Oleh pada 22 Mar 2019 kategori

Ramai orang percaya bahawa Perang Dunia II berlangsung di bandar-bandar Eropah dan pulau-pulau di Pasifik Selatan.

Memang benar, tetapi apa yang dilupakan oleh kebanyakan orang adalah selama kira-kira setahun dari 1942 hingga 1943, Tentera Empayar Jepun menduduki pulau-pulau Alaska iaitu Attu dan Kiska.

Pendudukan ini mengejutkan dan menakutkan Amerika Utara dan peristiwa-peristiwa berikutnya selepas pendudukan tersebut telah memberikan pengaruh yang besar kepada keseluruhan perang kemudiannya.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 8 fakta dahsyat tentang pendudukan Jepun di Alaska ketika Perang Dunia Kedua.

8. Berlakunya salah satu serangan Banzai terbesar oleh Jepun 

serangan banzai jepun

(Kredit: US Army)

Serangan balas Banzai digunakan oleh Tentera Empayar Jepun semasa Perang Dunia II sekiranya terjadi kekalahan yang akan datang untuk mengelakkan rasa malu.

Orang Jepun, yang sangat tidak suka menyerah kalah, akan menyerang musuh mereka menggunakan bayonet sebagai senjata dalam usaha untuk menyebabkan kerosakan sebanyak mungkin.

Strategi ini, walaupun tidak berkesan terhadap banyak askar Sekutu, membuatkan ramai yang ketakutan, kerana ia menunjukkan betapa bersungguh-sungguhnya orang Jepun dan sanggup mengorbankan diri mereka untuk menyakiti musuh berbanding ditangkap.

Pada Mei 1943, berhadapan dengan beberapa kekalahan dalam Pertempuran Attu, komander Jepun, Yasuyo Yamasaki memerintahkan salah satu serangan Banzai terbesar di Perang Pasifik, menghantar hampir semua orangnya yang tersisa dalam serangan berskala besar terhadap orang-orang Amerika.

Orang-orang Amerika, yang tidak pernah melihat serangan seperti ini berasa sangat terkejut dan Jepun dengan cepat memecah masuk ke benteng Amerika.

Walau bagaimanapun, kemenangan ini agak singkat, kerana orang Amerika dengan cepat bersatu dan dapat mengusir Jepun. 

Daripada kira-kira 2,300 tentera Jepun yang menduduki Attu, kurang daripada 30 orang berjaya ditawan Amerika.

7. Cuaca dahsyat membunuh ramai tentera 

cuaca buruk di attu dan kiska

Lokasi Kiska dan Attu yang terletak di utara utara Lautan Pasifik bermakna ia berada di mengalami cuaca yang dahsyat.

Keadaan ini dirasakan oleh kedua-dua pendudukan pihak Jepun dan Amerika. Pertempuran Attu pada mulanya dijangka bertahan beberapa hari, jadi orang Amerika hanya membawa bekalan untuk tempoh yang singkat.

Akibatnya, bekalan mereka tidak mencukupi. Oleh kerana itu, ramai tentera mengalami frostbite dan gangren. Di samping itu, berlaku kekurangan makanan, yang menambah lagi kesengsaraan tentera Amerika Syarikat.

6. Kes Gyokusai rasmi yang pertama di dunia 

gyokusai

Gyokusai adalah bentuk bunuh diri besar-besaran yang dilakukan oleh tentera Jepun untuk Maharaja Hirohito.

Ini dilakukan untuk mencegah penangkapan oleh musuh, yang dianggap sebagai penghormatan terakhir dalam masyarakat Jepun pada masa itu.

Semasa Pertempuran Attu, ketika jelas bahawa kuasa Sekutu akan mengambil alih pulau itu, kira-kira 500 tentara Jepun meletakkan bom tangan di dekat perut mereka dan meletupkan diri.

Ini merupakan peristiwa yang mengejutkan, yang dipuji oleh beberapa sumber sebagai kes rasmi pertama gyokusai.

Bunuh diri jenis ini, dan dengan cara yang lain, menjadi perkara biasa pada tahun-tahun seterusnya dalam perang kerana Jepun kehilangan lebih banyak wilayah dan kekalahan sesuatu kelaziman.

5. Tiada siapa tahu mengapa Attu dan Kiska diceroboh 

kedudukan attu dan kiska

Teori yang paling popular mengenai mengapa orang Jepun menyerang Kiska dan Attu adalah untuk mengalihkan perhatian angkatan laut Amerika dari kepentingan Jepun di bahagian lain di Pasifik.

Tetapi dengan Armada Pasifik Amerika Syarikat yang berada dalam bahaya dan jeneral Amerika yang lebih menumpukan kepada peperangan di Eropah, menarik perhatian AS mungkin sesuatu perkara yang cuba dielakkan oleh Jepun.

Teori lain yang sama adalah bahawa pendudukan itu adalah untuk menghalang pasukan Amerika daripada menyerang Jepun dengan cara Kepulauan Aleutian .

