Kesihatan mental telah menjadi stigma dalam masyarakat selama beberapa dekad. Apabila pencipta televisyen dan filem mula menggabungkan kesihatan mental dengan lebih kerap ke dalam projek mereka, lapisan stigma negatif ini perlahan-lahan berkurangan.

Walau bagaimanapun, jika perjuangan kesihatan mental tidak digambarkan dengan tepat, ia selalunya boleh mewujudkan kembali stigma negatif ini dengan lebih banyak lagi. Pada masa lalu, watak dalam  filem yang bergelut dengan penyakit mental sering dianggap remeh atau digunakan sebagai sebahagian daripada plot.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Adalah penting untuk pencipta filem menggambarkan isu kesihatan mental dalam cara yang tepat yang tidak menjadikan sesebuah watak itu kelihatan "pelik" atau "aneh." Kesihatan mental bukanlah satu trend; ia adalah sesuatu yang sebahagian daripada kita bergelut setiap hari.

Berikut ialah 5 filem yang mungkin paling tepat menggambarkan perjuangan kesihatan mental.

1. Beautiful Boy (2018)

Berdasarkan kisah benar, Beautiful Boy mengisahkan tentang seorang pemuda bernama Nic yang bergelut dengan penagihan dadah dan bapanya, David, yang ingin melakukan segala-galanya untuk membantunya.

Kedua-dua Timothee Chalamet dan Steve Carell menyampaikan persembahan tulen dan menyayat hati yang benar-benar menggambarkan bagaimana ketagihan boleh mengambil alih seluruh hidup seseorang.

Tidak seperti filem lain tentang ketagihan, Beautiful Boy meneroka kekecewaan dan rintangan untuk mendapatkan bantuan. Ia memaparkan realiti yang paling asas untuk ramai orang yang bergelut dengan ketagihan dadah yang teruk. Secara khusus, filem ini memfokuskan tentang bagaimana keluarga yang disayangi terjejas dan apa yang dirasakan ibu bapa dengan anak yang tidak mahu berubah menjadi lebih baik.

Filem ini melakukan kerja yang sangat baik dalam menggambarkan semua aspek ketagihan dadah yang berbeza. Ia menunjukkan perubahan Nic dalam penampilan fizikalnya, perubahan mood, fungsi mental, dan mewujudkan hubungan interpersonal, yang semuanya merupakan perubahan yang jelas dalam tingkah laku bagi seseorang yang bergelut dengan ketagihan.2

2. Silver Linings Playbook (2012)

Gangguan bipolar adalah salah satu penyakit mental yang sering digagambarkan secara salah dalam filem. Stereotaip yang bertepatan dengan gangguan bipolar selalunya termasuk keganasan, ketidakpastian, dan pemikiran negatif yang berterusan.

Walaupun gejala ini boleh berlaku untuk sesetengah orang, mereka tidak boleh dikaitkan dengan setiap orang yang mengalami gangguan bipolar. Walau bagaimanapun, Pat, yang dilakonkan mainkan oleh Bradley Cooper, cenderung untuk mengamalkan beberapa gejala ini dalam filem itu.

Selepas dibebaskan dari hospital psikiatri kerana serangan ganas terhadap lelaki yang dikawini oleh isterinya, dia bertemu dengan Tiffany, lakonan Jennifer Lawrence, seorang wanita yang baru menjanda yang juga mengalami gangguan bipolar.

Walaupun kedua-dua watak utama berkongsi gangguan mental yang sama, mereka mengalami penyakit mental mereka dengan sangat berbeza. Filem ini melakukan tugas yang menakjubkan dalam menunjukkan beberapa jenis gangguan bipolar yang berbeza, termasuk kedua-dua episod manik dan kemurungan

3. It’s Kind of a Funny Story (2010)

Berdasarkan novel dewasa muda, It’s Kind Of A Funny Story adalah mengenai seorang junior sekolah menengah bernama Craig yang memeriksa dirinya ke hospital psikiatri kerana kecenderungan membunuh diri. Dia beranggapan pihak hospital akan melakukan pemeriksaan kesihatan yang cepat, memastikan dia baik-baik saja dan membenarkannya keluar.

