Rumahku, syurga. Ungkapan yang biasa kita dengar. Bagi setiap individu, keselesaan di rumah itu subjektif. Ada yang gemarkan rumah yang mewah dan luas, ada yang mahukan rumah yang sederhana sahaja kerana mahukan keakraban antara keluarga. Malah, jangan terkejut ada jutawan yang memiliki rumah yang kecil sahaja.

Pernahkah anda tertanya, apakah rumah terbesar di dunia? Kali ini, pihak Iluminasi ingin berkongsi 7 rumah paling besar di dunia. Untuk makluman pembaca juga, dalam senarai ini kami tidak memasukkan istana kerana rata-rata istana sememangnya mempunyai saiz yang sangat besar.

BESARKAN TEKS     A-  A+

7. Fairwater, Australia

fairwater sydney

Dimiliki oleh keluarga Fairfax selama lebih dari satu abad, rumah pusaka ini terletak di ladang seluas 1.12 hektar di Sydney Harbour dan dijual dengan harga $100 juta kepada pengasas dan jutawan teknologi Atlassian, Mike Cannon-Brookes pada tahun 2018. Rumah ini dianggap sebagai rumah termahal di Australia di semasa penjualannya.

Rumah agam Lady Fairfax yang luas dinamakan Fairwater telah direka oleh arkitek terkemuka pada masa itu, John Horbury Hunt dan dibina pada tahun 1882. Fairwater adalah harta tanah persendirian terbesar di pelabuhan dengan ladang tepi laut dari New South Head Road ke Seven Shillings Beach.

6. Taohuayuan, China

taohuayuan

Rumah yang dibina khas ini mungkin merupakan kediaman termahal di seluruh China. Taohuayuan, yang bermaksud Utopia, adalah rumah mewah yang dibina di sebuah pulau persendirian oleh syarikat Sunac China bersama dengan senibina bangunan tradisional Xiangshanbang dan mengambil masa selama tiga tahun untuk disiapkan. 

Rumah seluas 6700 meter persegi ini terletak di pantai selatan Tasik Dushu Suzhou, menawarkan penduduknya beberapa pemandangan paling indah dengan persekitaran semula jadi. Disenaraikan dengan harga $154 juta ketika ia dipasarkan pada 2016, rumah kebun yang mewah ini memiliki 32 kamar tidur dan 32 bilik mandi.

5. Hamptons, Amerika Syarikat

hamptons

Rumah besar ini adalah milik pelabur jutawan Ira Rennert dan mempunyai banyak kontroversi terutamanya disebabkan oleh masalah dana dan persempadanan kawasan. Rumah seluas  5800 meter persegi ini terletak di kawasan seluas 25 hektar di Hamptons berhampiran pantai dan berharga $110 juta untuk dibina pada tahun 1990-an.

Pada masa ini, ianya diaanggarkan bernilai $248 juta. Dalam kawasan pagar rumah ini, terdapat beberapa bangunan lain di kawasan ini berjumlah lebih dari 10,000 meter persegi dan dikatakan sebagai salah satu rumah terbesar di AS. Terdapat 29 bilik tidur, 39 bilik mandi dan pelbagai kemudahan lain.

4. Villa Leopolda, Perancis

villa leopolda

Direka oleh arkitek Amerika Ogden Codman Jr., rumah indah di French Riviera ini dibina pada tahun 1931 untuk Raja Leopold II dari Belgium sebagai hadiah untuk perempuan simpanannya. Dibina di atas tanah seluas 20 hektar, Villa Leopolda mempunyai 19 bilik tidur, banyak ruang makan dan dapur dan teater peribadi di ruang seluas 7432 meter persegi.

Bernilai $750 juta pada tahun 2008, hartatanah ini pernah dimiliki oleh sebilangan besar pemlik terkenal termasuk Presiden Fiat Gianni Agnelli dan kini dimiliki oleh Lily Safra yang mewarisi dari suaminya, Edmund Safra setelah kematiannya.

3. Witanhurst, UK

witanhurst london

Hanya bersebelahan dengan Istana Buckingham, rumah warisan di London ini direkabentuk oleh arkitek George Hubbard dan siap pada tahun 1920. Rumah seluas 8400  meter persegi yang menampilkan seni bina Georgia ini mempunyai 65 bilik termasuk 25 bilik tidur.

Selain itu, terdapat kemudahan lain seperti ruang makan selain kolam renang, panggung wayang, ruang urut, sauna, gim dan tempat letak kereta. Rumah besar di Witanhurst ini dijual pada tahun 2008 kepada pembeli misteri yang akhirnya didedahkan sebagai jutawan Rusia, Andrey Guryev.

2. Biltmore Estate, Amerika Syarikat

biltmore estate

Menampilkan seni bina gaya chateau Renaissance Perancis, Biltmore Estate dibina pada tahun 1895 oleh George Vanderbilt, cucu pembesar industri perkapalan dan kereta api Cornelius Vanderbilt di sebuah harta tanah seluas 3200 hektar. Rumah ini merupakan kediaman persendirian terbesar di Amerika Syarikat dengan keluasan seluas 16,622 meter persegi yang masih dimiliki oleh sebuah keluarga kaya.

Rumah ini mempunyai 250 bilik termasuk 34 bilik tidur, 43 bilik mandi, tiga dapur, perpustakaan, lorong boling dan kolam renang dalaman yang besar. Rumah ini dibuka untuk lawatan dan para tetamu boleh menginap di hotel berhampiran rumah ini.

1. Antilia, India

antilia 29

Dengan ketinggian 27 tingkat, rumah besar mega yang dikenali sebagai Antilia ini adalah rumah bagi Mukesh Ambani, seorang ahli perniagaan terkemuka India dengan perniagaan dalam minyak & gas dan telekomunikasi dan salah seorang lelaki terkaya di dunia dengan nilai bersih melebihi $60 bilion.

Selesai dibina pada tahun 2010, Antilia adalah bangunan setinggi 173 m dengan siling yang sangat tinggi dan di dalam bangunan ini, terdapat 6 tingkat tempat letak kereta dirancang untuk memuatkan 168 buah kereta, helipad di atas bumbung dengan ruang untuk tiga helikopter.

Selain tempat tinggal keluarga di tingkat atas, bangunan seluas 37,000 meter persegi ini mempunyai bilik tarian, teater, lobi dengan sembilan lif, pangsapuri tamu dan pusat rekreasi dua tingkat yang terdiri daripada spa, kolam renang, dan banyak lagi. 600 orang kakitangan bekerja disini.

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Britannica Encyclopedia
  3. Digital TrendsHakcipta iluminasi.com (2017)