Kredit foto: Instagram Malia Baby , TikTok Malia Baby , X (Twitter) Malia Baby

      

Dengan kecantikan yang mempesona, Malia Baby adalah seorang pelakon baharu yang sesuai dengan semua syarat untuk terlibat dalam dunia drama mahupun filem.

         

ilys

        

Bukan kejutan bahawa dia mendapat perhatian yang besar dan segera menjadi popular walaupun baru memasuki arena seni.

        

syurga itu bukan mudah 206

         

Dia kini telah mendapat kepercayaan oleh rumah produksi untuk mengisi peranan dalam dua drama terkenal yang sedang diputar di kaca TV serentak, iaitu Syurga Itu Bukan Mudah dan I Love You Stupid (ILYS) - keduanya dalam slot drama yang paling menarik peminat drama Melayu, Akasia dan Megadrama.

         

i love you stupid 399

           

Untuk info lanjut mengenai Malia Baby, biodatanya diuraikan seperti berikut.

        

Siapa Malia Baby? Ini Biodatanya..

Nama sebenar: Tengku Nur Kamalia Aisyah binti Tengku Norkamarulhaizan

Nama komersial: Malia Baby, Malia, Tengku Malia, Tengku Kamalia

Umur: 23 tahun (2023)

Asal: Pulau Pinang

Pendidikan: Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Pekerjaan: Pelakon, Model, Personaliti Media Sosial

Instagram (IG): @maliababy_

Tiktok: @maliababy__

        

Latar Belakang

1. Dalam keluarganya, dia adalah anak perempuan yang satu-satunya di kalangan adik-beradiknya.

2. Cita-citanya untuk berlakon pernah dihalang oleh ibunya disebabkan sikapnya yang lantang bersuara, dikhuatiri akan menimbulkan masalah dan terlibat dengan gosip.

3. Walaupun begitu, dia tidak pernah putus asa dalam usaha untuk memujuk dan meyakinkan wanita tersebut tentang minatnya. Akhirnya, ibunya melembutkan hati dan memahami, memberikan restu dan kebenaran untuk mengejar cita-cita yang diidamkan.

4. Awal kerjayanya sebagai pelakon adalah selepas menerima populariti melalui aplikasi TikTok. Tanpa sengaja, dia diperkenalkan kepada seseorang yang pernah bekerja dalam produksi dan pada akhirnya diberikan peluang untuk memegang watak dalam siri Nusyuz Berkiblat Cinta.

5. Dalam tempoh yang singkat di dunia lakonan, dia telah mengukuhkan kedudukannya dengan membintangi beberapa drama bersiri dan telefilem seperti Syurga Itu Bukan Mudah, I Love You Stupid (ILYS), Nusyuz Berkiblat Cinta, Kami Blackpinky dan Sukan Pejabat.

        

Fakta Menarik

1. Dahulu, dia sangat menyukai sukan hoki dan olahraga, namun kini minatnya berpaling kepada bidang kecantikan.

2. Dia mengimpikan peranan watak antagonis kerana meyakini bahawa wajah, suara, cara dan gayanya sangat sesuai untuk menghidupkan watak sebegitu rupa.

3. Dia berharap dapat berkongsi layar dengan pelakon-pelakon terkenal seperti Bront Palarae dan Sharifah Sakinah.

4. Dia berusaha dengan gigih untuk mencapai cita-cita dalam kerjaya, iaitu membina empayar perniagaan dan mencapai kedudukan sebagai pengarah. Turut berazam untuk menjadikan lakonannya sebagai pengalaman bermakna kepada penonton.

5. Beberapa fakta menarik lain tentang dia termasuk sifat nakal dan 'rebel', namun senang bergaul dengan orang baru tanpa masalah. Selain itu, dia menunjukkan minat dalam perkara-perkara 'girly' seperti bermekap dan menyanyi. Tidak kurang, dia seorang yang kuat makan!

6. Menggariskan ciri-ciri lelaki yang diimpikan, iaitu yang berbudi bahasa, tidak kasar dan menghormati kaum wanita. Di samping itu, sebagai nilai tambah, dia tertarik pada lelaki yang mempunyai ketinggian 180 sentimeter (cm).

         

Baca: Biodata Sofea Shra, Personaliti TikTok Terkenal

Baca: Biodata Shahidan Izwan, Pelakon Drama Berepisod Surat Dari Tuhan (TV3), Rakan Seangkatan Ezaidi Aziz

           

Foto

tengku nur kamalia aisyah 750

malia baby tiktok 973

tengku malia pelakon 832

alpha male society 117

tengku kamalia pelakon

tengku kamalia

malia baby

tengku malia

novel syurga itu bukan mudah

Kredit foto: Instagram Malia Baby , TikTok Malia Baby , X (Twitter) Malia Baby

         

Tonton drama berformat episod, Syurga Itu Bukan Mudah, di Astro Ria, Astro Go dan Sooka, bersama kehadiran pelakon Amir Ahnaf, Anna Jobling, Fadhli Masoot, Alya Iman, Malia Baby, Dynas Mokhtar, Dian P Ramlee, Steve Yap, Amir Nafis, Ahmad Syafiq dan Bulan Terry.

        

I Love You Stupid (ILYS), adaptasi dari novel ini pula disiarkan di saluran TV3 dan platform online Viu, turut menampilkan lakonan MK K Clique, Ezzanie Jasny, Haidar Hasanudin, Ziha Salleh, Alif Hadi, Fad Anuar, Aween Ismail, Qistina Raisah, Harris Anuar, Daniel Fong, Fareez Fauzi, Hanna Aqeela, Syed Irfan, Sanjna Suri, Luqman Junaidi, Syad Mutalib, Raff Roslee, Hanna Halim, Faez Malik, Marisa Yasmin, Mas Anizan, Carolina Binur, Musyi Mohtar dan ramai lagi.

        

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Syurga Itu Bukan Mudah (Slot Megadrama Astro Ria)

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod I Love You Stupid / ILYS (Slot Akasia TV3)

        

Kredit video: Tonton "Syurga Itu Bukan Mudah" Episod 1 / Release date - 4 Disember 2023. Cast Amir Ahnaf, Anna Jobling - Full Trailer

       

Sumber:

1. Malia kuat makan, mahu bergandingan dengan Beto Kusyairy

2. TikTok Malia Baby

3. Bambam Studios

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)