Di awal usia nuklear, Amerika Syarikat berharap dapat mengekalkan monopoli terhadap senjata barunya, tetapi rahsia dan teknologi untuk membuat senjata nuklear tidak lama kemudian telah tersebar.

Amerika Syarikat melakukan letupan ujian nuklear pertama pada bulan Julai 1945 dan menjatuhkan dua bom atom di bandar Hiroshima dan Nagasaki pada bulan Ogos 1945.

BESARKAN TEKS     A-  A+

negara yang memiliki nuklear dan sizenya

Hanya empat tahun kemudian, Kesatuan Soviet menjalankan letupan ujian nuklear pertamanya, diikuti oleh United Kingdom pada tahun 1952, Perancis pada tahun 1960 dan China pada tahun 1964.

Mencari untuk mencegah serangan senjata nuklear daripada terus berkembang, Amerika Syarikat dan negara-negara yang berfikiran seperti itu melakukan rundingan Perjanjian Non-Proliferasi (NPT) atau Perjanjian Pencegahan Penularan pada tahun 1968 dan Perjanjian Pengesahan Ujian Nuklear Komprehensif (CTBT) pada tahun 1996.

perjanjian npt nuklear

(Perjanjian Non-Proliferasi (NPT) pada tahun 1968)

India, Israel, dan Pakistan tidak pernah menandatangani NPT dan memiliki senjata nuklear. Iraq memulakan program nuklear rahsia di bawah pemerintahan Saddam Hussein sebelum 1991 Perang Teluk Parsi.

Korea Utara mengumumkan pengundurannya dari NPT pada Januari 2003 dan telah menguji peranti nuklear sejak itu.

Iran dan Libya telah mengejar aktiviti nuklear rahsia yang melanggar syarat perjanjian dan Syria pula disyaki telah melakukan perkara yang sama.

Namun, kejayaan pencegahan penularan nuklear melebihi kegagalan dan ramalan yang dirasai beberapa dekad lalu bahawa dunia akan menjadi rumah bagi berpuluh-puluh negara bersenjata dengan senjata nuklear tidak berlaku.

Ketika mana NPT disimpulkan, stok simpanan nuklear kedua-dua negara Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet atau Rusia mencecah puluhan ribu.

senjata nuklear kesatuan soviet

Bermula pada tahun 1970-an, pemimpin A.S. dan Soviet / Rusia merundingkan satu siri perjanjian kawalan dan inisiatif kawalan senjata dua hala yang terhad, serta kemudian membantu mengurangkan saiz senjata nuklear mereka.

Hari ini, Amerika Syarikat dan Rusia masing-masing mengatur kedudukan kira-kira 1,400 kepala peledak strategik pada beberapa ratus pengebom dan peluru berpandu dan memodenkan sistem penyampaian nuklear mereka.

China, India, dan Pakistan semuanya mengejar sistem pelantar peluru berpandu balistik dan sistem penghantaran nuklear pelayaran berasaskan laut.

Di samping itu, Pakistan telah menurunkan penggunaan senjata nuklear dengan membangunkan keupayaan senjata nuklear taktikal untuk mengatasi ancaman ketenteraan konvensional India.

Korea Utara pula meneruskan usaha nuklearnya dengan melanggar ikrar untuk tidak melakukan aktiviti nuklear. 

Negara senjata nuklear

senjata nuklear china

Negara senjata nuklear (NWS) adalah lima negara terdiri daripada China, Perancis, Rusia, United Kingdom dan Amerika Syarikat yang secara rasmi diiktiraf memiliki senjata nuklear oleh NPT.

Perjanjian ini mengesahkan senjata nuklear negara-negara ini, tetapi menetapkan mereka tidak sepatutnya membina dan menyelenggarakan senjata sebegitu untuk selama-lamanya.

Pada tahun 2000, NWS telah komited kepada usaha yang tegas untuk menyelesaikan penghapusan senjata nuklear mereka.

Oleh kerana sifat rahsia yang mana kebanyakan kerajaan lakukan terhadap maklumat mengenai senjata nuklear mereka, kebanyakan angka di bawah adalah anggaran terbaik setiap pemilikan nuklear oleh negara-negara ini.

1. China: Kira-kira 280 kepala peledak 

2. Perancis: Kira-kira 300 kepala peledak 

3. Rusia:

Februari 2018 Deklarasi START baru: 1,444 kepala peledak strategik yang dikerahkan pada 527 peluru berpandu balistik antara benua (ICBM), peluru berpandu balistik yang dilancarkan kapal selam (SLBM) dan pengebom strategik.