Walau bagaimanapun, hasil pemeriksaan yang dibuat dia diwajibkan untuk menghabiskan sekurang-kurangnya seminggu di sana atau sehingga dia dibenarkan  keluar oleh pasukan perubatan. Craig bertemu dengan pelbagai orang yang berbeza di hospital mental tersebut tetapi dua watak utama yang menjadi sebahagian kisa dala filem ini dilakonkan oleh Zach Galifianakis dan Emma Roberts.

Topik seperti cubaan membunuh diri dan mencederakan diri sendiri dimasukkan ke dalam filem ini dengan cara yang berhati-hati tetapi bermakna. Ia menunjukkan realiti pulih daripada sebarang penyakit mental sambil menyelitkan jenaka dengan teliti untuk membuang stigma bahawa semua orang yang menderita adalah sama sekali terasing kepada dunia luar.

4. To the Bone (2017)

To the Bone mengisahkan tentang seorang wanita muda berusia 20 tahun bernama Ellen, lakonan Lily Collins, yang mengalami anoreksia nervosa yang teruk. Dia telah masuk dan keluar dari pusat rawatan yang berbeza, dan penyakitnya kembali (relapse) serta-merta selepas dibebaskan dari setiap pusat rawatan.

Sebagai pilihan terakhir, dia dimasukkan ke pusat pemulihan rumah berkumpulan dengan enam pesakit lain. Pada mulanya, Ellen enggan dirawat, sesuatu yang merupakan gejala biasa bagi orang yang mengalami gangguan makan. Dari segi psikologi, tabiat yang dicipta oleh gangguan makan menjadi mekanisme yang menghalang Ellen untuk menjadi lebih baik.

Filem ini melakukan tugas yang cemerlang dalam menggambarkan gangguan makan yang berbeza selain daripada anoreksia nervosa. Terdapat watak dalam filem ini yang mengalami bulimia nervosa dan gangguan makan berlebihan juga. Adalah penting untuk menyedari bahawa tidak semua gangguan makan melibatkan imej badan dan kelaparan diri.

Walau bagaimanapun, filem ini menonjolkan gejala ini dengan cara yang tidak glamor yang pastinya patut dipuji.

5. The Dark Knight (2008)

the dark knight

Pastinya ramai yang tidak terkejut dengan penyenaraian filem ini dalam senarai ini. Heath Ledger bersedia untuk peranannya sebagai Joker dengan mengasingkan diri di dalam bilik hotel selama enam minggu sebelum penggambaran. Persediaannya menyerlah dalam filem ini, kerana wataknya kelihatan gila dan mengalami tingkah laku psikotik.

Sepanjang pelbagai adegan dalam filem ini, kita melihat Ledger bertindak ganas, tanpa emosi dan terasing, yang semuanya merupakan gejala psikopat. Salah satu perkara yang dilakukan oleh filem ini dengan betul ialahmenyerlahkan bagaimana trauma masa lalu boleh nyata dengan cara yang ganas dan mengganggu.

Filem ini memberi tumpuan kepada trauma generasi dan betapa sukarnya untuk memecahkan kitaran berbahaya itu.

Filem Joker (2019) juga memberikan satu lagi gambaran tentang kesihatan mental. Tetapi kali ini, Joker (lakonan Joaquin Phoenix) mempunyai perasaan penganiayaan dan khayalan yang konsisten dengan gangguan mental skizofrenia paranoid. Keturunan Joker menjadi gila dalam filem ini menggambarkan siksaan psikologi yang dialaminya.

Kredit:

https://listverse.com/2023/03/22/10-movies-that-accurately-portray-mental-health-issues/
Hakcipta iluminasi.com (2017)