Dengan peperangan teknologi yang semakin jelas ketika ini, masih ramai yang kabur tentang 5G. Apa yang hebat sangat tentang 5G sehinggakan dua kuasa besar dunia bertarung antara satu sama lain?

Anda mungkin fikir bahawa 5G adalah seperti 4G, tetapi hanya sedikit lebih laju. Sebenarnya, ia jauh lebih laju berbanding 4G.

Malah, ia boleh mengubah dunia yang sedang kita jalani.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Teknologi baru 5G menjanjikan perubahan dalam hidup kita dengan menghubungkan berjuta-juta peranti dan membolehkan segala-galanya menjadi kenyataan daripada kereta tanpa pemandu hinggalah kepada rumah pintar.

Dengan kelajuan sehingga 20 kali ganda lebih pantas daripada 4G yang kebanyakan kita gunakan sekarang, teknologi kilat 5G akan mempercepat dan sambungkan segala-galanya.

Kepantasan luar biasa

jumlah masa muat turun mengikut rangkaian teknologi

Sebagai contoh, untuk memuat turun filem berdurasi 2 jam, 3G akan mengambil masa kira-kira 26 jam. Bagi 4G, anda perlu menunggu selama 6 minit.

Tetapi dengan 5G, anda tidak sempat untuk bangun dan menyediakan popcorn anda kerana muat turun anda akan siap dalam masa 3.6 saat. 

Ya, 3.6 saat!

Cuba bayangkan, tempoh masa yang anda ambil untuk putuskan filem mana yang anda ingin muat turun adalah lebih lama berbanding tempoh masa untuk memuat turunnya!

kehebatan teknologi 5g

Dan tidak, 5G bukan hanya mengenai kelajuan. Ia merupakan pengubah kepada segala-galanya. Dengan teknologi ini, kita mungkin akan mempunyai bandar-bandar di mana semua perkara berkomunikasi antara satu sama lain.

Sebagai contoh, para doktor boleh melakukan pembedahan secara jarak jauh dari bahagian dunia yang lain.

Dan bolehkah anda bayangkan sebuah kehidupan di mana video anda tidak pernah tersekat dan panggilan telefon yang tidak pernah putus?

Tidak dapat disangkal lagi bahawa teknologi 5G sangat menakjubkan. Namun persoalannya, mengapa China dan Amerika Syarikat berebut-rebut dan mengambil berat tentangnya?

Ia disebabkan satu sebab yang sama, iaitu wang.

Keuntungan wang menjadi taruhan

perlumbaan 5g

Apabila A.S memenangi perlumbaan 4G pada awal dekad ini, ia memberikan rangsangan hampir RM400 bilion kepada KDNK mereka.

Dan bagi 5G, "hadiah" nya sudah tentu lebih lumayan.

Sekiranya A.S menang, ia akan mewujudkan anggaran 3 juta pekerjaan dan menambah kira-kira RM2 trilion kepada KDNK sedia ada.

Jumlah ini tersangatlah besar dan jika dibandingkan dengan KDNK Malaysia pada tahun 2018 iaitu sebanyak RM1.49 trilion, nilai yang bakal dijana oleh 5G sahaja adalah lebih tinggi.

Dan sudah tentu, ia bukan sahaja melibatkan wang yang banyak dan kemampuan untuk anda memuat turun filem Avengers semata-mata.

Perebutan kuasa untuk mengawal dunia

5g

Ia juga berkait rapat dengan kuasa. Ini kerana apabila sesebuah negara itu mengawal 5G, mereka juga mempunyai akses kepada setiap perkara yang semua orang lakukan dalam talian.

Ini secara harfiahnya bermakna segala-galanya yang kita lakukan akan dikawal oleh mereka kerana hampir kesemua perkara pada hari ini dilakukan dalam talian.

Dalam perlumbaan ini, teknologi 5G yang terhebat dihasilkan oleh syarikat gergasi China iaitu Huawei. 

Bagi kebanyakan orang, Huawei mungkin paling dikenali sebagai pembuat telefon.

