Oleh pada 14 Feb 2019 kategori

Sushi merupakan antara makanan tradisional yang paling terkenal di Jepun dan sekarang menjadi kesukaan penduduk seluruh dunia. Sushi diperbuat daripada nasi bercuka dan dibubuh inti campuran ikan, makanan laut, sayur-sayuran atau telur.

Inti tersebut boleh menjadi samaada mentah, dimasak atau diperam. Asal-usul sushi tidak dapat dipastikan, namun teknik peraman ikan bersama nasi dipercayai berasal dari Asia Tenggara pada abad ke-5 sebelum masihi.

Dua aksara Cina untuk perkataan 'sushi', bermaksud 'ikan terperam' pertama digunakan di Jepun pada abad ke-8. Yohei Hanaya yang membuka gerai sushi di bandar Edo pada tahun 1800-an dikenali sebagai pencipta sushi gulungan tangan atau nigiri sushi.

Nigiri sushi selepas itu menjadi lebih terkenal ketika zaman Perang Dunia Kedua.

Bahan asas untuk pelbagai jenis sushi merupakan nasi bercuka. Pelbagai jenis sushi diperbuat daripada inti dan topping yang berlainan perasa dan proses penyediaan mereka.

Bahan-bahan yang serupa tetapi proses penyediaan yang berlainan dapat menghasilkan keputusan yang amat berlainan.

Sushi lazimnya disajikan bersama-sama dengan hidangan sos kecil. Sushi dicadangkan untuk dicelup bahannya dengan kicap namun bukan beras.

Ini merupakan beras yang akan menyerap kicap yang sangat banyak dan akan runtuh. Bahan yang mempunyai sos mereka tersendiri (seperti belut) tidak boleh dicelup dengan kicap.

Ramuan penting sushi adalah nasi jenis Jepun (kome), rumpair laut kering (nori), wasabi, kicap (shōyu), halia peram (gari), cuka nasi (su), sake, mirin dan lobak putih (daikon).

Terdapat pelbagai jenis sushi seperti nigiri-sushi, temaki-sushi, maki-sushi, oshi-sushi, chirashi-sushi dan temari-sushi.

Sushi berbeza dari segi bentuk dan ramuan, namun nasi adalah bahan yang pasti disertakan. Kadangkala, dua sushi yang berlainan memiliki ramuan yang sama, cuma berlainan dari segi penyediaan.

Dari segi etika pula, majoriti kedai makan Jepun yang menyajikan sushi tidak memberikan menu kepada pelanggan. Kalau dibandingkan dengan struktur menu yang lazim dijumpai, hidangan Jepun tidak mempunyai susunan hidangan yang khas.

Sushi boleh dimakan dengan tangan untuk sesiapa yang kurang selesa dengan batang chopstick. Di restoran Jepun, pelanggan yang mahu makan dengan tangan diberikan tuala basah sebelum hidangan disediakan.

Mengikut pantang-larang di meja makan Jepun, makanan yang diberikan dengan kayu chopstick kepada penerima yang berkayu chopstick dipandang rendah kerana ia dianggap membawa malang. 

 

Sushi Versi Citarasa Melayu

 

Bahan-bahan:

  • Beras sushi/beras biasa - pemilik resepi guna beras biasa sahaja.

Nota: Untuk masak, lebihkan air supaya lembik sedikit. Tanak beras menggunakan rice cooker.

 

Caranya:

1. Ketika hendak masak nasi, pemilik resepi terus masukkan kiub ayam.

Nota: Jika ikutkan resepi asal, gaulkan nasi yang sudah masak tadi dengan garam, gula dan 2 sudu besar cuka makan.

2. Letak bahan-bahan ini dalam nasi dan kacau sekata.

 

Bahan-bahan lain:

  • Telur dadar - dipotong memanjang
  • Crab stick - dicelur terlebih dahulu (pemilik resepi tidak letak)
  • Sosej - dicelur dahulu
  • Tuna
  • Lobak - dipotong memanjang dan dicelur sebentar
  • Timun - dipotong memanjang
  • Rumpai laut (seaweed)
  • Plastik - alas untuk menggulung

 

Caranya:

1. Alas plastik atas papan pemotong.

2. Letak rumpai laut (seaweed).

3. Letak nasi dan nipiskan.

4. Letak bahan-bahan lain dan gulung dengan kemas menggunakan plastik yang disediakan.

5. Setelah siap, potong dan boleh dimakan dengan sos, kicap lada.

sushi versi citarasa melayu 1

 

Nota: Menurut pemilik resepi, resepi ini terhasil kerana tekak melayu beliau tidak boleh terima rasa masam dan manis nasi sushi.

 

Sumber:

1. Caca Yunus [12]

2. Wikipedia [1, 2]
Hakcipta iluminasi.com (2017)