Walau bagaimanapun, dengan pengecualian beberapa serangan pengeboman dari Attu kemudiannya, pulau-pulau itu tidak bertindak sebagai tujuan strategik dalam strategi perang Amerika.

Namun ada yang mempercayai, khususnya pada masa pencerobohan itu, bahawa ia telah dilakukan untuk mendapatkan tanah untuk berfungsi sebagai pangkalan operasi untuk pencerobohan besar-besaran di Alaska atau di Barat Laut Pasifik.

Walau bagaimanapun, sebab yang tepat mengapa Jepun menyerang Kiska dan Attu masih menjadi misteri hingga ke hari ini.

4. Hanya Attu perlu dibebaskan 

cuaca berkabus attu

Semasa Perang Dunia II, terdapat banyak contoh tentera Jepun berjuang sehingga akhir dan kemudian membunuh diri apabila mereka menyedari bahawa kekalahan dan penangkapan sudah hampir.

Ia dianggap perkara yang sangat memalukan kepada seluruh keluarga jika seseorang menyerah diri dalam peperangan bagi budaya Jepun.

Akibatnya, orang Jepun akan melakukan segala yang mungkin untuk menang dan jarang menyerah, dengan beberapa askar terus bertempur selama beberapa dekad setelah perang berakhir.

Namun dalam kes Kiska, orang Jepun menyerah tanpa pertengkaran. Selepas melihat pembunuhan beramai-ramai dan kehilangan nyawa di Attu, para komandan Jepun di Kiska tidak merasakan kebarangkalian mengekalkan kawalan ke atas pulau itu.

Jadi apabila cuaca berkabus, orang Jepun melarikan diri dari pulau itu yang membolehkan pasukan Sekutu untuk menawan semula Kiska dengan pantas.

Ini adalah salah satu daripada beberapa contoh Jepun menyerah kalah semasa Perang Dunia II.

3. Attu kehilangan keseluruhan populasinya

attu

(Kredit:  O.J. Murie, US Fish and Wildlife Service)

Sebelum pencerobohan Jepun, Attu mempunyai populasi 44 orang, hampir semuanya berasal dari Alaska.

Semasa pendudukan Jepun, seluruh penduduk ditawan dan dihantar ke kem tahanan Jepun. Di kem ini, kira-kira separuh daripada 44 orang asal meninggal dunia akibat keadaan yang teruk.

Selebihnya diserahkan kembali kepada Amerika Syarikat selepas perang. Walau bagaimanapun, mereka tidak dihantar pulang ke Attu kerana kos yang mahal untuk membina semula.

Kebanyakan mangsa yang terselamat menetap di komuniti asli Alaska yang lain. Keturunan penduduk asal Attu kembali ke pulau itu 75 tahun kemudian pada 2017 sebagai sebahagian daripada usaha perdamaian.

2. Pertempuran juga berlaku di lautan 

pertempuran attu di alaska

(Kredit: US Navy)

Beberapa buku sejarah dan rekod menyebut tentang kempen Attu dan Kiska.

Pada bulan Mac 1943, selepas beberapa bulan pengabaian oleh Amerika Syarikat, angkatan tentera laut yang diketuai oleh Laksamana Muda Thomas C. Kincaid mengepung Attu dan Kiska dalam usaha untuk menghentikan aliran bekalan ke tentera Jepun.

Pada 26 Mac 1943, armada Amerika bertembung dengan Angkatan Laut Jepun, yang cuba membawa bekalan untuk menduduki tentera Jepun.

Dalam apa yang dikenali sebagai Pertempuran Kepulauan Komandorski, tentera Jepun mampu menyebabkan kerosakan serius terhadap armada Amerika, tetapi akhirnya mereka berundur kerana ketakutan terhadap pengebom Amerika dan bekalan yang semakin berkurangan.

Pihak Jepun tidak lagi cuba untuk menghantar bekalan dengan kapal, hanya dengan menggunakan kapal selam sekali-sekala.

Ini mengurangkan kawalan Jepun terhadap Attu dan Kiska dan membolehkan Sekutu untuk mengawalnya dengan lebih berkesan.

1. Ia merupakan pertempuran terakhir di tanah Amerika

pertempuran terakhir di tanah amerika

(Kredit: US Navy)

Ramai rakyat Amerika percaya bahawa Perang Saudara AS pada pertengahan abad ke-19 menandakan berakhirnya konflik di Amerika Syarikat.

Walau bagaimanapun, senarai ini dan fakta-fakta yang ditunjukkan menunjukkan bahawa ia tidak sedemikian. Ketika artikel ini ditulis, tidak ada pendudukan di tanah Amerika oleh pasukan penyerang.

Selain itu, tidak ada konflik atau serangan yang boleh mencetuskan "peperangan."

Kempen di Kepulauan Aleutian kekal sebagai pertempuran terakhir yang berlaku di wilayah AS.

Walaupun ia tidak dikenang seperti pertempuran Amerika lain seperti Gettysburg atau Valley Forge, Kempen Kepulauan Aleutian telah mengorbankan beribu-ribu nyawa dan membawa Perang Dunia II ke pantai Amerika Syarikat.
Hakcipta iluminasi.com (2017)