Sebuah stesen angkasa merujuk kepada kapal angkasa yang dapat menjadi tempat tinggal anggota kru dan tujuannya adalah untuk ditempatkan di ruang angkasa dengan fungsi sebagai kem buatan di orbit rendah Bumi.

Ia direka untuk kekal di luar angkasa untuk jangka masa yang panjang dan kapal angkasa lain boleh mendarat di stesen angkasa ini.

Stesen angkasa berbeza dari kapal angkasa lain yang boleh digunakan oleh manusia untuk penerbangan angkasa kerana ia tidak mempunyai sistem pendaratan atau penggerak.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kapal angkasa lepas lain mengangkut kargo dan manusia ke stesen angkasa, kemudian membawa mereka pulang. Ketika ini, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) adalah stesen angkasa berfungsi dan beroperasi yang terdapat di orbit Bumi.

logo rakan kongsi angkasa lepas antarabangsa

Program ini merupakan usaha kerjasama antara 5 agensi dari pelbagai negara seperti Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) dari Amerika Syarikat, Roscosmos dari Rusia, Agensi Angkasa Eropah (ESA) dari Eropah, Agensi Penjelajahan Aeroangkasa Jepun (JAXA) dari Jepun dan Persatuan Piawaian Kanada (CSA) dari Kanada.

Perjanjian antara kerajaan mewujudkan pemilikan stesen angkasa ini. Ia terletak pada ketinggian yang tinggi kira-kira 400 kilometer dan ia bergerak pada kelajuan 28,163 kilometer sejam.

Pada kelajuan ini, stesen angkasa boleh mengelilingi Bumi dalam kira-kira 92 minit dan melakukan sedemikian sebanyak 15.5 kali dalam sehari.

Kepentingan stesen angkasa lepas

kepentingan stesen angkasa lepas

Stesen angkasa membolehkan kehadiran manusia di angkasa lepas secara berterusan dan hampir kekal.

Manusia dapat hidup di angkasa setiap hari sejak kumpulan pertama tiba di stesen angkasa dan makmal-makmal di stesen angkasa membolehkan anak-anak kapal melakukan penyelidikan yang tidak mungkin tanpa stesen angkasa.

Penemuan dalam penyelidikan sedemikian mempunyai banyak faedah kepada manusia di seluruh dunia.

Para saintis boleh mengetahui kesan mikrograviti atau kehidupan untuk jangka masa panjang dalam persekitaran dengan graviti kecil.

NASA dan agensi kerjasama lain telah berjaya membuatkan stesen angkasa berfungsi dan penemuan dari stesen angkasa akan memberi manfaat kepada penerokaan ruang angkasa pada masa akan datang.

kegunaan sebenar stesen transit angkasa

Para saintis kini sedang menjalankan rancangan untuk meneroka planet-planet lain dan stesen angkasa ini akan memberikan maklumat yang sangat penting.

Malah, apa yang diperoleh dari stesen angkasa ini akan mempersiapkan manusia untuk misi-misi lain jauh ke dalam ruang angkasa.

Menurut perjanjian asal antara agensi-agensi yang berbeza, Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) adalah untuk menyediakan pangkalan yang akan berfungsi sebagai kilang, makmal, dan pemerhatian di ruang angkasa serta berfungsi sebagai pentas atau pangkalan untuk misi yang mungkin di masa depan ke Marikh, bulan dan planet lain. 

Pada tahun 2010, ISS diberi peranan tambahan untuk berfungsi sebagai fungsi diplomatik, komersial, dan pendidikan.

Penyelidikan saintifik

kajian saintifik yang dilakukan di stesen angkasa lepas antarabangsa

Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) telah menyediakan pangkalan untuk menjalankan penyelidikan.

Tidak seperti kapal angkasa dikawal manusia, stesen angkasa boleh menyediakan persekitaran jangka panjang di mana penyelidikan dan kajian dapat dilakukan walaupun selama beberapa dekad, dan mempunyai akses yang mudah oleh penyelidik manusia untuk masa yang melebihi kapasiti kapal angkasa manusia.

Stesen angkasa telah mempermudahkan eksperimen khusus dengan menghapuskan keperluan untuk kakitangan penyelidikan dan peluncuran roket yang berbeza.

Penyelidikan saintifik yang berbeza adalah dalam bidang seperti astronomi, astrobiologi, perubatan angkasa, penyelidikan manusia, dan bidang-bidang seperti sains fizikal, sains hayat cuaca angkasa, sains bahan, dan meteorologi terutamanya kepada cuaca di Bumi.

