Kredit foto: Instagram Rita Nadira

        

Rita Nadira sebagai pelakon yang berpotensi semakin bersinar di dunia hiburan, terutamanya selepas mendapat perhatian menerusi telefilem Saat Hilang Cintamu.

        

cinta bersemi di wadi safiyyah 51421

Rita menyertai gandingan bersama aktor Aniq Suhair dalam drama 'Cinta Bersemi Di Wadi Safiyyah' di slot Akasia, manakala dalam 'Pewaris Cinta' di slot Tiara, dia berkongsi layar bersama pelakon berpengalaman, Fezrul Khan.

        

Saat ini, penonton dapat menikmati dua siri drama terbaru Rita, sebagai pelakon utama, iaitu Cinta Bersemi Di Wadi Safiyyah dan Pewaris Cinta, yang ditayangkan serentak di TV3 dan Astro Ria.

        

pewaris cinta 95465

Drama 'Cinta Bersemi Di Wadi Safiyyah' turut mempersembahkan bakat pelakon-pelakon terkenal seperti Aniq Suhair, Aidit Noh, Zamarul Hisham, Serene Claire, Nafiez Zaidi dan ramai lagi.

        

Kenali lebih lanjut pelakon yang berbadan tinggi ini yang merentangkan bakatnya dalam seni lakonan selepas penglibatan diri di pentas peragaan.

        

pelakon rita nadira 56321

          

1. Pelakon yang dikenali sebagai Rita Nadira ini, sebenarnya bernama penuh Rita Nadira binti Rita Murni dan berumur 27 tahun pada tahun 2024.

        

rita nadira adik beradik rita rudaini 21327

         

2. Dia merupakan anak kepada seorang bapa yang berpekerjaan sebagai penternak, manakala ibunya yang berketurunan Jawa melaksanakan peranan sebagai suri rumah tangga.

        

adik beradik rita nadira 98796

         

3. Dalam bidang seni lakonan, Rita menembusi arena televisyen dengan mempersembahkan watak-watak dalam drama seperti Kerana Dia Suka, Juliet, Terima Kasih Cinta, Aku Yang Kau Sakiti, Cinta Bersemi Di Wadi Safiyyah dan Pewaris Cinta, termasuk telefilem Saat Hilang Cintamu, Baby Jarum dan banyak lagi.

        

rita nadira dan rita rudaini 21673

        

4. Dapatan daripada carian internet mengatakan bahawa Rita mempunyai ketinggian 172 sentimeter (cm).

        

tinggi rita nadira 88286

         

5. Dalam kalangan pengguna internet, terdapat spekulasi yang menyatakan wajah Rita Nadira mirip dengan pelakon senior, Rita Rudaini, sehingga ada yang menganggap mereka mungkin adik beradik.

         

rita nadira rita rudaini 87223

          

Walaupun begitu, kenyataannya, mereka tidak ada sebarang ikatan keluarga, meskipun dakwaan itu sudah didengar oleh Rita Nadira sejak sekolah rendah lagi ketika Rita Rudaini menikmati populariti menerusi filem Mami Jarum.

         

pelakon cinta bersemi di wadi safiyyah 29782

         

Malah, semasa ujian memandu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada usia 18 tahun, soalan yang serupa juga ditanyakan oleh pegawai di tempat tersebut kepada Rita Nadira.

          

rita nadira 11423

          

6. Ketiga nama, Bront Palarae, Sharifah Amani dan Nabila Huda, ditempatkan oleh Rita sebagai idola disebabkan penghargaannya terhadap kualiti lakonan yang mereka persembahkan.

Pada suatu masa yang akan datang, Rita bercita-cita mahu mendapat peluang berkongsi skrin dengan Bront Palarae, kegemarannya itu.

          

7. Rita menaruh harapan untuk berada dalam dunia lakonan aksi, sebagaimana yang dihayati oleh pelakon Hollywood, Angelina Jolie, dalam filem-filem popular seperti Salt dan Tomb Raider - walaupun sedar bahawa di Malaysia, peluang untuk pelakon wanita dalam peranan aksi jarang berlaku, disebabkan trend penghasilan kisah cinta yang lebih mendominasi.

         

rita suraya 74471

          

8. Pada November 2023, dia diumumkan sebagai wajah baru untuk jenama BeauSiti, iaitu produk yang dikeluarkan oleh penyanyi terkemuka negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza.

         

umur rita nadira 83155

         

9. Dalam pandangan Rita, dia menggambarkan dirinya sebagai individu yang sangat pemalu, yang merasa kesukaran untuk berbual dengan orang asing yang tidak dikenali. Ini disebabkan oleh katanya, kebanyakan masa dia hanya berdiam diri, menyebabkan sesetengah orang membuat anggapan yang tidak benar tentangnya, menganggap dia orang yang sombong. Walhal hakikatnya dia hanyalah seorang yang malu-malu!

         

10. Selepas perpisahan cinta Rita dan aktor Ezzrin Loy pada tahun 2019, gelagatnya bersama penyanyi Chubb-E di TikTok yang seolah-olah seperti pasangan kekasih telah mencetuskan banyak desas-desus tentang kemungkinan hubungan istimewa di antara mereka. Namun, Rita menyatakan dengan jelas bahawa keakraban itu hanya antara dua sahabat yang baik. Difahamkan, mereka mula mengenali satu sama lain setelah bertemu dalam program Ceria Popstar pada sekitar tahun 2019.

         

Baca: 8 Fakta Pelakon Aniq Suhair Yang Ramai Tak Tahu!

         

Untuk lebih info mengenai Rita Nadira, baca artikel: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Rita Nadira

Juga baca: 10 Fakta Pelakon Rita Nadira Yang Ramai Tak Tahu!

         

Baca: Biodata Model Rita Suraya, Kakak Pelakon Rita Nadira

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Pewaris Cinta (Slot Tiara Astro Ria)

Baca: Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Cinta Bersemi Di Wadi Safiyyah, Adaptasi Novel Aku Cinta Dia Karya Sharifah Abu Salem

           

         

Kredit foto: Instagram (IG) Rita Nadira

        

Kredit video: Awak perlukan ni | Cinta Bersemi di Wadi Safiyyah Episod 1 - 5 | iQIYI Malaysia

         

Sumber:

1. Muka sama itu dari sekolah lagi dah dengar – Rita Nadira

2. Rita Nadira Putus Cinta Dengan Ezzrin Loy, Tapi...

3. Rita Nadira, Chubb-E bercinta ke?

4. More than just another pretty face

5. the models lab kl

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)