China dan Rusia telah meningkatkan perkongsian mereka yang sememangnya rapat ke tahap yang lebih dahsyat. 

Keputusan untuk meningkatkan hubungan dua hala ke "perkongsian strategik strategik penyelarasan di era baru" diumumkan oleh Presiden China Xi Jinping dan Presiden Rusia Vladimir Putin berikutan sidang kemuncak mereka di Moscow baru-baru ini.

Huawei, syarikat teknologi China yang dianggap sebagai ancaman keselamatan oleh Amerika Syarikat, telah menandatangani perjanjian dengan syarikat telekom Rusia MTS untuk membangunkan rangkaian 5G di negara itu bermula tahun depan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Perjanjian itu ditandatangani di luar pertemuan antara pemimpin China, Xi Jinping dan presiden Rusia, Vladimir Putin di Moscow.

Menurut MTS, perjanjian itu akan menyaksikan "pembangunan teknologi 5G dan pelancaran perintis rangkaian generasi kelima pada 2019-2020".

huawei 5g

Guo Ping, salah seorang pengerusi syarikat Huawei berkata beliau "sangat gembira" dengan perjanjian itu "dalam bidang kepentingan strategik seperti 5G".

Pada mesyuarat di Moscow antara Putin dan Xi, pemimpin China itu menggelarkan rakan sejawatnya itu sebagai "kawan rapat", dengan menyatakan bahawa mereka telah bertemu hampir 30 kali dalam tempoh 6 tahun yang lalu.

Lawatan itu adalah yang ke-9 oleh Xi ke Rusia sejak 2012.

"Kami akan menguatkan sokongan bersama kami mengenai isu-isu utama," kata Xi Jinping.

Sementara itu, hubungan Moscow dengan Amerika Syarikat telah terkesan dengan mendadak disebabkan oleh krisis Ukraine, perang di Syria dan tuduhan Kremlin campur tangan dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2016, sementara China terlibat dalam perang perdagangan dengan Washington.

Xi juga berkata bahawa perlindungan dan pendekatan unilateral semakin meningkat, dan dasar kekukuhan dan hegemonisme semakin mengambil alih.

perjanjian antara china dan rusia dalam membina teknologi 5g

Selepas bertemu dengan Xi Jinping, Vladimir Putin memberitahu bahawa kesepakatan kedua-dua negara mengenai isu global adalah di 'tahap yang belum pernah berlaku'.

Huawei telah mengalami kekacauan sejak Mei, apabila pentadbiran Trump mengharamkan syarikat-syarikat AS daripada menjual peralatan berteknologi tinggi kepada Huawei atas syak wasangka ia mengintip untuk Beijing.

Pakar mengatakan keputusan AS, yang akan berkuatkuasa dalam masa 3 bulan lagi, mengancam kelangsungan syarikat yang mana sangat bergantung pada cip AS untuk telefonnya.

Beberapa syarikat telah menjauhkan diri dari Huawei, termasuk Google, yang mana sistem Androidnya melengkapkan majoriti telefon pintar di dunia.

Penglibatan potensi Huawei yang dilaporkan dalam rangkaian 5G Britain telah membuktikan politik sensitif dan kerajaan Theresa May menegaskan tiada keputusan telah dibuat mengenai isu itu.

Rujukan:

1. Guardian

2. CNST

3. CNN
Hakcipta iluminasi.com (2017)