Sekiranya pekerja asing di Malaysia melancarkan mogok, ekonomi negara ini pasti akan runtuh. Begitulah betapa bergantungnya kita kepada tenaga kerja asing yang murah.

Untuk beberapa dekad sehingga kini, kerajaan telah memberikan kenyataan tentang ingin mengurangkan bilangan pekerja asing di Malaysia.

Statistik pas pekerjaan sementara daripada Jabatan Imigresen Malaysia menunjukkan bahawa bilangan pekerja asing menurun daripada 2.06 juta pada tahun 2008 kepada 1.76 juta pada 31 Julai 2018, kata Kementerian Sumber Manusia (KSM).

BESARKAN TEKS     A-  A+

Memberitahu The Edge, Kementerian Sumber Manusia berkata bahawa pekerja asing banyak diambil bekerja dalam sektor yang memerlukan penggunaan fizikal dan persekitaran yang kurang kondusif.

Pekerja asing tak berdaftar jauh lebih ramai

buruh murah

Sementara itu, peratusan pekerja asing yang didokumenkan di Malaysia telah menurun dari 19.3% pada tahun 2008 kepada 11.9% pada suku kedua tahun 2018.

Walau bagaimanapun, hakikat yang diketahui adalah pekerja asing tidak berdokumen melebihi jumlah yang didokumenkan dengan perbezaan yang sangat besar.

Dianggarkan bahawa bagi setiap pekerja asing yang didokumenkan, terdapat 2.5 orang yang tidak berdokumen. Dengan ini, mereka ini berjumlah 6 juta atau seperlima penduduk Malaysia yang berjumlah 30 juta.

Rancangan Malaysia ke-11 menetapkan jumlah pekerja asing untuk tidak melebihi 15% atau 2.3 juta daripada jumlah tenaga kerja menjelang 2020. Tetapi ramai yang percaya Malaysia telah jauh menyimpang daripada sasaran itu.

buruh asing tiada kad hijau

"Ketika ini, terdapat banyak pekerja tanpa dokumen, terlalu banyak. Dan mereka semua diupah, bekerja di kilang-kilang yang berbeza, restoran, ladang dan sebagainya. Jika kita menangkap mereka semua, saya beritahu anda, semua syarikat akan menutup kedai," - Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago.

Charles menambah bahawa beliau tidak menyokong penggunaan pekerja tanpa dokumen tetapi kerana tiada perancangan sumber manusia yang teliti dan cara menguruskan pekerja asing membuatkan kita menghadapi masalah besar hari ini.

Pekerja tempatan sentiasa menjadi keutamaan

pekerja asing berlambak di malaysia

Kementerian Sumber Manusia mengatakan bahawa menggaji pekerja tempatan sentiasa menjadi keutamaan, sama seperti mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing.

Beberapa inisiatif telah diambil termasuk memastikan keutamaan diberi kepada warganegara Malaysia dari segi peluang pekerjaan dengan kekosongan pengiklanan di laman web Jobs Malaysia sebelum membenarkan permohonan oleh pekerja asing.

Kementerian itu menyatakan bahawa mereka sangat tegas mengenai terma dan syarat pekerjaan pekerja asing dan syarikat itu akan diselia oleh agensi kawal selia yang bertanggungjawab untuk menentukan bilangan sebenar yang diperlukan dalam sektor masing-masing.

Tidak dapat dinafikan, mengurangkan kebergantungan kita terhadap buruh asing murah adalah sangat perlu.

Penduduk tempatan tak minat kerja 3D

Tetapi memandangkan mereka kebanyakannya bekerja di sektor-sektor yang dianggap kotor, berbahaya dan sukar (3D), mengurangkan jumlah mereka tidak semestinya mewujudkan lebih banyak pekerjaan untuk penduduk tempatan.

buruh murah kerja sektor 3d

Lagipun, adalah diketahui dengan jelas bahawa penduduk tempatan tidak berminat dalam pekerjaan 3D. Apa yang perlu dilakukan dan ini sering ditekankan adalah untuk melakukan usaha kesedaran untuk meningkatkan rantaian nilai

"Kita tidak boleh bergantung kepada buruh murah selama-lamanya. Ada masa yang perlu anda katakan, 'Baiklah, ini perlu berhenti dan kita perlu mengubah rantaian bekalan', "kata Santiago.

Ahli Parlimen Klang itu menjelaskan bahawa kita boleh meningkatkan rantaian bekalan dengan teknologi, automasi dan sebagainya.

Kerajaan memberi wang untuk membuat pembaharuan tetapi tidak ada yang mengambilnya. Rakyat gembira dengan buruh murah mereka.

Menurut anggarannya, buruh murah mungkin baik dalam mengurangkan kos, tetapi hanya untuk masa terdekat. Walau bagaimanapun perniagaan boleh dikatakan telah mendapat faedah dari ketidakpedulian dasar selama bertahun-tahun ini.

pekerja asing 316

Di sisi lain, ramai yang merasakan bahawa pemotongan tenaga kerja asing apabila syarikat-syarikat tidak berautomasi akan mempunyai kesan buruk terhadap ekonomi secara keseluruhan.

"Jika kita serius mengenai automasi dan mekanisasi, maka majikan harus melakukannya. Tetapi dengan majikan yang tidak serius mengenainya dan masih bergantung kepada buruh murah, usaha untuk mengurangkan tenaga kerja asing akan memberi kesan buruk kepada penduduk setempat, "kata seorang pemerhati pasaran.

Rakyat Malaysia akan tanggung kenaikan kos akibat kekurangan pekerja buruh

pekerja asing mengancam ekonomi negara

Apa yang berlaku apabila ada gangguan bekalan kerana hanya tidak cukup pekerja untuk melakukan pekerjaan tersebut? Rakyat Malaysia yang perlu menanggung kenaikan kos kerana kekurangan bekalan, bukan?

Dengan itu, ketagihan kita terhadap buruh murah mula terserlah. Walaupun banyak jiran Asia kita telah membuat langkah drastik ke dalam automasi, namun kita masih krtinggalan.

Sehinna 2016, kepadatan robot dalam sektor perkilangan tempatan adalah 34 robot per 10,000 pekerja, jauh di bawah purata Asia sebanyak 63 robot, menurut Persekutuan Robotik Antarabangsa

Para majikan meminta lebih banyak masa untuk mendapatkan laluan automasi, memetik kos sebagai salah satu penghalang utama. Tetapi berapa banyak masa yang perlu diberikan?

Tidak ada penyelesaian mudah untuk masalah ini. Ini adalah satu tindakan mengimbangi dalam menghapuskan ketagihan majikan terhadap buruh murah sambil mengambil kira kesan-kesan ekonomi dari industri yang menekan.

Ia adalah satu perkara yang tersangat sukar dan rumit.

Apa pendapat anda?


Artikel ini adalah terjemahan dan olahan semula laporan "Cover Story: Do we need so many foreign workers?" yang diterbitkan oleh The Edge Markets pada 6 September 2018.
Hakcipta iluminasi.com (2017)