Persekutuan Saintis Amerika (FAS) menganggarkan kira-kira 4,350 kepala peledak dan 2,500 peluru berpandu yang telah siap beroperasi dengan jumlah kira-kira 6,850 kepala peledak, pada awal tahun 2018.

4. United Kingdom:

Kira-kira 120 kepala peledak strategik, di mana tidak lebih daripada 40 orang ditugaskan di laut dalam kapal selam peluru berpandu balistik nuklear pada bila-bila masa.

United Kingdom mempunyai sejumlah empat kapal selam peluru berpandu balistik. Jumlah simpanan simpanan dianggarkan sehingga 215 kepala peledak.

5. Amerika Syarikat:

Deklarasi New START Februari 2018: 1,350 kepala peledak nuklear strategik yang dikerahkan ke atas 652 peluru berpandu balistik antara benua (ICBM), peluru berpandu balistik yang dilancarkan kapal selam (SLBM) dan pengebom strategik.

FAS menganggarkan kira-kira 4,000 kepala peledak dan 2,550 kepala peledak yang telah bersara untuk sejumlah 6,550 kepala peledak pada Februari 2018.

Pemilik senjata nuklear negara bukan NPT

senjata nuklear india

 • India, Israel, dan Pakistan tidak pernah menyertai NPT dan diketahui mempunyai senjata nuklear.
 • India pertama kali menguji peranti letupan nuklear pada tahun 1974. Ujian itu mendorong Pakistan untuk meningkatkan kerja terhadap program senjata nuklearnya secara rahsia.
 • India dan Pakistan kedua-duanya secara terbuka memperlihatkan keupayaan senjata nuklear mereka dengan ujian nuklear berturut-turut pada Mei 1998.
 • Israel tidak menjalankan ujian nuklear secara terbuka, tidak mengakui atau menafikan mempunyai senjata nuklear dan menyatakan bahawa ia tidak akan menjadi yang pertama memperkenalkan senjata nuklear di Timur Tengah.
 • Walau bagaimanapun, Israel dipercayai secara universal memiliki senjata nuklear, walaupun tidak jelas berapa banyaknya.

Anggaran senjata berikut adalah berdasarkan jumlah bahan fisil (sangat kaya uranium dan plutonium) yang mana dianggarkan telah dihasilkan oleh setiap negara.

Bahan fisil adalah unsur utama untuk membuat senjata nuklear. India dan Israel dipercayai menggunakan plutonium dalam senjata mereka, sementara Pakistan dianggap menggunakan uranium yang diperkaya. Anggaran adalah seperti berikut:

1. India: Antara 130-140 kepala peledak nuklear.

2. Israel: Dianggarkan 80 kepala peledak nuklear, dengan bahan fisil sehingga 200.

3. Pakistan: Antara 140-150 kepala peledak nuklear.

Negara-negara di bawah kebimbangan penularan senjata nuklear

senjata nuklear iran

Sebelum pelaksanaan Pelan Tindakan Komprehensif Bersama, Iran melakukan program pengayaan uranium dan projek-projek lain yang membekalkannya dengan keupayaan untuk menghasilkan bahan fisil gred bom dan membangunkan senjata nuklear, jika ia memilih untuk berbuat demikian.

Program pengayaan uranium Iran berterusan, tetapi ia terhad dan dipantau oleh perjanjian nuklear. Sebaliknya, Korea Utara mempunyai bahan untuk menghasilkan sebilangan kecil senjata nuklear, mengumumkan penarikannya dari NPT dan menguji peranti nuklear.

Ketidakpastian berterusan mengenai berapa banyak peranti nuklear tambahan Korea Utara telah dipasang melebihi yang telah diuji.

Pada bulan September 2005, Pyongyang komited untuk mengabaikan semua senjata nuklear dan program nuklear sedia ada.

