Perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China kelihatan masih tegang dan dilihatkan bakal bergolak dengan lebih teruk.

Selepas Amerika Syarikat menekan Huawei, kali ini ia giliran China.

China berkata ia akan mengeluarkan senarai hitam mengenai "syarikat dan individu asing yang tidak boleh dipercayai", membalas tindakan Amerika Syarikat yang menjadikan syarikat gergasi telekomunikasi Huawei sebagai sasaran dalam perang perdagangan antara kedua-dua negara ini.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Pengumuman itu dibuat sehari sebelum Beijing dijangka menaikkan tarif ke atas RM240 bilion dalam bentuk barangan Amerika Syarikat, yang ditutup seminggu bermula dengan peningkatan ancaman balas oleh China terhadap kerana Presiden Donald Trump menyenarai hitam Huawei.

Jabatan Perdagangan AS memasukkan Huawei dalam "senarai entiti" atas dasar keselamatan negara pada 16 Mei, satu langkah yang menghalang akses gergasi China ini kepada komponen buatan AS yang diperlukan untuk peralatannya.

presiden china xi jinping 624

Jurucakap Kementerian, Gao Feng berkata senarai itu termasuk "perusahaan asing, organisasi atau individu yang tidak mematuhi peraturan pasaran, menyimpang daripada kontrak atau mengenakan sekatan atau menghentikan bekalan kepada perusahaan China untuk tujuan bukan komersil, dan dengan serius merosakkan hak sah dan kepentingan perusahaan Cina".

Langkah-langkah terperinci terhadap firma yang tersenarai akan dikeluarkan tidak lama lagi,

Pengumuman itu diraikan di media sosial China, di mana ia digambarkan oleh sesetengah pihak sebagai "menewaskan seseorang dalam permainan mereka sendiri."

Tindakan oleh China ini muncul bertujuan untuk menekan syarikat-syarikat asing untuk mengekalkan hubungan komersial dengan Huawei, manakala Washington dilaporkan juga mempertimbangkan untuk menambah firma pengawasan Cina ke dalam senarainya atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia.

donald trump kenakan sekatan ke atas huawei

Google, yang mana sistem operasi Android nya sangat penting untuk telefon Huawei adalah antara syarikat yang telah mengumumkan bahawa mereka akan mematuhi perintah AS.

Salah satu lagi rakan kongsi Huawei yang penting iaitu ARM Holdings, pereka semikonduktor British yang dimiliki oleh kumpulan Jepun Softbank berkata mereka mematuhi sekatan yang dikenakan AS.

"Beberapa entiti asing telah melanggar peraturan pasaran biasa dan semangat kontrak mereka" untuk memotong bekalan dan "mengambil tindakan diskriminasi lain terhadap syarikat-syarikat China yang merosakkan hak dan kepentingan sah mereka, dan membahayakan keselamatan nasional dan kepentingan negara China," kata Gao Feng. 

Ahli ekonomi APAC di IHS Markit, Rajiv Biswas, berkata keputusan China untuk membuat senarai hitam ini adalah "tindakan penalti untuk memberi isyarat bahawa China juga boleh menyasarkan firma AS".

huawei disekat oleh amerika syarikat

Beliau berkata sekatan itu boleh menyerupai senarai entiti yang dikeluarkan oleh AS, yang menyekat penjualan teknologi oleh firma AS kepada syarikat dalam senarai.

Menurut Zhang Yansheng, ketua penyelidik di Pusat Pemikiran China Center for International Economic Exchange, senarai entiti China ini akan membantu melindungi rantaian bekalan global berasaskan peraturan.

"Pada masa lalu, transaksi komersial adalah berasaskan kontrak, tetapi kini mereka boleh diubah atas isu yang kononnya dikaitkan dengan keselamatan ," kata Zhang Yansheng.

china vs america sekat firma luar

Dalam hal ini, firma yang sangat merosakkan syarikat atau rantaian bekalan mungkin menghadapi hukuman atau sekatan.

Rujukan:

1. CNA

2. Gizmodo

3. Bloomberg
Hakcipta iluminasi.com (2017)