Biasanya apabila seseorang pemain bola sepak menjaringkan 3 gol dalam sesebuah perlawanan, pemain tersebut dikatakan telah menjaringkan gol "hat trick". Sama juga bagi sukan hoki dan seumpanya. Jika diterjemahkan ke Bahasa Melayu, kita menggunakan perkataan "hatrik" bagi merujuk kepada perkara yang sama.

Istilah 'hatrik' digunakan untuk mentakrifkan apabila pemain mencapai kejayaan menjaringkan tiga gol dalam satu perlawanan. Gol tidak perlu dijaringkan secara berturut-turut dan tidak kira sama ada ia dijaringkan semasa masa perlawanan biasa atau masa tambahan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Apabila seorang pemain telah menjaringkan dua gol dalam permainan - yang kadangkala dikenali sebagai 'brace' - mereka sering digambarkan sebagai "on a hat-trick" kerana fakta bahawa satu lagi gol akan melengkapkan jaringan hatrik.

Di Itali, perkataan untuk hatrik ialah "tripletta" dan di Perancis ia dikenali sebagai "coup du chapeau" atau "triplé". Menariknya, istilah Inggeris "hat trick" cenderung digunakan di Jerman dan Sepanyol.

Pernahkah anda tertanya-tanya dari manakah datangnya terma "hat trick" ini? Jika diterjemahkan secara harafiah, perkataan "hat" bermaksud topi sementara "trick" pula bermaksud tipu helah. Apakah kisah disebalik perkataan "hat trick" ini?

Asal-usul perkataan "hat trick"

sejarah hatrik

Asal-usul frasa ini tidak ada kaitan sama sekali dengan sukan bola sepak ataupun hoki. Malah, penggunaan pertama istilah hatrik datang daripada perlawanan kriket tertentu dari 1858.

Bowler H.H. Stephenson yang ketika itu bermain untuk skuad seluruh England menentang pasukan dari Hallam, South Yorkshire, mengambil tiga wiket berturut-turut di Hyde Park Cricket Grounds di Sheffield—maksudnya dia memukul bola sehingga mengena tiga pancang kayu di belakang "batter" tiga kali berturut-turut.

Satu kutipan duit telah diadakan kerana prestasi cemerlangnya dan dia telah dihadiahkan topi yang dibeli menggunakan hasil kutipan itu.

Variasi perkataan hatrik   

perfect hat trick

Pada masa kini, istilah hatrik digunakan secara meluas dalam pelbagai jenis sukan, tetapi ia dipercayai berasal dari kriket. Oleh itu, terdapat beberapa variasi perkataan ini yang digunakan dalam pelbagai jenis sukan yang lain. 

Dalam bola sepak, "perfect hat trick" boleh dicapai dengan menjaringkan satu gol dengan kaki kanan, satu gol dengan kaki kiri dan satu gol dengan kepala. Sudah semestinya satu pencapaian yang sukar dilakukan.

Dalam hoki ais, "natural hat trick" berlaku apabila pemain menjaringkan tiga gol berturut-turut, tanpa gangguan oleh mana-mana pemain lain yang menjaringkan gol untuk mana-mana pasukan. Rekod NHL untuk "natural hat trick" terpantas ialah 21 saat, yang dilakukan oleh Bill Mosienko pada tahun 1952 untuk Chicago Blackhawks.

Rekod jaringan hatrik terbanyak bola sepak

jaringan hat trick

Seperti yang anda boleh jangkakan, pemain yang mahir dalam menjaringkan gol adalah mereka yang paling banyak menjaringkan hatrik.

Bekas penyerang Newcastle United dan Blackburn Rovers Alan Shearer memegang rekod hatrik terbanyak dalam Liga Perdana dengan 11, manakala Sergio Aguero dari Manchester City dan bekas bintang Liverpool, Robbie Fowler masing-masing menjaringkan sembilan.

Harry Kane sudah mempunyai lapan hatrik di atas namanya, meletakkannya setaraf dengan Thierry Henry dan Michael Owen.

Cristiano Ronaldo telah menjaringkan hatrik terbanyak dalam La Liga, menjaringkan 34 hatrik sepanjang tempohnya bersama Real Madrid tetapi Lionel Messi mempunyai yang paling banyak dalam sejarah Liga Juara-Juara, dengan 9 - lebih satu daripada pesaingnya dari Portugal itu.

Di Serie A, seseorang mesti kembali ke tahun 1940-an dan 1950-an untuk rekod sepanjang masa berkaitan hatrik, yang mungkin merupakan petunjuk betapa sukarnya menjaringkan gol di Itali sejak kedatangan Catenaccio di negara itu. Bekas bintang AC Milan dan Roma, Gunnar Nordahl menjaringkan 17 hatrik semasa bermain di liga itu, rekod yang masih kekal sehingga kini.

Nota: Catenaccio adalah sistem taktikal dalam bola sepak dengan penekanan kuat pada bahagian pertahanan. Dalam bahasa Itali, catenaccio bermaksud "pintu-bolt", yang membayangkan pertahanan barisan belakang yang sangat teratur dan berkesan yang tertumpu pada membatalkan serangan lawan dan menghalang peluang menjaringkan gol.

Kredit: 
Hakcipta iluminasi.com (2017)