1. Iran

nuklear iran

 • Tiada senjata yang diketahui atau simpanan bahan fizil yang mencukupi untuk membina senjata.
 • Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), institusi yang bertanggungjawab mengesahkan negara-negara tersebut tidak membina senjata nuklear secara haram, menyimpulkan pada tahun 2003 bahawa Iran telah melakukan kegiatan nuklear yang rahsia untuk menubuhkan kapasiti untuk menghasilkan bahan fisil secara asli.
 • Julai 2015: Iran dan enam kuasa dunia merundingkan perjanjian jangka panjang untuk mengesahkan dan dengan ketara mengurangkan keupayaan Iran untuk menghasilkan bahan untuk senjata nuklear.
 • Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, IAEA dan Iran menyimpulkan penyiasatan ke atas aktiviti berkaitan senjata nuklear Iran yang lalu. Agensi itu membuat kesimpulan bahawa Iran mempunyai program terancang senjata nuklear sebelum tahun 2003. Beberapa aktiviti ini diteruskan sepanjang tahun 2009, tetapi tidak ada tanda-tanda kegiatan pemberlakuan senjata yang berlaku selepas tarikh itu.

2. Korea Utara

nuklear korea utara

 • Dianggarkan pada Januari 2018 mempunyai kira-kira 10 hingga 20 kepala peledak dan bahan fisil untuk menghasilkan 30 hingga 60 senjata nuklear.
 • Walaupun terdapat ketidakpastian yang tinggi terhadap stok dan pengeluaran bahan buangan Korea Utara, terutamanya di sisi pengayaan uranium, Korea Utara dianggarkan mempunyai 20 hingga 40 kilogram plutonium dan 250 hingga 500 kilogram uranium diperkaya. Anggaran pengeluaran tahunan bahan fisil cukup untuk 6 hingga 7 senjata.
 • Korea Utara mengendalikan reaktor sederhana sederhana grafit berat 5-megawatt yang digunakan untuk mengeluarkan plutonium pada masa lalu untuk kepala peledak nuklear secara berselang sejak Ogos 2013. Terdapat juga aktiviti di kilang pemprosesan semula Korea Utara pada tahun 2016, yang menunjukkan bahawa Pyongyang mempunyai kemungkinan memisahkan plutonium daripada bahan bakar yang dibelanjakan oleh reaktor.
 • Korea Utara melancarkan kemudahan centrifuge pada tahun 2010, tetapi tidak jelas adakah Pyongyang menggunakan kemudahan itu untuk menghasilkan uranium diperkaya untuk senjata.
 • Menjelang 2020, pakar-pakar menganggarkan bahawa Korea Utara boleh mempunyai mana-mana antara 20c hingga 100 peledak nuklear berdasarkan kadar pertumbuhan stok dan penambahbaikan teknologi.

3. Syria

nuklear syria

 • September 2007: Israel melakukan serangan udara atas apa yang dikatakan pegawai A.S. adalah tapak pembinaan reaktor penyelidikan nuklear yang sama dengan reaktor Yongbyon Korea Utara.
 • Tahap kerjasama nuklear Korea Utara tidak jelas, tetapi dipercayai telah dimulakan pada tahun 1997.
 • Siasatan ke atas tuntutan AS mendedahkan kesan zarah uranium buatan manusia yang tidak diisytiharkan di kedua-dua tapak kemudahan yang dimusnahkan dan reaktor penyelidikan Syria yang diisytiharkan.
 • Syria tidak cukup bekerjasama dengan IAEA untuk menjelaskan sifat kemudahan dan usaha pemusnahan yang boleh dikaitkan dengan program nuklear.

Negara yang pernah memiliki senjata atau program nuklear

senjata nuklear 649

 1. Belarus, Kazakhstan, dan Ukraine mewarisi senjata nuklear berikutan kejatuhan Soviet Union tahun 1991, tetapi mengembalikan mereka kepada Rusia dan menyertai NPT sebagai negara bukan senjata nuklear.
 2. Afrika Selatan secara diam-diam membangunkannya tetapi kemudian merombak sejumlah kecil kepala peledak nuklear dan juga menyertai NPT pada tahun 1991.
 3. Iraq mempunyai program senjata nuklear yang aktif sebelum Perang Teluk Persia 1991, tetapi terpaksa untuk merombak di bawah pengawasan pemeriksa PBB. Pencerobohan Mac 2003 yang diketuai oleh A.S. dan penangkapan ketua Iraq, Saddam Hussein secara muktamad mengakhiri pengejaran rejimnya terhadap senjata nuklear.
 4. Libya secara sukarela melepaskan usaha senjata nuklearnya pada bulan Disember 2003.
 5. Argentina, Brazil, Korea Selatan, dan Taiwan juga mengabaikan program senjata nuklear.

Rujukan:

1. Arms Control

2. Independent

3. News Week
Hakcipta iluminasi.com (2017)