Penyelidikan saintifik yang berbeza adalah dalam bidang seperti astronomi, astrobiologi, perubatan ruang, penyelidikan manusia, dan bidang seperti sains fizikal, sains hayat cuaca angkasa, sains bahan dan meteorologi terutama terhadap cuaca di Bumi.

kajian saintifik yang dilakukan di stesen angkasa lepas antarabangsa 2

Penyelidikan perubatan akan meningkatkan pengetahuan mengenai tubuh manusia terhadap pendedahan jangka panjang di angkasa lepas dan pemahaman tentang kehilangan tulang, pengecutan otot dan pergeseran cecair.

Maklumat seperti itu boleh digunakan untuk menentukan sama ada penerbangan panjang di ruang angkasa dan tinggal di  angkasa dapat dilaksanakan.

Mengikut maklumat yang dikumpul sehingga tahun 2006, didapati bahawa pengecutan otot dan kehilangan tulang akan mengakibatkan risiko ketara terhadap pergerakan dan keretakan, yang merupakan beberapa masalah yang bakal dihadapi oleh angkasawan jika mereka mendarat di planet lain selepas tempoh perjalanan yang panjang .

Sebagai contoh, pelayaran ke planet Marikh boleh mengambil masa sehingga enam bulan.

Manfaat terhadap penerokaan angkasa lepas

penerokaan angkasa lepas

Stesen Angkasa menawarkan lokasi yang terletak dalam jarak keselamatan relatif dan capaian orbit rendah Bumi untuk ujian terhadap sistem angkasa yang diperlukan untuk misi jarak jauh ke planet lain seperti Marikh atau bulan.

Eksperimen seperti ini memberikan pengalaman yang betul dalam penyelenggaraan, operasi, penggantian, dan tindakan pembaikan ke atas orbit yang sangat kritikal dalam mengendalikan kapal angkasa yang jauh dari Bumi.

Risiko yang berkaitan dengan misi ruang akan berkuarangan sementara dapat memajukan keberkesanan ruang angkasa antara planet.

Disebabkan Stesen Angkasa Antarabangsa adalah kerjasama beberapa negara, jadi terdapat begitu banyak nilai dalam bekerjasama dalam perkongsian berbanding dengan bekerja secara bebas.

Rakan kongsi boleh membangunkan kebolehan dan sumber pelengkap, yang menjamin keselamatan serta jaminan kejayaan penerokaan ruang.

Ia juga dijangkakan bahawa sebarang misi masa depan ke planet-planet yang jauh seperti Marikh kemungkinan besar akan menjadi usaha di seluruh dunia, dan kerjasama seperti Stesen Angkasa menyediakan asas kejayaan masa depan.

Manfaat terhadap pendidikan

manfaat stesen angkasa lepas terhadap pendidikan

Anggota kru ruang angkasa lepas antarabangsa memberi peluang kepada para pelajar untuk mempelajari lebih lanjut tentang penerokaan ruang angkasa.

Mereka telah membangunkan demonstrasi dan eksperimen pendidikan yang membolehkan para pelajar untuk mengambil bahagian dalam bilik darjah yang dibangunkan dalam eksperimen ISS dan dengan melibatkan pelajar secara langsung menggunakan pautan radio, e-mel, dan video.

ESA mempunyai pelbagai bahan bertulis yang boleh dimuat turun dan digunakan di bilik darjah.

Para pelajar juga boleh merintis model 3-D yang meliputi bahagian luar dan dalaman stesen angkasa sambil diberikan cabaran spontan, yang memerlukan penyelesaian segera dalam masa nyata.

manfaat stesen angkasa lepas terhadap pendidikan 2

Sebaliknya, JAXA mensasarkan dalam menggalakkan kemesraan kanak-kanak sekolah dengan memotivasi dan memupuk semangat dan kepentingan pengetahuan tentang penerokaan ruang angkasa.

Agensi ini menjalankan pelbagai panduan pendidikan yang akan memberi pencerahan dan memberikan perspektif yang lebih mendalam tentang masa lalu, masa kini dan masa depan kapal angkasa serta kehidupan di Bumi.

Lawatan ke Stesen Angkasa Antarabangsa

sheikh muszaphar rakyat malaysia pertama ke angkasa lepas

Sehingga 14 Mac, 2019, sebanyak 236 orang telah melawat stesen angkasa iaitu daripada 18 negara yang berbeza. Di antara mereka ini, beberapa daripadanya telah melawat angkasa lepas beberapa kali.

Setakat ini, Amerika Syarikat telah menghantar 149 orang dan Rusia menghantar 47 orang manakala Jepun menghantar 9 orang.

Kanada juga telah menghantar seramai 8 orang, Itali 5 orang, Perancis 4 orang, Jerman 3 orang, manakala Denmark, Belgium, Malaysia, Brazil, Belanda, Kazakhstan, Korea Selatan, Sweden, Sepanyol, UK, dan Afrika Selatan masing-masing menghantar seorang.
Hakcipta iluminasi.com (2017)