Kredit foto: Instagram Syafie Naswip

Biodata

1. Nama lengkapnya, Mohammad Syafie bin Naswip.

2. Lahir pada 2 Ogos 1992 di Kuala Lumpur, Malaysia.

3. Kini berusia 27 tahun (2019).

4. Mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Gombak Setia, Selangor.

5. Mula aktif dalam dunia hiburan sejak tahun 2007 sebagai aktor.

6. Dikenali dengan sifat yang suka merendah diri dan sentiasa akur dengan kemampuan yang ada.

7. Selektif dalam pemilihan filem kerana hanya inginkan karya yang berkualiti agar tidak terlihat stereotaip di mata penonton.

8. Pendapatan yang diperoleh hasil kerja lakonannya dimanfaatkan untuk simpanan masa hadapan, manakala separuh lagi dihulurkan buat kedua ibu bapa. Syafie menyifatkan dirinya sudah sebati dengan kehidupan dalam serba daif.

9. Mengikat tali pertunangan dengan pelakon Aishah Azman pada 7 April 2019 di Forest Valley Hall, Bandar Mahkota Cheras selepas berhubungan cinta sejak 2018.

10. Pembabitannya sebagai anak seni bermula apabila terpilih dalam ujibakat oleh sutradara Yasmin Ahmad meskipun kehadiran asalnya hanya untuk menemani adik saudara yang juga calon ujibakat di situ.

11. Namanya melonjak naik menerusi watak dalam filem Mukhsin arahan Yasmin hingga membawanya menyertai rombongan filem tersebut ke Festival Filem Antarabangsa Tokyo, Jepun pada 2006.

12. Kematian Yasmin yang sudah dianggapnya sebagai 'mak' meninggalkan impak yang cukup besar hingga beliau nyaris bersara daripada dunia hiburan.

13. Antara filem yang pernah dibintanginya seperti Mukhsin, Talentime, Nur Kasih The Movie, Songlap, Juvana, Kampung Drift dan Polis Evo 2.

14. Kemunculan di kaca televisyen antaranya menerusi drama Keliwon: Hantu Kopek, Ampunkan Dosaku, Oh My English Musim 2, Seludup, Sayap Jibril, Legasi 69 Komando dan Kamar Kamariah.

15. Juga telefilem Impian, Kasih Tak Terucap, Dunia Batinku, Anak Lorong, Oh My Ganu, Bujang Terlajak Senang, Kung Fu Kaw, 3 Qul, Sirna dan banyak lagi.

16. Memegang peranan sebagai hos program Aroma Masak pada 2018.

17. Diiktiraf sebagai Pelakon Kanak-Kanak Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-20, Pelakon Lelaki Terbaik di Anugerah Skrin ke-11, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-22, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Anugerah Sri Angkasa 2011, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem di Anugerah Skrin ke-16 dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-25.

        

Baca: 10 Fakta Pelakon Syafie Naswip Yang Ramai Tak Tahu!

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Kamar Kamariah (TV3)

   

Foto

biodata syafie naswip pelakon drama kamar kamariah 2

biodata syafie naswip pelakon drama kamar kamariah 3

biodata syafie naswip pelakon drama kamar kamariah 4

biodata syafie naswip pelakon drama kamar kamariah 5

biodata syafie naswip pelakon drama kamar kamariah 6

Kredit foto: Instagram Syafie Naswip

Video

Kredit video: Youtube Mstar Online Malaysia

Sumber:

1. Wikipedia

2. Sinar Harian

3. BH Online
Hakcipta iluminasi.com (2017)