Umum tahu bahawa tidak lama lagi Malaysia akan menerima vaksin COVID-19 yang bakal diberikan kepada kumpulan barisan hadapan terlebih dahulu.

Namun ramai yang bimbang akan kesan sampingan yang mungkin dialami penerima vaksin ini, membuatkan pelbagai spekulasi mengenainya timbul dan tular.

Pada 19 Februari 2021, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS telah menerbitkan maklumat baharu yang menyenaraikan kesan sampingan yang paling biasa yang dilaporkan dialami oleh orang Amerika setelah menerima suntikan vaksin COVID-19 Pfizer atau Moderna.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Data ini didasarkan berdasarkan pengiriman ke sistem pesanan teks agensi v-safe dan Sistem Laporan Kejadian Buruk Vaksin (VAERS), iaitu sebuah program pengawasan keselamatan vaksin nasional.

Analisis ini menggunakan data dari bulan pertama vaksinasi, antara 14 Disember dan 13 Januari, di mana lebih dari 13.7 juta dos diberikan.

vaksin pfizer

CDC berkata bahawa terdapat 6,994 laporan mengenai kejadian buruk setelah menerima vaksin, termasuk 6,345 yang diklasifikasikan sebagai "tidak serius" dan 640 lagi sebagai "serius", yang merangkumi 113 kematian.

Menurut data VAERS, Umur median penerima vaksin adalah 42 tahun dan kebanyakan kesan sampingan buruk berlaku pada wanita.

Kesan sampingan yang paling biasa setelah disuntik vaksin COVID-19 Pfizer atau Moderna adalah sakit kepala, keletihan dan pening, diikuti dengan menggigil dan loya.

CDC mengatakan juga terdapat laporan oleh penerima yang mengalami sakit otot, demam, sakit sendi dan sakit di tempat suntikan.

Menurut data dari v-safe, reaksi lebih kerap berlaku selepas dos kedua daripada yang pertama bagi vaksin Pfizer.

kesan efek sampingan biasa vaksin covid pfizer moderna

CDC berkata kadar demam dan menggigil yang dilaporkan adalah empat kali ganda lebih tinggi selepas dos kedua berbanding selepas dos yang pertama.

Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan (VAERS):

  1. Sakit kepala
  2. Keletihan
  3. Pening
  4. Menggigil
  5. Loya

Terdapat 46 laporan anaphylaxis dari mereka yang menerima vaksin Pfizer dan 16 kes dari mereka yang menerima vaksin Moderna, menurut CDC.

Anaphylaxis adalah satu tindak balas alahan yang teruk dan berpotensi mengancam nyawa.

Agensi itu mengatakan kejadian tindak balas berada dalam lingkuan yang dilaporkan bagi vaksin COVID-19 ini.

Daripada 113 kematian yang dilaporkan, dua pertiga daripadanya berlaku di kemudahan rawatan jangka panjang, kata CDC.

orang ramai beratur menunggu suntikan vaksin covid 19

Para pakar perubatan memberitahu kesan-kesan sampingan untuk vaksin adalah biasa dan sebenarnya merupakan petunjuk bahawa suntikan ini berfungsi seperti yang diharapkan.

Ramai doktor menasihatkan orang ramai untuk bersedia terhadap kesan sampingan yang lebih kuat daripada biasa setelah menerima suntikan COVID-19, terutama selepas dos kedua.

Kedua-dua syarikat Pfizer dan Moderna mengakui bahawa vaksin keluaran mereka boleh menyebabkan kesan sampingan yang serupa dengan gejala yang berkaitan dengan COVID-19 ringan, seperti sakit otot, menggigil dan sakit kepala.

Walaupun kesan sampingannya tidak menyenangkan, doktor-doktor mengatakan bahawa vaksin ini selamat.

CDC mengesyorkan agar penerima vaksin berjumpa dengan doktor mengenai pengambilan yang dibeli di farmasi jika seseorang mengalami kesakitan atau ketidakselesaan setelah menerima suntikan vaksin COVID-19. 

Rujukan:

1. CNBC

2. CDC

3. Healthline
Hakcipta iluminasi.com (2017)