Oleh pada 10 Apr 2023 kategori

    

Sudah menjadi tradisi setiap tahun semasa musim perayaan Hari Raya, kita dihidangkan dengan drama-drama TV yang memaparkan tema sempena sambutan hari tersebut.

Kebelakangan tahun ini pula, kita dapat menyaksikan kemeriahan industri perfileman tempatan yang membawa filem-filem bertemakan hari perayaan ini.

Ia sekaligus memeriahkan industri hiburan kita yang kurang dengan filem-filem bertemakan Aidilfitri.

Dalam artikel ini, Iluminasi senaraikan 10 filem melayu tempatan yang menampilkan tema Hari Raya untuk pilihan tontonan semasa musim cuti perayaan ini.

     

Satu Hari Sebelum Raya (Astro First)

satu hari sebelum raya 59

Satu Hari Sebelum Raya, sebuah filem Astro First keluaran tahun 2023 berkisarkan dua adik beradik miskin yang hidup dalam serba kekurangan, Ika dan Yoe dalam perjalanan untuk mendapatkan sepasang pakaian raya, sehari sebelum perayaan Hari Raya Aidilfitri. Ika berusaha memenuhi janjinya untuk membeli sepasang baju raya untuk adiknya, Yoe. Namun mereka dihadapkan dengan pelbagai cabaran dan ragam manusia yang bakal mengubah fikiran dan kehidupan mereka.

   

Tarikh Keluaran: 6 April 2023

Platform Online: Astro Go (Melalui langganan Astro First)

    

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Filem Satu Hari Sebelum Raya

    

Bas Terakhir Malam Raya (Astro First)

filem melayu 2023 390

Kredit foto: Instagram Ayie Elham

   

Dibintangi kumpulan Floor88, Bas Terakhir Malam Raya mengikuti kisah sekumpulan anak muda yang ingin merayakan Syawal di kampung halaman mereka. Namun mereka menghadapi beberapa halangan yang memaksa mereka mencari jalan alternatif untuk mendapatkan tiket perjalanan. Akhirnya mereka memutuskan untuk membeli tiket dari seorang ulat tiket yang ternyata mempunyai misi rahsia.

    

Tarikh Keluaran: 21 April 2023

Platform Online: Astro Go (Melalui langganan Astro First)

     

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Filem Bas Terakhir Malam Raya

     

Sumpahan Malam Raya

sumpahan malam raya

Filem yang menggabungkan unsur komedi dan seram ini mengisahkan tentang Misha, Adam, Syawal dan Tania yang memutuskan untuk membuka sebuah motel/homestay bernama SinggahSini, di sebuah banglo pusaka yang diwarisi. Namun, kejadian aneh dan menakutkan bermula apabila setiap tetamu yang menginap di banglo itu meninggal dunia pada setiap hari. Dalam usaha untuk merungkaikan misteri tersebut, mereka terjebak dalam situasi yang lebih menakutkan daripada yang dijangka.

   

Tarikh Keluaran: 22 April 2023

Platform Online: Astro Go (Melalui langganan Astro First)

   

Syif Malam Raya (Astro First)

filem terbaru 469

Syif Malam Raya menceritakan tentang Zaid dan Hisyam yang membawa Mera dan Yoh semasa mengangkut jenazah ke kampung halaman mereka di Ipoh, pada malam sambutan hari raya. Mereka tidak menyangka akan terjerumus dalam situasi yang pelik dan kekacauan sepanjang perjalanan mereka, terutama apabila tiba di Kampung Batu Berapit yang dihantui oleh kemunculan pocong pada malam raya.

    

Tarikh Keluaran: 21 Mei 2020

Platform Online: Netflix, Astro Go

    

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Filem Syif Malam Raya

    

I Know What You Did Last Raya

movie melayu 229

Parodi kepada filem Amerika Syarikat, I Know What You Did Last Summer ini menceritakan tentang lima rakan yang ingin pulang beraya di kampung halaman. Pada perjalanan mereka, terjadi satu kemalangan di mana mereka tidak sengaja melanggar seorang lelaki tua dan seekor kambing. Mereka bersetuju untuk tidak memberitahu sesiapa tentang kejadian tersebut. Namun, dari saat itu, kehidupan mereka mula diganggu oleh perkara-perkara aneh.