Tetapi, ia juga merupakan pemain utama dalam membina infrastruktur untuk semua komunikasi kita pada hari ini.

Dan disebabkan syarikat ini adalah syarikat China, banyak kerajaan tidak percaya akan keselamatan teknologi ini.

5G China jauh meninggalkan Amerika Syarikat 

teknologi 5g oleh huawei

Para pengkritik bimbang bahawa dengan membiarkan China membina 5G, ini bukan sahaja akan membolehkan mereka mengintip bahkan mematikan aliran data yang kita bakal bergantung.

Cuba bayangkan, jika Huawei menjadi pembekal 5G terkemuka di dunia, maka China boleh mengintip sesiapa sahaja.

Dan perkara ini adalah sangat tidak menyenangkan bagi A.S, kerana ini adalah perkara yang mereka juga ingin lakukan.

Walaupun A.S sedang membina teknologi 5G sendiri, namun 5G oleh China sudah terlalu jauh meninggalkan mereka dan sukar untuk dikejar.

Ia seperti persaingan pada satu ketika dahulu di antara DVD dan CD. Dan jika anda tertanya-tanya apakah itu CD, itulah tahap teknologi 5G milik A.S ketika ini.

Jadi, ini adalah satu perlumbaan di mana ramai orang telah mengatakan bahawa A.S sudah tewas.

Donald Trump cuba jadi "penyelamat"

donald trump guna helah untuk sekat teknologi 5g huawei

Akan tetapi, negara Uncle Sam ini bernasib baik kerana mempunyai pemerintah yang cukup gila yang sanggup main kotor.

Presiden Donald Trump telah menandatangani perintah eksekutif mengharamkan syarikat A.S daripada menggunakan peralatan telekomunikasi yang dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan nasional.

Dan ini merupakan serangan langsung terhadap China dan syarikat gergasinya Huawei. 

Oleh ketika mana serangan A.S. terhadap syarikat itu sudah pon menyebabkan kesan domino yang besar, rangkaian mudah alih terbesar U.K mengeluarkan Huawei dari pelancaran 5Gnya, manakala 3 pengendali mudah alih Jepun telah berhenti mengambil pesanan atau melewatkan pelancaran telefon Huawei baru.

Donald Trump dapat melihat bahawa A.S tidak akan memenangi perlumbaan ini, jadi dia terpaksa menggunakan helah yang licik.

Dia mungkin tidak begitu arif tentang 5G namun Trump tahu bagaimana untuk melengahkan pihak lawan.

Amerika Syarikat terdesak untuk memenangi perlumbaan

logo 5g palsu oleh at t

(Logo 5G palsu oleh AT&T)

Mungkin ada pihak yang tidak menyalahkan Donald Trump sepenuhnya kerana A.S kelihatan tidak mempunyai cara lain untuk memenangi perlumbaan 5G ni.

Ini kerana A.S tidak akan dapat memiliki 5G dalam masa terdekat, melainkan jika mereka berpura-pura untuk memilikinya.

Ketika ini, syarikat telekomunikasi A.S iaitu AT&T memaparkan logo 5G palsu pada iPhone dan iPAd.

Syarikat itu menyatakan bahawa ikon terbaru itu akan kelihatan apabila pengguna memuat turun versi beta terbaru Apple iaitu iOS 12.2

Namun, ia bukanlah 5G sebenar. AT&T hanya menukar nama rangkaain 4G LTE Advanced mereka kepada 5GE dan "E" tersebut bermaksud evolusi.

Jadi, A.S mungkin mempunyai peluang untuk memenangi perlumbaan ini dengan cara yang mereka lakukan sebelum ini, iaitu mencipta pemalsuan.

Kuasa manakah yang akan terlebih dahulu menjadi penyedia 5G di dunia? Dan apakah kesan buruk yang dibawa oleh teknologi hebat ini?

Baca artikel ini untuk mengetahui selanjutnya: 5G : Teknologi Masa Depan Yang Membahayakan Kesihatan

Rujukan:

1. Adweek

2. Money Inc

3. Daily Show
Hakcipta iluminasi.com (2017)