Kredit foto: Instagram Tyzo Xander , Facebook Tyzo X Xander , Facebook Tyzo Xander

         

Tyzo, yang terlibat dalam dunia penyiaran Malaysia, tidak asing sebagai penyampai radio yang popular, khususnya dalam segmen Suria Petang bersama Kak Rara (Sharifah Shahirah).

         

tyzo 62124

        

Tyzo memulakan kerjaya dalam arena radio sebagai penyampai pada tahun 2004, sementara itu, turut terlibat dalam lakonan, pengacaraan TV dan menjadi hos majlis.

        

tyzo xander dj lin 63129

         

Menghargai sumbangan dan bakatnya sepanjang ini, peminat telah mengundinya sebagai Penyampai Radio Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) ke 35, yang disiarkan secara langsung di TV3 dari Panggung Sari, Istana Budaya (IB), tahun lalu.

        

10 Fakta Biodata Mengenai Tyzo Xander Yang Ramai Tak Tahu!

umur tyzo xander 58914

Memori manis Tyzo dalam foto bersama arwah ibunya

        

1. Kehebatannya bukan hanya atas dasar bakat dalam industri hiburan, malah kejayaan juga diperoleh semasa zaman persekolahan.

Difahamkan, semasa bersekolah di Sekolah Kebangsaan Kampung Pasir Puteh, Ipoh, Perak, Tyzo pernah memenangi anugerah Tokoh Kanak-Kanak pada suatu ketika.

         

tyzo suria fm 51424

Di samping anak angkat lelakinya bernama Noah Zachri

        

2. Manakala, waktu menuntut di Sekolah Menengah Methodist (ACS) Ipoh, Perak, dia menduduki jawatan sebagai seorang pengawas.

          

tyzo dj 95471

Arwah ibu Tyzo

        

3. Selanjutnya, dia memilih untuk mengejar pengajian tinggi di Kolej Premier Yayasan Perak dengan mengambil jurusan dalam Diploma Sains Komputer.

        

tyzo suria 97481

        

4. Latar belakangnya berasal daripada seorang yang tidak mempunyai pendidikan formal dalam bidang penyiaran kerana tidak menjalani pengajian khusus dalam bahagian itu.

        

tyzo xander wikipedia 68114

Lakonan menerusi drama 'Namaku Bukan Setsuko'

        

5. Dia juga mencuba nasib dalam dunia perniagaan sebagai sumber pendapatan tambahan dengan mengendalikan beberapa bisnes seperti produk pewangi dan kopi. Dia memiliki kilang kopi di Batu Caves dan menghasilkan kopi dengan jenama tersendiri iaitu kopi Tyzo.

Di samping itu, produk berkenaan boleh didapati di pasaran Kemboja.

        

tyzo umur 67448

         

6. Satu perkara yang mungkin tidak diketahui oleh peminat mengenai Tyzo ialah dia sebenarnya merupakan peminat motosikal berkuasa tinggi.

         

tyzo wikipedia 51671

Nama sebenarnya ialah Tuah Zoqarnain bin Idris, namun juga dikenali umum sebagai Tuah Zulkarnain

         

7. Berkaitan dengan status umurnya yang mendapat perhatian dan jadi bualan hangat di media sosial, Tyzo menerangkan dalam satu interaksi temu bual telefon bersama stesen Hot FM bahawa usianya sebaya dengan Khairy Jamaluddin (KJ), yang dilahirkan pada tahun 1976. Dengan demikian, di tahun 2024 ini, dia telah mencapai umur 48 tahun.

         

tyzo xander 91311

         

8. Pada 21 Julai 2023, dia telah dianugerahkan sebagai Penyampai Radio Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) ke-35, yang disiarkan secara langsung di TV3 dari Panggung Sari, Istana Budaya (IB). Kejayaan ini juga bermakna dia berjaya menamatkan penguasaan DJ Lin yang sebelum ini meraih kategori yang sama dalam ABPBH 29 dan tiga edisi berturut-turut iaitu pada edisi ke-32, 33 dan 34.

DJ Lin bukan satu-satunya, dia turut menewaskan Haiza dari Kool 101, DJ Sonic (Nasional FM) dan Johan (Hot FM).

Ini merupakan kali pertama dalam karier Tyzo meraih trofi kategori Penyampai Radio Popular selepas melibatkan diri dalam industri ini selama 20 tahun.

        

Untuk lebih info mengenai Tyzo Xander, baca artikel: Biodata Dan Latar Belakang Tyzo Xander (Tuah Zulkarnain), Penyampai Radio Suria FM

         

Kredit foto: Instagram Tyzo Xander , Facebook Tyzo X Xander , Facebook Tyzo Xander

       

Info Ringkas

Nama penuh: Tuah Zoqarnain bin Idris

Tarikh lahir: 3 Julai 1976

Pekerjaan: Penyampai Radio, Pelakon, Pengacara

        

Kredit video: Tak Lelah Bertahan - TYZO

       

Sumber:

1. Tyzo Suria FM

2. Suria 7

3. Instagram Tyzo Xander

4. Facebook Tyzo X Xander

       
Hakcipta iluminasi.com (2017)