Oleh pada 24 Feb 2022 kategori
suamiku lelaki pendosa 23

Kredit foto: Instagram Disney+ Hotstar

  
Drama yang sarat dengan emosi dan konflik, Suamiku Lelaki Pendosa adaptasi novel tulisan Umie Nadzimah berjudul Imamku Lelaki Pendosa, kini sohor di laman media sosial.
  
Ia menggunakan khidmat pelakon handalan, antaranya Datuk Aaron Aziz, Sophia Albarakbah, Gambit Saifullah, Hafeez Mikail, Maria Farida, Edika Yusof, Ungku Hariz, Fauzi Nawawi, Aleza Shadan, Shima Anuar, Anne Abdullah dan Michael Lean.
  
Tayangan sejak 9 Februari 2022 itu berada dalam siaran setiap hari Isnin hingga Khamis, pukul 10 malam di slot Samarinda, saluran TV3. Manakala tontonan online boleh diikuti di platform penstriman, Disney+ Hotstar.
  
  
Berikut dikongsikan 10 fakta menarik di sebalik siri yang menjadi bualan hangat berikutan mengangkat kisah lelaki homoseksual atau 'gay' lakonan Datuk Aaron Aziz ini.
  

10 Fakta Drama Novel Berepisod Suamiku Lelaki Pendosa (Slot Samarinda TV3) Yang Ramai Tak Tahu!

  
suamiku lelaki pendosa episod 396

Kredit foto: Instagram Disney+ Hotstar

  
1. Setiap babak dalam drama ini terlebih dahulu dirujuk kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) kerana menyedari penceritaan yang dibawakan sensitif dan bakal menarik perhatian ramai. Sensitiviti penonton amat dititik berat agar tidak terpalit dengan sebarang kontroversi, seterusnya kisah yang dipersembahkan bersesuaian bagi tontonan masyarakat Malaysia selari dengan budaya kita.
  
drama suamiku lelaki pendosa 36

Kredit foto: Instagram Gambit Saifullah

  
2. Pelakon Gambit Saifullah berani mengambil watak 'panas' ini kerana rakan gandingannya adalah Datuk Aaron Aziz, rentetan mengetahui latar belakang aktor Singapura itu, apatah lagi mereka banyak bekerjasama sebelum ini.
  
Gambit seorang yang cukup teliti menerima tawaran kerana turut mengambil kira karakter yang dibawa, pasukan produksi yang terlibat, juga impak yang bakal diterima menerusi watak dijayakan.
  
pelakon suamiku lelaki pendosa 297

Kredit foto: Instagram Disney+ Hotstar

  
3. Sophia Albarakbah ditampilkan sebagai heroin buat pertama kalinya walaupun masih 'hijau' dalam bidang lakonan.
  
sinopsis suamiku lelaki pendosa 525

Kredit foto: Instagram Aaron Aziz

  
4. Sophia tidak percaya dirinya berpeluang berpasangan dengan Aaron kerana sebelum ini kerap menonton lakonan Aaron di kaca TV. Beliau menyifatkan aktor terkenal itu sebagai seorang yang berperwatakan peramah, 'friendly' dan tidak lokek ilmu.
  
novel suamiku lelaki pendosa

Kredit foto: Instagram Aaron Aziz

  
5. Kerana terikat dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), penggambaran berlangsung dalam tempoh yang lama iaitu dari bulan Februari tahun lalu sehinggalah Oktober.
  
sophia albarakbah 727

Kredit foto: Instagram Gambit Saifullah

  
6. Banyak cabaran dilalui Sophia dalam usaha menyelesaikan projek siri ini apatah lagi penggambaran juga dilakukan dalam bulan puasa di bawah cuaca panas. Dia pernah pengsan hingga hampir tersembam ke lantai, namun mujur disambut Aaron yang berada di hadapan ketika itu.
  
imamku lelaki pendosa 655

Kredit foto: Instagram Aaron Aziz

  
7. Watak 'lelaki songsang' dibawakan Aaron tidak menjadi isu kepada isteri dan anak-anaknya, malah mereka teruja dan memberikan sokongan penuh kerana menyedari ianya cabaran baharu dalam karier Aaron.
  
novel imamku lelaki pendosa

Kredit foto: Instagram Aaron Aziz

  
8. Gambit akui kekok di hari pertama penggambaran kerana tuntutan untuk memegang tangan lelaki!
  
barisan pelakon suamiku lelaki pendosa

Kredit foto: Instagram Aaron Aziz

  
9. Bosan dengan watak hampir sama yang diterima menjadi faktor Aaron menyahut cabaran beraksi dengan watak sebegini yang disifatkan lain dari yang lain. Malah kisah yang dipaparkan juga dianggap berat dan mencabar kredibilitinya.
  
tonton suamiku lelaki pendosa

Kredit foto: Instagram Gambit Saifullah

  
10. Tegas Aaron, babak-babak sensitif tidak ditonjolkan berlebih-lebihan, sebaliknya lebih diterjemahkan dalam bentuk lisan berbanding karya Hollywood yang lebih berani.
  
  
  
Sumber:
  


Hakcipta iluminasi.com (2017)