biodata tegar septian

Kredit foto: Instagram Tegar Septian

  
Siapa Tegar? Pemilik nama penuh Tegar Septian ini adalah seorang penyanyi remaja Indonesia yang melibatkan diri dalam rancangan realiti nyanyian, Big Stage Musim 4.
  
Edisi 2022 itu turut menyenaraikan 11 penyanyi generasi baharu atau Budak Baru Nak Up (BBNU) yang lain sebagai barisan peserta iaitu Aisha Retno, Danial Chuer, Tuah Adzmi, Lia Aziz, Megat Rahim, Elica Paujin, Sofiaa Marieylla (Jerung Merah), Yazmin Aziz, Ajoi Zainal, Syafiq Abdilah (Brunei) dan Iqbal Zulkefli.
    
Butiran mengenai format penjurian, hadiah dan info penuh rancangan, baca artikel: Info Penuh Program Big Stage 2022 (Musim 4)
    

Biodata

Nama sebenar: Tegar Septian
Nama pentas: Tegar Septian, Tegar
Umur: 21 tahun (2022)
Tarikh lahir: 18 September 2001
Asal: Subang, Jawa Barat, Indonesia
Kerjaya: Penyanyi
Instagram (IG): @tegar_official
  

Latar Belakang

1. Pernah menjadi busker di Indonesia sejak usia lapan tahun kerana menyara kehidupan keluarganya yang miskin.
2. Terjun ke bidang hiburan sejak tahun 2013.
3. Mencipta populariti di usia muda 11 tahun.
4. Mula terkenal sebagai penyanyi kanak-kanak menerusi lagu Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang ketika masih menjadi pemuzik jalanan.
5. Kariernya berterusan dengan penghasilan album menerusi deretan lagu popular seperti I Love You, Sahabat Kecil (My Childhood Friend), Cinta Bohongan (Suka2an), Cintamu Bukan Untukku dan Salahkah Aku Memujamu.
6. Berkahwin dengan youtuber, Sarah Sheila Kamilia pada 20 Mac 2020 di usia 19 tahun dan dikurniakan seorang anak lelaki bernama Abidzar Oktaviano Putra pada tahun sama.
7. Isteri Tegar yang berumur 25 tahun adalah seorang bekas janda yang pernah mendirikan rumah tangga selama enam bulan, namun bercerai di usia 21 tahun kerana jodoh yang tidak panjang.
  

Fakta Menarik

1. Diikuti lebih 337,000 peminat di Instagram.
2. Pendapatan nyanyiannya turut digunakan untuk menambah ilmu pengetahuan kerana beliau seorang yang buta huruf sebelum mencapai usia remaja.
3. Selepas bergelar bapa, Tegar kembali ke pekerjaan asal sebagai penghibur jalanan demi mencari rezeki sebagai ketua keluarga.
4. Pernah membintangi filem Belaban Hidup: Infeksi Zombie tayangan tahun 2021.
  
   

Gambar

tegar aku yang dulu
tegar penyanyi
tegar dulu
tegar septian 277
tegar
umur tegar septian
big stage 2022 791
peserta big stage 2022 597
tegar kahwin
isteri tegar septian
peserta big stage 502

Kredit foto: Instagram Tegar Septian

  

Video

Kredit video: Kisah Inspirasi Tegar
  
Sumber:
  


Hakcipta iluminasi.com (2017)