Oleh pada 04 Jul 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

     

Tentang Hati Dia, sebuah karya adaptasi daripada novel 'Kapcai Girl Vs Encik Superbike' nukilan Bunga Amani, bakal menggantikan siri Bukan Hanya Sekadar Cinta di slot Akasia TV3.

        

drama tentang hati dia 858

Kredit foto: Instagram Aliff Aziz

       

Terkini di TV3, drama Tentang Hati Dia hasil keluaran Mache All Star United Sdn Bhd akan menyinar di slot Akasia mulai 3 Julai 2023, setiap hari Isnin hingga Jumaat pukul 7 petang. Drama berjumlah 28 episod ini diarahkan oleh pengarah terkenal, Amor Rizan. Ia menggandingkan pelakon-pelakon popular negara seperti Aliff Aziz, Trisha Ooi, Nafiz Muaz, Nurin Afiqah, Muaz Zabir, Datin Nor Aliah Lee dan ramai lagi.

       

Sinopsis

Kisah Tiara, seorang gadis kampung yang menghadapi seribu satu masalah pada usia muda. Tiara mencapai keputusan cemerlang dalam SPM, tetapi ketika menanti keputusan peperiksaan, dia terkejut dengan kehamilannya hasil hubungan terlarang dengan Khalid.

Berita itu menyebabkan kemarahan Fatimah, ibu Tiara yang meminta agar dia menggugurkan kandungan tersebut. Tanpa tahu harus berbuat apa dalam keadaan yang meruncing, Tiara pergi ke ibu kota untuk mencari Khalid yang telah menghilang. Tiara berusaha mengesan Khalid bagi mendapatkan bantuan menghadapi masalah yang timbul.

Sesampai di Kuala Lumpur, Tiara menerima perlindungan sementara di rumah sahabatnya Shida sambil berusaha menjejak Khalid. Akhirnya, Tiara berpeluang berhadapan dengan Khalid, tetapi Khalid berpura-pura tidak mengenali Tiara dan pergi bersama teman-temannya, membuat Tiara hampir pengsan.

Untuk meneruskan kehidupan, Tiara tinggal di ibu kota bersama ibu dan keluarga bapa tirinya, dan mata pencariannya dengan menjual burger. Perkenalannya dengan Hisham, pemilik kedai itu menjadi semakin rapat.

Di sisi lain, Wafi, sahabat baik Khalid, telah menyelesaikan pengajiannya di luar negara dan berniat kembali ke Malaysia untuk mengakhiri zaman bujang bersama tunangnya, Darina. Wafi dan Darina telah menjalin hubungan sejak mereka bersekolah.

Namun, hubungan cinta jarak jauh mereka berakhir apabila Darina memutuskan untuk mengakhiri pertalian mereka. Malangnya, Darina ingin melepaskan pertunangan itu kerana telah jatuh cinta pada seorang lelaki lain.

Dalam takdir yang tidak terduga, Wafi dan Tiara bertemu dalam situasi yang tak dijangka. Pertengkaran mereka akibat salah faham semakin berlarutan. Namun, tanpa disangka-sangka, perseteruan mereka berakhir dengan pernikahan.

Walaupun Wafi tidak pernah secara terbuka mengungkapkan isi hatinya, Tiara selama ini sebenarnya menjadi impian sebagai suri hidupnya. Cinta Tiara yang diidamkan oleh Wafi bukanlah sesuatu yang mudah. Sejauh mana kesabaran Wafi menanti cinta wanita itu?

      

Baca: Biodata Trisha Ooi, Pelakon Drama Berepisod Tentang Hati Dia (TV3)

      

sinopsis tentang hati dia 641

Kredit foto: Instagram TV3 Malaysia

        

Pelakon / Cast

Gabungan pasangan pelakon Aliff Aziz dan Trisha Ooi merupakan bintang utama dalam Tentang Hati Dia, memainkan watak Wafi dan Tiara, masing-masing.

Selain mereka, Nafiz Muaz, Nurin Afiqah, Datin Nor Aliah Lee, Muaz Zabir, Nina Smith, Fazlina Dato Ahmad Daud, Saidah Kamarudin, Ziha Salleh, Amir Mirza, Sazrin Aizul, Laura Olivia, Al-Rayyan Ho, Ayu Falizna, Nik Ramly Rejab, Ieka Zulkifli dan pelakon lain juga turut melengkapkan barisan pemain watak drama ini.

        

Watak Pelakon

Aliff Aziz sebagai Syed Wafi

Trisha Ooi sebagai Tiara

Nafiz Muaz sebagai Khalid

Datin Nor Aliah Lee sebagai Sharifah

Nurin Afiqah sebagai Darina

Muaz Zabir sebagai Hisyam

Nina Smith sebagai Lily

Fazlina Dato Ahmad Daud sebagai Fatimah

Saidah Kamarudin sebagai Shida

Sazrin Aizul sebagai Waris

Amir Mirza sebagai Aliff

Ziha Salleh sebagai Liana

Al-Rayyan Ho sebagai Fairuz

Laura Olivia sebagai Cica

Ayu Falizna sebagai Mak Tun

Ieka Zulkifli sebagai Maksu

Nik Ramly Rejab sebagai Pak Salleh

         

pelakon tentang hati dia 784

Kredit foto: Instagram Trisha Ooi

        

Pengarah Dan Syarikat Produksi

Tentang Hati Dia, sebuah drama yang diterbitkan oleh Mache All Star United Sdn Bhd, diberikan arahan oleh Amor Rizan. Skripnya pula ditulis oleh Farhana Fauri.

        

Lagu Tema (OST)

Kredit video: CintaMu Yang Satu

        

Tajuk: CintaMu Yang Satu

Penyanyi: Ning Baizura

Komposer: Puteri Cahaya

Penulis lirik: Puteri Cahaya

       

Tajuk: Milik Kita

Penyanyi: Adira

Komposer: Adeef Den, Ikhwan Fatanna

Penulis lirik: Arisz Ab Rahman, Adeef Den, Ikhwan Fatanna

        

tentang hati dia episod 326

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

       

Waktu Siaran

Dengan jumlah episod sebanyak 28, drama ini akan disiarkan secara bersiri bermula 3 Julai 2023, setiap hari Isnin hingga Jumaat, pada jam 7 petang di slot Akasia, saluran TV3.

Bagi pengguna VIP laman penstriman iQiyi, mereka boleh menonton tayangan ini secara dalam talian (online) dalam masa sejam selepas ia ditayangkan di kaca TV. Sementara itu, pengguna pelayar percuma boleh menikmati akses kepada tontonan selepas 48 jam dari tayangan perdana di televisyen.

        

Tajuk cerita? Tentang Hati Dia

Berapa episod? 28 episod

Setiap hari apa? Isnin hingga Jumaat

Bila tayang? Jam 7 petang

Tonton di mana? TV3 dan platform online, IQIYI.

      

Untuk lebih info dan sinopsis drama-drama melayu terkini, klik >> Iluminasi Kategori Drama

        

Kredit video: Saya mengandung. | Tentang Hati Dia Ep 1-8 | iQIYI Malaysia

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)