)

    

sinopsis hijrah jannah

Kredit foto: Instagram Daniella Sya

    

Pelakon / Cast

Drama 'Hijrah Jannah' mempersembahkan empat watak teraju utama yang disampaikan oleh aktor-aktor popular dalam industri ini, iaitu Remy Ishak, Daniella Sya, Puteri Sarah Liyana dan Ezaidi Aziz. Drama ini turut membawakan gandingan pelakon berpengalaman dan bakat baru melalui watak-watak tambahan seperti Khalidah Atlibah, Daniel Fong, Riz Amin, Ady Mohammad, Angeline Tan, Lisdawati, Rahim Jailani, Hanna Halim, Erynn Abdullah, Syad Mutalib dan Kenji Sawahi.

    

Watak Pelakon

Remy Ishak sebagai Syawal Fitri

Daniella Sya sebagai Jannah / Janet

Puteri Sarah Liyana sebagai Munirah

Ezaidi Aziz sebagai Zakri

Aida Khalida sebagai Puan Sri Rafidah

Daniel Fong sebagai Daniel

Riz Amin sebagai Azim

Ady Mohammad sebagai Ikram

Lisdawati sebagai Bonda Nur

Angeline Tan sebagai Puan Lian

Rahim Jailani sebagai Tan Sri Shaharudin

Hanna Halim sebagai Zahra

Erynn Abdullah sebagai Medina

Kenji Sawahi sebagai Encik Kiat

     

pelakon hijrah jannah 386

Kredit foto: Instagram Daniella Sya

    

Pengarah Dan Syarikat Produksi

MIG Production membawa kepada anda sebuah produksi yang menampilkan sebuah naskhah yang ditulis oleh penulis skrip, Azzu Roslan dan diarahkan dengan khidmat oleh pengarah drama terkenal, Feroz Kader.

     

Lagu Tema (OST)

Kredit video: Wani Kayrie - Fajar (Official Music Video)

     

Tajuk: Fajar

Penyanyi: Wani Kayrie

Komposer: Shazee Ishak, Audi Mok, Tysha Tiar

Penulis lirik: Shazee Ishak, Audi Mok, Tysha Tiar

      

hijrah jannah episod 502

Hijrah Jannah, sebuah karya bukan adaptasi novel. Kredit foto: Instagram Ezaidi Aziz

    

Waktu Siaran

Drama 'Hijrah Jannah', yang terdiri daripada 40 episod, akan ditayangkan di slot Tiara setiap hari Isnin hingga Jumaat, pukul 6 petang melalui Astro Ria (saluran 104) bermula 5 Jun 2023. Anda juga boleh menonton rancangan ini secara dalam talian (online) melalui kandungan On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro GO untuk pilihan yang lebih fleksibel.

    

Tajuk cerita? Hijrah Jannah

Berapa episod? 40 episod

Setiap hari apa? Isnin hingga Jumaat

Bila tayang? Jam 6 petang

Tonton di mana? Astro Ria dan Astro Go

     
Hakcipta iluminasi.com (2017)