     

Tarikh Keluaran: 14 November 2004

Platform Online: Netflix

     

Raya Tak Jadi

filem malaysia 452

Raya Tak Jadi berkaitan tentang dua adik-beradik yang sedang dalam perjalanan pulang semasa Ramadan untuk menyambut Hari Raya. Namun tiba-tiba, mereka terheret dalam keadaan yang tak terduga apabila terlibat dalam suatu plot penculikan yang berhubung dengan rancangan untuk menculik Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja. Semuanya bermula apabila mereka menemui seorang lelaki di belakang teksi mereka yang menyebabkan mereka terperangkap.

    

Tarikh Keluaran: 15 September 2011

Platform Online: Netflix

    

Lagi Lagi Senario

raya 2023

Dalam filem ini, diceritakan dua gerai makanan yang bersebelahan dan saling bersaing. Persaingan itu memaksa para pekerjanya berusaha keras untuk memenangi hati pelanggan. Namun, persaingan itu semakin rumit apabila mereka saling mengganggu perniagaan masing-masing dengan pelbagai rancangan dan tipu helah yang jahat. Situasi bertambah runcing sehingga akhirnya berlaku pertengkaran yang tidak dapat dikawal lagi antara mereka.

    

Tarikh Keluaran: 14 Disember 2001

Platform Online: Netflix

     

Nostalgila (Astro First)

filem melayu 108

Berjudul "Nostalgila", penceritaan ini membawakan dua pelajar universiti yang tidak saling mengenali, yang bersama-sama membuat perjalanan pulang ke kampung halaman mereka untuk menyambut Hari Raya. Di atas jalan raya, mereka berkenalan dengan seorang penumpang bernama Haq dan menghadapi pelbagai cabaran serta rintangan yang tidak dijangka.

    

Tarikh Keluaran: 24 Julai 2014

     

Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa (Astro First)

filem malaysia 2023

Sebuah francais Kampong Pisang, arahan Allahyarham Mamat Khalid yang diterbitkan dalam suasana Hari Raya. Mengisahkan penduduk Kampong Pisang yang berkumpul untuk memasak bersama-sama bagi menyediakan hidangan sempena sambutan Hari Raya. Lantas, berlakulah pelbagai kisah dramatik yang menghiburkan di kalangan mereka. Filem ini juga menampilkan 10 lagu raya 'evergreen' serta lagu-lagu popular dari era 1990-an yang dinyanyikan semula oleh para pelakon Kampong Pisang.

    

Tarikh Keluaran: 27 Mei 2021

Platform Online: Astro Go

    

Baca: Info Penuh Dan Sinopsis Filem Kampong Pisang Musikal Raya Istimewa

    

Artis Pujaanku Mai Beraya (Tonton)

filem terbaru 2023

Filem original terbitan Tonton mengikuti watak Zain yang membawa pulang rakannya, seorang pempengaruh media sosial dan artis terkenal di Malaysia, Shafinaz, untuk menyambut Ramadan di luar bandar. Kehadiran Shafinaz di kampung menyebabkan kekecohan dan pelbagai suasana lucu mula berlaku. Bagi Shafinaz, ini merupakan kali pertama dia menyambut Ramadan di kampung selepas bertahun-tahun tinggal di luar negara. Pada malam raya, Zain yang memendam perasaan terhadap Shafinaz, akhirnya cuba untuk meminangnya.

    

Tarikh Keluaran: 1 Mei 2022

Platform Online: Tonton

        

Baca: Koleksi 15 Lagu Hari Raya Terbaru Yang Meriahkan Aidilfitri 2024, Bakal 'Evergreen' Bak Lagu Lama?

Baca: 8 Filem, Drama Seram Melayu 'Berhantu' Terbaru (2023), Mesti Tonton!

Baca: 10 Filem Seram Netflix Malaysia Paling 'Berhantu' - Mesti Tonton!

     
Hakcipta iluminasi.com (2017)