Selepas sekatan ke atas Huawei oleh Amerika Syarikat, pengeluar China itu mula mencari alternatif baru dan bagi kebanyakan sektor, syarikat itu mempunyai alternatif yang berdaya maju.

Walau bagaimanapun, menggantikan Android Google (khususnya Perkhidmatan Mudah Alih Google) nampaknya adalah yang paling sukar.

Ini merupakan tamparan besar, sebahagiannya kerana ia bermakna telefon Huawei baru tidak lagi boleh datang dengan aplikasi buatan Google yang diprapasang.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Telefon Huawei popular di negara Barat dan sebab utamanya adalah pengguna Android boleh mengakses perkhidmatan dan aplikasi popular seperti Google Play, Gmail, dan Peta Google.

Walaupun telefon lama Huawei masih mempunyai akses ke gedung aplikasi Google Play, telefon baru tidak mempunyai aplikasi dan perkhidmatan buatan Google.

huawei mate 30 pro

Huawei pada bulan September mengeluarkan Mate 30, telefon perdana yang pertama tanpa aplikasi Google, dan telefon P40 akan datang juga dijangka tiba tanpa perkhidmatan Google.

Untuk mengatasi situasi ini, Huawei kemudiannya melancarkan sistem pengendaliannya sendiri yang kita kenali sebagai Harmony OS atau HongMeng OS.

Pada ketika itu, tidak ada jaminan bahawa sistem ini akan digunakan pada telefon dan tablet Huawei. 

Penyelesaian Huawei adalah untuk membina ekosistem aplikasi sendiri (HMS), dan untuk itu ia telah menganjurkan hari pemaju di London di mana ia mengumumkan RM107.8 juta untuk menarik minat para pemaju aplikasi British dan Ireland untuk membuat aplikasi untuk Galeri App Huawei.

Dan kini, Harmony OS dan Huawei Mobile Services (HMS) Ecology kini menjadi hala tuju keutamaan oleh Huawei.

OS Harmony mempunyai kaitan dengan HMS, penggantian aplikasi Google di mana syarikat itu dalam usaha untuk melepasi larangan Huawei. Namun ia tidaklah serupa seperti HMS.

Menurut TechSina, di Winter Davos Foru, pengasas Huawei iaitu Ren Zhengfei berkata bahawa sistem HongMeng kini telah pun aktif.

ren zhengfei pengasas huawei 634

(Ren Zhengfei, pengasas Huawei)

Di samping itu, beliau menyatakan bahawa sistem ini akan digunakan dalam telefon Huawei, tablet, TV dan produk lain pada masa akan datang.

Mengenai HongMeng, Wang Chenglu, presiden jabatan perisian perniagaan pengguna Huawei, pernah berkata bahawa telefon bimbit Huawei masih akan memilih Android.

Walau bagaimanapun, ia akan menggunakan OS Harmony jika terdapat keperluan untuk melakukannya.

Malah, sistem HongMeng juga sedang dalam proses penambahbaikan dan pembangunan yang berterusan. Harapannya ialah ia akan dibuka secara rasmi pada Ogos 2021.

harmonyos ren zhengfei

Huawei juga menyatakan bahawa kod OS HongMeng mempunyai keselamatan yang lebih tinggi. Menurut Counterpoint, sistem operasi HongMeng akan mengatasi Linux menjelang akhir tahun 2020.

Ia akan menjadi sistem operasi terminal pintar digital pintar yang paling popular.

Harmony OS boleh digunakan secara percuma, selagi anda mempunyai peranti yang menggunakan sistem operasi ini. 

Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menunggu seketika untuk menggunakan Harmony OS.

Ia kini sedang digunakan pada TV Honor dan Huawei TV, tetapi hanya terdapat di China.

Bagaimana Harmony OS berfungsi

harmony os 461

Huawei mengatakan bahawa dengan peningkatan peranti IoT (Internet of things), sistem operasi yang lebih cekap diperlukan.

Dengan peranti IoT ini yang menyimpan memori dan simpanan yang lebih kecil daripada telefon pintar terbaik ketika ini, ia memerlukan kod yang lebih optomum.

Dan untuk 100 baris kod Android, ia boleh digantikan dengan hanya satu baris kod OS Harmony.

Walaupun demikian, OS Harmony masih boleh menawarkan fungsi yang kuat pada semua peranti.

Dengan mengguna pakai pendekatan teras tunggal & # 39; pada semua peranti & # 39;, Huawei juga mempunyai sasaran untuk mewujudkan ekosistem bersama bagi peranti yang berbeza seterusnya dapat menjimatkan masa pemaju.

Satu aplikasi boleh digunakan dan berfungsi dengan sempurna pada kereta, jam tangan pintar, tracker kecergasan dan pembesar suara.

Kita telah melihat idea yang sama sebelum ini, terutamanya pada Windows Phone yang mempunyai Kernel dikongsi dengan Windows 10.

Walaupun ini tidak berjaya, namun Huawei mungkin boleh melaksanakannya dengan memiliki keserasian dengan Android.

Rujukan:

1. Business Insider

2. News Dio

3. Giz China
Hakcipta iluminasi.com (2017)