Foto kredit MalayMail

Cuba bayangkan situasi ini. Anda telah mendedikasikan 8 tahun daripada hidup anda untuk kerja anda.

Anda sangat sukakan kerja dan syarikat yang anda bekerja, namun semuanya berubah apabila anda menerima keputusan ujian perubatan di mana anda telah disahkan menghidap kanser perut.

Anda mempunyai pilihan sama ada untuk mengambil cuti lanjutan selama 6 bulan-atau untuk berhenti kerja anda.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Memandangkan kos perubatan yang tinggi, berhenti kerja mungkin boleh membunuh anda dengan lebih cepat kerana tidak mampu membayar bil perubatan.

Malangnya, majikan anda mempunyai rancangan lain untuk anda di mana dia menelefon anda dan memberitahu bahawa mereka tiada pilihan lain selain daripada memecat anda kerana akan merugikan syarikat.

Persoalannya adalah, adakah pihak majikan berhak untuk memecat pekerja yang sedang sakit?

Majikan anda tidak boleh memecat kerana mengambil MC 

apa perlu buat jika dipecat kerana sakit

Sebagai pekerja, anda berhak mendapat cuti perubatan jika anda berasa tidak sihat. Seksyen 60F Akta Pekerjaan 1955 menyatakan:

"(1) Seseorang pekerja hendaklah, selepas pemeriksaan yang ditanggung majikan berhak kepada cuti sakit berbayar di mana jika tidak ada kemasukan ke hospital."

Setiap pekerja berhak mendapat minimum 14 hari cuti sakit setahun (jika anda bekerja kurang dari 2 tahun). Jumlah cuti sakit yang boleh anda ambil akan meningkat mengikut tahun anda bekerja.

Akta ini selanjutnya menyatakan bahawa anda perlu mendapatkan MC dari doktor untuk memohon cuti sakit. Tetapi mungkin terdapat keadaan di mana anda tidak boleh mendapatkannya sebagai contoh disebabkan oleh masalah jarak.

Jika hal ini berlaku, majikan anda masih tidak boleh memecat atau mengambil tindakan, kerana anda berhak mengambil cuti sakit dalam keadaan yang munasabah.

Apa yang berlaku jika cuti sakit lebih daripada sehari diperlukan?

cuti sakit mc

Berita kurang menyenangkan bagi majikan anda, kerana mereka masih tidak boleh memecat anda. Seksyen 20 Akta Hubungan Perindustrian 1967 melindungi pekerja daripada pemecatan yang tidak adil:

"Di mana seorang pekerja ... menganggap bahawa dia telah diberhentikan tanpa alasan atau alasan oleh majikannya, dia boleh membuat perwakilan secara bertulis kepada Ketua Pengarah untuk bekerja semula di syarikat tersebut..."

Jadi, jika anda menghidap penyakit yang memerlukan lebih daripada sehari untuk pulih daripadanya seperti demam campak atau tulang patah, majikan anda tidak boleh memecat anda.

Anda masih berhak mendapat cuti sakit dengan MC dari doktor. Tetapi bagaimana pula apabila ia melibatkan penyakit yang tidak boleh disembuhkan?

Memecat pekerja sakit masih boleh dilakukan, tetapi pilihan terakhir

dipecat kerana sakit

Menghidap angin ahmar atau lumpuh boleh menyebabkan anda kehilangan kerja kerana ia boleh menjadi tidak adil kepada majikan dan syarikat untuk membayar gaji anda sebagai pekerja. 

Jadi dalam situasi seperti ini, konsep "Medical Board Out" digunapakai. Majikan dibenarkan untuk memecat pekerja mereka kerana alasan perubatan jika mereka boleh mengemukakan beberapa faktor:

  1. Sifat atau jenis penyakit yang dihidap oleh pekerja
  2. Tempoh ketiadaan semasa tempoh penyembuhan
  3. Kesan ketidakhadiran pekerja terhadap syarikat dan pekerja lain.
  4. Sifat kerja pekerja yang sakit

Ini hanya beberapa faktor yang perlu dibuktikan majikan sebelum menamatkan kontrak pekerja. Namun, memecat pekerja mestilah menjadi pilihan terakhir bagi majikan.

Itulah sebabnya, mahkamah telah mencadangkan alternatif melalui undang-undang kes.

Dalam MHS Aviation Sdn. Bhd. v Zainol Akmar Mohd Noor, pekerja telah dilepaskan selepas dia didiagnosis serangan jantung.

Mahkamah memutuskan bahawa pemecatan itu sebagai tidak adil. Syarikat itu tidak membuat sebarang pertanyaan mengenai penyakitnya dan hanya menganggap bahawa penyakit Zainol Akmar adalah kekal, tanpa memberi masa untuk dia pulih.

Mahkamah menyatakan bahawa perlu ada keseimbangan antara kebimbangan syarikat majikan dan pemulihan pekerja. Sekiranya pekerja boleh pulih dan kembali bekerja, majikan tidak perlu memecatnya.

Antara kes yang lain adalah Gopalakrishnan A/L Vasupillai v Goodyear Malaysia Berhad dan Anor, di mana pekerja menderita daripada kecederaan lutut berulang.

Pekerjaannya ditamatkan atas alasan perubatan walaupun telah bekerja di syarikat selama 11 tahun. Hakim dalam kes ini menyatakan:

"Majikan dalam kes-kes medical boarding out dijangka bertindak dengan wajar ... dengan kewajipan kesedaran sosialnya, dan harus berusaha untuk menawarkan pekerjaan alternatif kepada pekerja itu, walaupun ia mungkin pekerjaan dengan bayaran yang lebih rendah ..."

Pada asasnya, majikan harus mencuba dan menyediakan alternatif kepada pekerja yang sakit. Ini juga boleh merangkumi penurunan pangkat, selagi pekerja masih sanggup bekerja.

Dilayan dengan tidak adil

bolehkah anda dipecat kerana ambil mc 733

Dalam hal ini, anda boleh menyaman majikan dan syarikat anda. 

Jika anda berasakan bahawa anda telah dibuang kerja secara tidak adil kerana sakit, anda boleh membawa kes ke Mahkamah Perusahaan. Seksyen 30 (5) Akta Hubungan Perindustrian 1967 menyatakan:

"Mahkamah hendaklah bertindak menurut ekuiti, hati nurani yang baik dan merit penting kes tanpa mengambil kira bidang teknikal dan undang-undang."

Pada asasnya, mahkamah akan mengambil kira kebajikan pekerja yang telah dipecat secara tidak adil.

Tetapi perlu diingat, anda mempunyai 60 hari untuk memfailkan aduan selepas dipecat. Anda boleh menyemak cara melakukannya, dengan panduan ini.

Jika mahkamah mendapati bahawa anda telah dipecat secara tidak adil, anda berhak mendapat faedah tertentu.

Pekerja yang telah dipecat secara tidak adil berhak menerima tuntutan yang dinyatakan di bawah Peraturan Pekerjaan (Penamatan dan Manfaat) 1980.

Walau bagaimanapun, sesetengah syarikat mempunyai dasar dan peraturan mereka sendiri mengenai faedah penamatan pekerjaan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk anda menyemak dengan syarikat anda terlebih dahulu.


Artikel ini adalah terjemahan dan olahan semula dari artikel "Can Malaysian companies fire you for taking too many MC?" yang diterbitkan pada 19 September 2019.
Hakcipta iluminasi.com (2017)