Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu wujud untuk menghentikan sebarang konflik daripada bergolak atau bertambah buruk.

Namun peningkatan keganasan baru-baru ini telah menimbulkan persoalan di kalangan populasi dunia mengenai kemungkinan Perang Dunia Ketiga akan berlaku.

Pendidikan dan bantuan bukanlah penyelesaian kerana keganasan tidak datang dari negara-negara miskin sahaja. Jika penindasan dan keganasan berterusan, tak mustahil Perang Dunia Ke-3 akan berlaku satu hari nanti.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 7 perkara yang mungkin mencetuskan Perang Dunia Ke-3.

7. Pakatan

pakatan india dan iran

Inilah bagaimana konflik dunia bermula sebenarnya. Semasa Perang Dunia Pertama (WW1), Austria disokong oleh Jerman dan Itali.

Itali menukar parti dan Triple Entente (Britain, Perancis, Rusia) mempunyai pemahaman bahawa jika ada yang diserang, 2 yang lain akan datang untuk membantu.

Jadi Austria menyerang Serbia, Jerman menyerang Perancis dan balik untuk menyerang Rusia, Britain membantu Perancis dan Itali menyertai mereka. Dengan cara ini hampir seluruh Eropah dilanda perang.

Dalam Perang Dunia Ketiga (WW3), mungkin ini yang akan berlaku.

Iran dan India mungkin menyerang Pakistan, China akan membantu dan terlibat, Amerika Syarikat akan melagakan kedua-dua pihak dan datang seolah-olah untuk membantu.

Filipina dan kepulauan yang berdekatan mungkin akan berfikir untuk bergabung dengan pihak mana dan sebagainya. Di Timur Tengah sudah terdapat banyak konflik yang mungkin bertindih dengan perang besar ketiga.

6. Negara mengembangkan wilayah

israel cuba rampas palestin

WWI bermula kerana Austria mahukan Serbia, walaupun terdapat sebab-sebab lain juga.

Nafsu mereka untuk mengembangkan sempadan dan mengawal bahagian yang lebih besar di planet ini adalah pemacu kepada pergolakan yang menggila.

Jadi, kini Israel mahukan sisa-sisa Palestin, Amerika Syarikat mahu kawasan di bawah pengaruh Amerika Asli, India mensasarkan Kashmir, China mencari Kepulauan di laut dan banyak lagi.

5. Sumber semulajadi

sumber semulajadi mungkin penyebab ww3

Terdapat kecenderungan yang berkurangan kepada sumber yang tidak boleh diperbaharui kerana ia tidak dijana semula dan mengambil masa berjuta-juta tahun terhasil.

Dengan ketiadaan sumber tenaga alternatif yang sangat banyak seperti hidroelektrik, angin dan nuklear yang paling baru, adalah mungkin mungkin bahawa kekurangan yang sama mungkin mengakibatkan konflik.

Memandangkan negara-negara yang paling berkuasa dari segi ekonomi boleh mendapat bahagian paling banyak dalam "pertandingan" ini, tidak ada jaminan bahawa diskriminasi dalam pengedaran ini akan terlepas tanpa banyak protes.

Sumber dan keterbatasannya mungkin merupakan salah satu penyebab utama, oleh sebab penggunaan kekerasan untuk menguasai satu subjek oleh yang lain.

Mitos atau fakta, kita tidak tahu kerana kita tidak mempunyai satelit kita sendiri, tetapi dikatakan bahawa sebab mengapa Amerika Syarikat dan India berebut untuk mendapatkan wilayah Balochistan di negara Asia Selatan iaitu Pakistan adalah disebabkan oleh mineral dan logam

Akhirnya, pihak yang lebih berkuasa akan menang tetapi tidak akan berlaku tanpa mengorbankan diri sendiri dalam peperangan terlebih dahulu. 

Lagi 50 tahun, rizab minyak di planet ini mungkin habis. Dalam keadaan terdesak, negara-negara yang lebih kuat akan mencuba dan mendapatkan rizab minyak dan gas dari golongan lemah.

Sebagai contoh, Somalia, negara yang kaya dengan gas dan emas, mempunyai masa depan yang sangat menjanjikan sehingga tercetusnya perang saudara yang dicetuskan oleh pihak luar.

4. Penyakit

virus ebola

Kemunculan virus maut seperti Ebola di negara-negara Afrika telah melancarkan penggera di seluruh dunia. 

Pencarian untuk penawarnya sendiri telah menjadi medan perang utama.

Walaupun tindakan sementara seperti mengehadkan pergerakan orang-orang dari negara-negara ini telah diambil, namun ia tak akan alan lama sebelum pergolakan ubat-ubatan merebak.

Diskriminasi sedemikian sebagai ganti kepada menyembuhkan penyakit boleh mengakibatkan konflik dan kerusuhan yang mungkin tidak terbendung dan mengakibatkan keganasan dan pencerobohan berleluasa untuk hak hidup dan kesihatan.

Penyakit, ubat-ubatan, ketersediaan dan pengedarannya mempunyai kemungkinan membawa kepada perang dunia yang buruk untuk kali ke-3.

3. Senjata nuklear

senjata nuklear ww3

Pelaburan yang semakin meningkat terhadap senjata, terutama senjata nuklear adalah potensi ancaman kepada dunia dan generasi akan datang.

Walaupun kebanyakannya dikatakan sebagai sebagai penghalang kepada perang, namun senjata pemusnah besar-besaran telah digunakan pada masa lalu.

Banyak negara-negara besar terlibat dalam perlumbaan senjata yang menggila yang hanya akan berakhir dengan pelepasan bom atau peluru berpandu terhadap beberapa generasi dunia. 

2. Konflik di Ukraine

konflik di ukraine

Kedua-dua perang dunia sebelum ini yang berlaku melibatkan Rusia sebagai salah satu kuasa utama.

Pencerobohan Crimea baru-baru ini oleh tentera Rusia telah dikategorikan sebagai tindakan perang oleh banyak orang Ukraine.

Walaupun keduanya sememangnya sudah berada dalam hubungan yang tegang, namun ketegangan itu telah mencapai ke tahap yang tidak dapat dibendung.

Adakah ini bakal menjadi peristiwa yang akan membawa kepada penglibatan perikatan dan akhirnya, perang?

1. Peraturan kitaran alam

peraturan alam

Banyak negara telah "disapu" oleh negara-negara lain untuk melebarkan kawasan dan tanah mereka sendiri.

Kebertahanan hidup di antara yang terkuat sudah menjadi perkara biasa di dunia ini.

Selepas 50 juta kematian di Eropah sahaja, dunia melihat peningkatan oleh negara-negara Eropah.

Dunia mencapai puncak pembangunan dan kemudian berusaha untuk memusnahkannya, yang dikatakan mungkin mencetuskan perang baru.

Jika ini adalah kitaran ganas yang tidak dapat dielakkan, maka Perang Dunia Ketiga adalah sesuatu yang tidak mustahil. 
Hakcipta iluminasi.com (2017)