Warna ialah aspek sesuatu yang disebabkan oleh kualiti cahaya yang berbeza yang dipantulkan atau dipancarkan oleh mereka. Untuk melihat warna, anda perlu mempunyai cahaya. Apabila cahaya memancar pada objek beberapa warna melantun dari objek tersebut sementara warna lain diserap olehnya.

Mata kita hanya melihat warna yang dipantulkan atau dipantulkan. Apabila cahaya putih dipancarkan pada krayon putih, ia kelihatan putih kepada kita kerana ia tidak menyerap warna dan memantulkan semua warna secara sama rata. Krayon hitam pula menyerap semua warna secara sama rata dan tidak memantulkan satu pun, jadi ia kelihatan hitam pada mata kita.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Tahukah anda bahawa terdapat beberapa warna yang biasa kita dengar sebenarnya tidak wujud secara semulajadi di sekeliling itu? Dalam erti kata lain, kita memerlukan campuran beberapa warna untuk menghasilkan warna tersebut. Mari kita lihat beberapa contoh yang ada. 

1. Ungu (Purple)

Apakah perbezaan antara warna violet dan ungu? Ramai orang menyangka keduanya adalah warna yang sama walhal adalah dua warna yang berlainan. Ini kerana ungu, tidak seperti violet, tidak mempunyai panjang gelombangnya sendiri. Sebaliknya, anda perlu mencampurkan dua warna atau panjang gelombang bersama untuk mendapatkannya.

Dalam kes ini, warna atau panjang gelombang tersebut adalah merah dan biru.  Mata kita hanya melihat tiga warna: merah, biru dan hijau, tetapi ia mengenal pasti warna lain dengan mencampurkan ketiga-tiga warna ini bersama-sama. Dalam kes ini, mata kita mengesan ungu dengan menggabungkan merah dan biru bersama-sama.

Warna sebenar yang terhasil sebenarnya adalah kuning-hijau, tetapi otak kita menggantikan campuran warna itu dengan ungu.

2. Merah jambu (Pink) 

warna merah jambu

Seperti ungu, merah jambu tidak mempunyai panjang gelombangnya sendiri, tetapi kita dapat melihatnya kerana ia memancarkan panjang gelombang warna merah. Oleh itu, apabila anda melihat apa-apa warna merah jambu, anda sebenarnya nampak merah, menjadikan merah jambu hanya satu lagi warna merah.

Anda boleh mencipta merah jambu daripada merah. Sama seperti anda akan menambah putih kepada biru untuk mendapatkan biru muda dan putih kepada hijau untuk mendapatkan hijau muda, anda juga boleh mencampurkan putih kepada merah untuk mendapatkan merah muda, atau merah jambu.

3. Coklat

Jika ditanya apakah warna yang paling hampir dengan coklat, anda mungkin akan menyebut hitam kerana kedua-duanya berkongsi beberapa persamaan. Tetapi realitinya agak berbeza. Coklat dan hitam adalah bezanya cukup besar. Coklat realitinya lebih dekat dengan oren berbanding hitam.

Coklat mempunyai panjang gelombang sekitar 600 nanometer, yang meletakkannya di suatu tempat antara merah dan kuning. Panjang gelombang warna oren adalah antara 585 dan 620 nanometer, yang bermaksud coklat hanyalah salah satu daripada banyak warna oren.

4. Vantablack

Ramai kumpulan pengkaji kini sedang berlumba-lumba menghasilkan warna paling gelap hitam di dunia, salah satunya adalah Vantablack yang pernah kami tulis dahulu. Memandangkan warna hitam terhasil dari ketidakhadiran cahaya, sukar untuk mencipta semula warna hitam daripada warna, cahaya atau pigmen.

Itulah sebabnya penyelidik cuba membuatnya daripada bahan yang bukan sahaja hitam tetapi mampu menyerap cahaya sebanyak mungkin. Itulah sebabnya kita tidak boleh mengecat kenderaan dengan Vantablack kerana ia bukan warna tetapi bahan. 

5. Perak (Silver)

Adakah perak sejenis warna? Kebanyakan orang akan berkata ya tetapi sukar untuk menciptanya semula pada telefon, komputer, atau bahkan dalam lukisan kehidupan sebenar. Perak sebenarnya bukanlah warna sebenarny, sebaliknya ialah "warna metalik".

Tetapi kilauan itu bukanlah hasil daripada warna tetapi cahaya yang melantun dari permukaannya. Perak hanya terhasil sekiranya kita mencampurkan serbuk logam yang mempunyai kilauan terhadap warna kelabu dan perkara sama turut dapat dilakukan terhadap warna-warna lain seperti biru, merah dan sebagainya.

6. Emas 

Seperti perak, adalah mustahil untuk mencipta semula emas dalam teks, seni atau media digital tanpa mencampurkan cat kuning dengan serbuk berkilat halus atau memanipulasi warna dan cahaya di sekeliling kuning. Tetapi perkara agak berbeza dengan emas.

Seperti benda lain di muka Bumi, emas terdiri daripada atom. Tetapi elektron-elektron dalam atom-atom tersebut bergerak begitu pantas sehingga mereka tidak dapat bergerak lebih laju. Jadi tenaga tambahan yang mereka perolehi meningkatkan jisim mereka (jumlah jirim yang terkandung di dalamnya) dan bukannya kelajuannya.

Ini menyebabkan atom menyerap panjang gelombang yang lebih rendah, terutamanya biru, dan membolehkan kita melihat panjang gelombang yang lebih tinggi, terutamanya kuning.

7. Neon

Kita banyak kali melihat warna neon dalam kehidupan seharian antaranya pada baju, jaket keselamatan, lampu dan sebagainya. Neon bukan satu warna tetapi satu kategori warna yang sangat terang. Gas neon (asal nama neon) ialah unsur kimia oren-merah yang terletak pada jadual berkala bersama emas, perak, oksigen, hidrogen, helium dan sebagainya.

Gas neon malah tergolong dalam keluarga yang sama dengan gas helium. Untuk menghasilkan neon pada lampu, aanda perlu menghantar cahaya melalui gas neon yang disimpan dalam mentol atau pendarfluor, menyebabkan ia mengeluarkan cahaya jingga-merah.

Ini bermakna kebanyakan lampu neon tidak mengandungi neon, dan seperti "warna" emas dan perak, adalah mustahil untuk menukar lampu neon kepada warna tanpa kesan cahaya palsu. Bagaimana pula dengan baju dan beg tangan dengan neon? Itu hanyalah warna yang sangat terang dan bukan neon.  

Kredit:

  1. ZME Science
  2. IFL Science
  3. PrepScholar
  4. ShutterstockHakcipta iluminasi.com (2017)