Oleh pada 08 Jun 2023 kategori

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

    

Mengikuti drama TV3 yang popular, Bunga Aku Tunggu, slot Samarinda akan menayangkan siri drama terbaru hasil karya Tanah Beris Film Production yang berjudul 'Malam Zulaikha'. Drama ini akan mula ditayangkan pada 8 Jun 2023 dan disiarkan setiap hari Isnin hingga Khamis jam 10 malam.

     

malam zulaikha drama

Kredit foto: Instagram Drama Sangat

     

Sinopsis

Sebuah drama bergenre seram yang mengisahkan tentang gangguan mistik yang dialami oleh seorang gadis bernama Zulaikha. Zulaikha, yang sekarang sedang menuntut ilmu di tahun akhir di sebuah kolej, telah diganggu oleh makhluk alam ghaib sejak usianya mencapai 20 tahun.

Zulaikha menceritakan situasi yang dihadapinya kepada sahabat baiknya, Izmir, yang kemudian mengadakan pertemuan antara Zulaikha dengan seorang pakar dalam ilmu perubatan Islam, Ustaz Rahim, yang juga ayah Izmir sendiri.

Setelah Ustaz Rahim menyedari bahawa Zulaikha sebenarnya mewarisi saka pendamping yang diturunkan kepadanya, Zulaikha membuat keputusan untuk kembali ke kampung halamannya bersama Izmir demi mencari kebenaran.

Kedatangan Zulaikha ke kampung mengejutkan Engku Salbiah, nenek Zulaikha. Ini disebabkan oleh kejadian 20 tahun yang lalu, di mana Engku Salbiah pernah menggunakan sihir untuk menjadikan menantunya, Suria, mandul. Engku Salbiah tidak percaya bahawa Zulaikha adalah zuriat daripada anak lelakinya, Ali.

Pada akhirnya, pendedahan oleh bidan yang menyambut kelahiran Zulaikha iaitu Mak Som, mengenai kisah lampaunya, membuka tabir segala persoalan. Apakah nasib yang menanti Zulaikha dalam kehidupannya selepas ini?

         

Baca: 8 Filem, Drama Seram Melayu 'Berhantu' Terbaru (2023) Mesti Tonton!

        

malam zulaikha episod

Kredit foto: Instagram Tanah Beris Film Production

    

Pelakon / Cast

Malam Zulaikha menampilkan gabungan pasangan suami isteri Adam Lee dan Sweet Qismina sebagai bintang utama, memegang watak Izmir dan Zulaika, masing-masing. Barisan pelakon yang menampilkan lakonan dalam peranan tambahan seperti Maria Farida, Fiza Thomas, Amyza Aznan, Vanidah Imran, Syahmie Thsaqeef, Danny Shah, Zalfa Zin, Dilla Ahmad, Ku Faridah, Azhar Amir, Rahim Jailani, Aiman Minsi, Syahmimi Kaman, Kael Noah, Damia Qaissara, Aisy dan Rasyidah Jaapar.

     

Watak Pelakon

Adam Lee sebagai Izmir

Sweet Qismina sebagai Zulaikha

Datin Maria Farida sebagai Mustika

Fiza Thomas sebagai Farah

Vanidah Imran sebagai Wangi

Syah Mie Thsaqeef sebagai Haikal

Danny Shah sebagai Damia

Zalfa Zin sebagai Mak Som Muda

Amyza Aznan sebagai Suria

Ku Fridah sebagai Engku Salbiah

Rahim Jailani sebagai Rahim

Azhar Amir sebagai Ali

Dilla Ahmad sebagai Juhara

Aiman Minsi sebagai Buyung

Syahmimi Kaman sebagai Mi

Mikael Noah sebagai Adib

Damia Qaissara sebagai Zulaika

Aisy sebagai Tok Bomoh

Rasyidah Jaapar sebagai Mak Som

      

pelakon malam zulaikha

Kredit foto: Instagram Sweet Qismina

     

Pengarah Dan Syarikat Produksi

Tanah Beris Film Production membawa kepada anda sebuah produksi yang mengemukakan sebuah naskhah yang ditulis oleh penulis skrip Syed Mohamad Taufik Syed Abdul Jalil dan diarahkan dengan khidmat oleh pengarah drama ternama, Shuhaimi Lua.

     

Lagu Tema (OST)

Tajuk: Darah

Penyanyi: Marsha Milan Londoh

Komposer: Naim Daniel, Firdaus Rahmat

Penulis lirik: Naim Daniel, Firdaus Rahmat

       

sinopsis malam zulaikha

Malam Zulaikha, sebuah karya bukan adaptasi novel. Kredit foto: Instagram TV3 Malaysia

      

Waktu Siaran

Malam Zulaikha, dengan 15 episod dalam siri drama itu, akan memulakan tayangan perdana pada 8 Jun 2023 di slot Samarinda TV3, disiarkan setiap hari Isnin hingga Khamis pukul 10 malam, dan secara eksklusif di laman sesawang dan aplikasi Tonton dalam format definisi tinggi (HD).

     

Tajuk cerita? Malam Zulaikha

Berapa episod? 15 episod

Setiap hari apa? Isnin hingga Khamis

Bila tayang? Jam 10 malam

Tonton di mana? TV3 dan platform online, Tonton

          

Kredit video: Di Sebalik Tabir Malam Zulaika

    
Hakcipta iluminasi.com (2017)