Presiden Brazil iaitu Jair Bolsonaro baru-baru ini ditemui sedang menikmati hidangan piza di kaki lima bandar New York. Bolsonaro dan deligasi Brazil berada di Amerika Syarikat untuk menghadiri Persidangan Umum PBB (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) yang ke-76 di sana.

Menikmati pizza di bandar New York merupakan salah satu pengalaman yang wajib dilakukan oleh sesiapa sahaja yang mengunjungi bandar yang dikenali sebagai Big Apple itu.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun gambar Bolsonaro dan deligasinya menjadi tular di media kerana bersikap "sempoi" makan di kaki lima, hakikatnya mereka bukan melakukannya atas pilihan.

Polisi makan di restoran

Hampir kebanyakan restoran di New York mewajibkan para pelanggan mereka yang ingin makan di premis untuk mengambil suntikan penuh vaksin COVID-19. Polisi itu sebenarnya sudah diimplimentasi di kebanyakan negara bertujuan untuk menyekat penyebaran virus itu.

bolsonaro makan pizza

Bolsonaro yang belum lagi menerima suntikan vaksin COVID-19 tidak dibenarkan untuk makan di dalam restoran. Restoran itu hanya menjalankan arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat.

Ketua Setiausaha Negara Brazil iaitu Luiz Eduardo Ramos dalam satu ciapannya di Tweeter berkongsi foto menikmati makan malam bersama Bolsonaro dan beberapa pegawai tinggi di kaki lima bandar New York dengan kapsyen "Makan malam mewah di New York."

Menteri Kesihatan Brazil iaitu Marcelo Queiroga juga dilihat makan bersama-sama di dalam foto itu. Tiga hari selepas gambar itu diambil, Queiroga disahkan positif virus COVID-19 dan terpaksa dikuarantin di New York selama 14 hari.

Bolsonaro vs COVID-19

Sebenarnya, presiden Bolsonaro adalah salah seorang pemimpin negara yang memandang rendah terhadap virus COVID-19 dan ancamannya. Bolsonaro mendakwa bahawa COVID-19 hanyalah "selsema biasa" sahaja.

bolsonaro face mask

Dia yang enggan mengenakan sekatan dalam negara, enggan menutup sempadan negara dan tidak menguatkuasakan undang-undang pencegahan seperti memakai pelitup muka atau menjaga penjarakan sosial dituduh menjadi penyebab mengapa Brazil mempunyai jumlah jangkitan yang tinggi.

Pada penghujung tahun 2020, Bolsonaro dituduh menyebarkan maklumat yang salah dan sering menakut-nakutkan rakyat akan keselamatan vaksin COVID-19. Dia mendakwa syarikat vaksin tidak akan bertanggung jawab atas kesan sampingan vaksin itu.

Bahkan, Bolsonaro secara terang-terangan menolak vaksin COVID-19. Dalam satu ucapannya, Bolsonaro berkata "Saya tidak akan mengambil vaksin COVID-19 dan itu adalah hak saya."

Menukar pandangan terhadap vaksin

Pada bulan Mac 2021, Bolsonaro telah menukar pandangannya terhadap vaksin. Dia mengatakan bahawa vaksin COVID-19 adalah senjata mereka untuk melawan wabak itu.

Walaupun ia dilihat sebagai satu langkah yang baik, banyak pihak menanggapnya sudah terlambat. Pada waktu kemuncaknya, kes jangkitan baru di Brazil merangkumi 30% kes baru seluruh dunia. Malah, jumlah kematian di Brazil ketika ini mencecah 600,000 orang.

luiz in cio lula da silva

luiz inĂ¡cio lula da silva

Jangkitan besar-besaran di seluruh Brazil telah memberi ruang kepada virus itu untuk bermutasi dan muncul dengan varian baru yang lebih kuat termasuklah varian P1.

Menurut penganalisa politik, bukanlah jumlah jangkitan atau kematian yang mengubah pendirian Bolsonaro terhadap vaksin. Ia berpunca daripada tekanan yang tinggi dari komuniti perniagaan di Brazil dan kemunculan semula pesaing kuatnya.

Seminggu sebelum Bolsonaro mengubah pendiriannya, bekas presiden Luiz Inacio didapati tidak bersalah oleh mahkamah tinggi atas tuduhan rasuah. Inacio akan kembali untuk bertanding melawan Bolsanaro pada pemilihan 2022.

Inacio menegaskan rakyat untuk mengambil vaksin dan tidak mengendahkan Bolsonaro atau Menteri Kesihatan yang gagal menangani wabak itu.

Menurut Bolsonaro, dia sebagai ketua mahukan semua rakyatnya mengambil vaksin COVID-19 terlebih dahulu sebelumnya. Dia mahu mengutamakan rakyatnya dan jika ada lebihan vaksin, barulah dia akan mengambilnya.

Undang-undang tidak bertulis

Restoran di New York mungkin tidak mahu melanggar peraturan walaupun menerima pelanggan seperti Presiden Bolsonaro. Namun, Persidangan Umum PBB mengambil tindakan yang lebih ringan untuk tokoh-tokoh dunia.

covid di brazil

Pengebumian mangsa COVID-19 di Brazil

Setelah beberapa kontroversi, PBB menegaskan sesiapa yang ingin menghadiri persidangan itu diharuskan untuk melengkapkan vaksin di bawah "sistem kehormatan".

Memandangkan Presiden Brazil berucap di persidangan itu, ini bermakna Bolsonaro tidak menghormati hadirin lain dan melanggar peraturan yang tidak bertulis ini.
Hakcipta iluminasi.com (2017)