Oleh pada 20 Feb 2017 kategori

13 Februari, Kim Jong Nam telah dibunuh di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Kim Jom Nam dalam perjalanan ke Macau selepas berada di Malaysia selama seminggu (16 Februari). Setibanya di KLIA, beliau telah diserkup dengan kain yang dikatakan mengandungi racun. Beliau tidak mati ditempat kejadian, namun beliau telah mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur HKL.

Siapa Kim Jong Nam?

Kim Jong Nam adalah adik tiri kepada Kim Jong Un, pemimpin utama a.k.a presiden demokrat Korea Utara. Banyak ura-ura mengatakan Kim Jom Nam ada selisih faham dengan Kim Jong Un. Namun Kim Jong Un menidakkan hal pembunuhan ini berkait dengan dirinya kerana pembunuhan ini tidak berkait dengan kepentingan politik.

saspek utama kes bunuh kim jong nam di klia

Siapakah pembunuh Kim Jong Nam.

Seorang wanita telah didapati menyerkup muka Kim Jom Nam di KLIA. Kemudian telah melarikan diri bersama seorang perempuan yang lain. Wanita ini keluar dari KLIA dan menaiki teksi ke sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur.

saspek pakai baju lol

Keterangan saspek pertama selepas ditahan pihak PDRM

Beliau mengatakan bahawa pada mulanya beliau sangka ini semua hanyalah 'prank'. Namun tidak disangka sehingga mengakibatkan kematian seseorang. Katanya lagi, ada empat orang lelaki menyuruh beliau sembur sesuatu pada muka mangsa dan rakannya pula diarah untuk menyerkup muka mangsa dengan kain.

saspek kedua kes pembunuhan kim jong nam siti aishah indonesia

Siapa saspek wanita seorang lagi?

Saspek wanita seorang lagi yang berjaya ditahan pihak PDRM adalah Siti Aishah yang datang dari Indonesia (maklumat berdasarkan passport melancong beliau). Mereka berdua inilah yang terkait rapat dengan kes pembunuhan Kim Jong Nam.

kim jong nam adik tiri kepada kim jong un

Gosip politik Korea Utara

Kim Jong Nam dikatakan pernah berhadapan dengan cubaan bunuh pada tahun 2012 namun beliau berjaya merayu untuk dilepaskan. Hal ini dikaitkan dengan hubungan rapat Kim Jong Nam dengan negara China. Hingga kini hubungan Korea Utara dengan China adalah tegang. Sebab itulah ramai mengatakan Kim Jong Nam terlibat dalam usaha membunuh adik tirinya itu.

kim jong un skodeng


UPDATE

Video rakaman cctv berkenaan kes pembunuhan Kim Jong Nam yang pertama kali dipaparkan oleh media Jepun.
Hakcipta iluminasi.com (2017)