Oleh pada 08 Apr 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

   

Telefilem 'Mendarat Di Syurga' merupakan sebuah drama Malaysia 2023 yang dihasilkan untuk mengenang tragedi pesawat MH370 dan MH17 yang terhempas hampir satu dekad yang lalu.

   

sinopsis mendarat di syurga

Kredit foto: Instagram TV3 Malaysia

   

Drama ini merupakan salah satu daripada pilihan slot Cerekarama terbaik yang ditayangkan di TV3 sepanjang Ramadan ini, selain daripada telefilem istimewa seperti "Saat Hilang Cintamu", "Perindu Senja" dan "Hari-hari Terakhir Seorang Pendosa".

Drama ini dibintangi oleh pelakon-pelakon ternama tanah air iaitu Siti Saleha, Syafiq Kyle, Nad Zainal dan Riz Amin, menjadikan mereka wajah utama yang menggerakkan jalan cerita yang diarahkan oleh Feroz Kader.

   

mendarat di syurga movie

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

   

Sinopsis

Walaupun kehilangan itu memilukan, namun untuk meredhakan kenyataan kehilangan tersebut jauh lebih menyakitkan. Drama "Mendarat Di Syurga" mengisahkan tentang seorang anak yang tidak pernah mengungkapkan rasa kasih dan sayang kepada ibunya yang tercinta hingga akhir hayatnya. Ia juga berkaitan nilai kasih sayang dan kekeluargaan, yang terdiri daripada persahabatan, hubungan antara ibu bapa dengan anak-anak, dan ikatan antara pasangan suami isteri. Kisah ini mengangkat makna kesedihan, kesepian dan kepiluan yang mendalam.

Khalif dan Dyan adalah dua orang yang tidak saling kenal. Mereka memiliki latar belakang dan perjalanan hidup yang berbeza. Namun, takdir mempertemukan mereka dalam satu tragedi yang sama.

Nasib mereka terikat dengan kecelakaan penerbangan yang mengubah hidup mereka selamanya. Segalanya bermula ketika mereka bertemu di dalam kokpit pada saat terakhir sebelum pesawat terhempas.

Terjadi nahas di dalam pesawat JK566 Eriqa Airways yang sedang terbang ke Genovia dan mereka terlibat di dalamnya.

Kejadian tersebut memberi kesan yang besar pada keluarga dan sahabat mereka. Rayhan, ibu Khalif tidak bersetuju dengan kerjaya anaknya sebagai seorang pramugara. Julia pula berasa sangat bersalah kerana Khalif telah mengambil giliran tugasnya pada malam itu. Di samping itu, Elyas berlaku curang pada isterinya, Dyan.

Melangkah dari bulan ke bulan, tahun ke tahun, mampukah mereka untuk bangkit semula, meneruskan kehidupan dan melepaskan beban penyesalan lepas?

      

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Hari Hari Terakhir Seorang Pendosa (Telemovie Slot Cerekarama TV3)

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Bintang (Slot Lestary TV3)

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Perindu Senja (Telemovie Slot Cerekarama TV3)

Baca: Info Dan Sinopsis Saat Hilang Cintamu, Telefilem Slot Cerekarama TV3 Yang Berdasarkan Kisah Benar

    

Pelakon / Cast

Drama ini mempersembahkan kerjasama antara pelakon-pelakon terkenal tanah air seperti Siti Saleha, Syafiq Kyle, Nad Zainal dan Riz Amin, sebagai wajah utama. Selain itu, "Mendarat Di Syurga" turut menampilkan kehadiran pelakon-pelakon seperti Muaz Zabir, Silfeny Osman, Aida Khalida dan Shah Faris sebagai pengisi watak sampingan.

     

Watak Pelakon

Siti Saleha sebagai Julia

Syafiq Kyle sebagai Khalif

Nad Zainal sebagai Dyan

Riz Amin sebagai Elyaas

Muaz Zabir sebagai Zaqwan

Silfeny Osman sebagai Zetty

Aida Khalida sebagai Rayhan

Shah Faris sebagai Aydan

    

pelakon mendarat di syurga

Kredit foto: Instagram Siti Saleha

    

Pengarah Dan Syarikat Produksi

Ia merupakan hasil produksi dari Zeel Production Sdn Bhd dengan skrip dan cerita asal yang diilhamkan oleh Marr Mohamad dan penulisan skripnya ditangani bersama Maizura Mohd Ederis. Pengarah yang berpengalaman, Feroz Kader dipilih untuk menjayakan arahan drama ini.

     

Lagu Tema (OST)

Kredit video: KAER - ANDAI [OFFICIAL MUSIC VIDEO]

    

Tajuk: Andai

Penyanyi: Kaer Azami

Komposer: Azlan Abu Hassan

Penulis lirik: Abie Abdullah

    

drama mendarat di syurga

Mendarat Di Syurga bukan drama berepisod dan tidak diadaptasi daripada karya novel. Kredit foto: Instagram Silfeny Osman

    

Waktu Siaran

Telemovie istimewa Mendarat Di Syurga akan ditayangkan pada 8 April 2023, hari Sabtu, pukul 10 malam melalui saluran TV3 sebagai sebahagian daripada slot Cerekarama sempena Ramadan pada hujung minggu ini.

Selain menonton di TV, anda juga boleh menikmati telemovie ini dengan mudah melalui aplikasi Tonton yang boleh dimuat turun secara online atau di laman web rasminya.

   

Untuk lebih info dan sinopsis drama-drama melayu terkini, klik >> Iluminasi Kategori Drama
Hakcipta iluminasi.com (2017)