Oleh pada 26 Jun 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Astro Gempak

        

Perjuangan peserta Big Stage 2023, Puteri Khareeza hampir terhenti pada minggu kelapan apabila dia diumumkan sebagai bintang yang menduduki tempat undian paling bawah antara tiga peserta dengan markah terendah.

Namun, dia dapat bernafas lega kerana tiada penyingkiran berlaku pada minggu suku akhir itu.

Ajai dan Aina Abdul, juri tetap Big Stage, mempertahankan kedudukannya dengan memohon kepada pihak produksi agar segmen penyingkiran minggu ini dibatalkan.

Sementara itu, penyanyi Nadeera Zaini berjaya menempati tempat pertama dengan markah 95% berdasarkan aksi pentasnya yang mengagumkan dengan lagu 'Problem' yang asalnya dinyanyikan oleh Ariana Grande dan Iggy Azalea.

Program tersebut telah mencapai peringkat suku akhir dengan menyenaraikan beberapa artis lain sebagai pesaing, termasuk Putera Muhammad, Waode (Indonesia), Hoondoo (Korea), Aufahanie, Firdaus Rahmat dan Dem Lepak Boyz (duo).

Sementara itu, sebagai Presiden Netizen yang menjadi suara peminat, Anna Jobling telah dijemput untuk menjalankan tugasnya.

Meningkatkan kehangatan lagi, penyanyi legenda Ziana Zain diundang sebagai juri jemputan untuk menyertai dalam peranan sebagai seorang juri.

Berikut adalah senarai markah yang diperoleh oleh peserta yang tergolong dalam bakat 'Budak Budak Baru Nak Up' (BBNU) ini.

        

big stage 2023 37011

Kredit foto: Instagram Astro Gempak

        

Carta Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Suku Akhir Big Stage 2023 (Musim 5) Minggu Kelapan

1. Nadeera Zaini (Problem) - 95.00%

2. Putera Muhammad (Asmaradana) - 90.00%

3. Waode (Cokelat) - 87.33%

4. Aufahanie (Masih Aku Cinta) - 83.67%

5. Dem Lepak Boyz (Drama) - 80.67%

6. Firdaus Rahmat (Pagi Yang Gelap) - 76.33%

7. Puteri Khareeza (Dokter Cinta) - 76.00%

8. HoonDoo (I Will Show You) - 58.67%

      

Peserta tersingkir - Tiada penyingkiran

       

Baca: Senarai Lagu Tugasan Peserta Konsert Big Stage 2023 Minggu 9 (Separuh Akhir) Musim 5

Baca: Cara Undi Peserta Big Stage 2023 (Konsert Mingguan Dan Akhir)

Baca: Biodata Hoondoo, Peserta Big Stage 2023 (Musim 5)

Baca: Biodata Waode, Peserta Big Stage 2023 (Musim 5)

       

Putera Muhammad memenangi Anugerah Dominasi Persembahan Terbaik minggu ini berdasarkan keputusan juri profesional. Baginya, berhak menerima hadiah wang tunai sebanyak RM3000. Sementara itu, Aufahanie telah dianugerahkan Anugerah Persembahan Paling Pa-Wa yang disampaikan oleh WAWA Kosmetik, membawa pulang wang tunai berjumlah RM1000.

Maklumat mengenai format penjurian, hadiah dan butiran penuh rancangan Big Stage Musim 5, rujuk artikel: Info Penuh Program Big Stage Musim 5 (2023)

Pentas Big Stage 5 di Auditorium MBSA, Shah Alam menyajikan hiburan kepada penonton setiap hari Ahad, pukul 9 malam sejak 7 Mei 2023, dan disiarkan secara langsung melalui Astro Ria (saluran 104), dengan pengacaraan Elly Mazlein (Kak Lina Pom Pom) dan Rina Nose sebagai hos.

Program ini juga disertakan menerusi isi kandungan dalam talian (online) di aplikasi Astro Go dan platform On Demand untuk memberikan kemudahan kepada pengguna dalam menonton.

       

Kredit video: BIG STAGE 2023 LIVE + MINGGU 8

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)