Apabila muncul sahaja perkataan "piramid", kita pastinya terbayangkan piramid Giza di Mesir yang cukup popular dan merupakan salah satu 7 keajaiban dunia zaman kuno. Namun, sebenarnya "piramid" sebenarnya merupakan satu jenis bentuk (sama seperti bulat, kiub, kon) dan tidak terhad kepada binaan piramid Giza sahaja.

Di seluruh dunia, sebenarnya terdapat banyak lagi binaan brbentuk piramid yang wujud, setiap satunya mempunyai fungsi yang berlainan. Di Malaysia, mungkin pusat belah-belah Sunway Pyramid sahaja merupakan satu-satunya bangunan yang berbentuk piramid.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walaupun piramid Giza merupakan piramid paling popular di dunia, terdapat banyak lagi piramid yang lebih awal dibina daripadanya. Kali ini, pihak Iluminasi ingin berkongsi pula dengan pembaca Iluminasi senarai 7 piramid tertua dari seluruh dunia. 

7. Piramid Khafre / Chephren

piramid khafre 87

Firaun Khafre mengikuti jejak ayahnya, Firaun Khufu, dan membangun makamnya di sebelah Piramid Agung Khufu sebagai sebahagian daripada kompleks Piramid Giza Necropolis. Beberapa ruang pengebumian jauh di dalam piramid masih belum selesai, dihubungkan dengan laluan yang diperbuat daripada granit dan alabaster.

Piramid Khafre mempunyai dua pintu masuk yang terpisah. Yang satu berada di permukaan tanah, dan yang lain terletak sekitar pada ketingnggian 38 kaki di sisi, namun kedua-dua pintu masuk berada di sisi utara piramid.

6. Piramid Besar Giza

piramid besar giza 329

Khufu, Piramid Besar Giza, adalah piramid terbesar di dunia mengikut ketinggian. Dibina untuk dijadikan makam Firaun Khufu di Mesir, piramid ini mungkin merupakan Piramid Giza yang paling terkenal. Ia juga yang tertua dari Tujuh Keajaiban Dunia dan satu-satunya yang masih berdiri.

Piramid Firaun Khufu adalah piramid Giza pertama yang dibina dan dianggarkan mengandungi 2.3 juta blok batu. Walaupun piramid yang mengagumkan ini pada awalnya mempunyai permukaan putih yang halus yang dibuat dari batu kapur, kerosakan akibat cuaca selama bertahun-tahun telah merosakkan permukaannya.

5. Piramid Merah

piramid merah 253

Piramid yang menjulang tinggi ini dibina oleh Firaun Sneferu, bapa Firaun Khufu, dan merupakan piramid kedua Sneferu. Pembinaan Piramid Merah dikatakan telah bermula setelah kekecewaan Firaun Sneferu dengan hasil akhir Piramid Bent, dan sudut kedua-dua piramid yang hampir sama sepertinya menyokong teori ini.

Sudut Piramid Merah ialah 43 darjah, yang sepadan dengan sudut yang diperbetulkan di bahagian atas Piramid Bent. Piramid ini dibina pada sekitar tahun 2613-2589 SM.

4. Piramid Bent

piramid bent

Piramid pertama yang dibina di nekropolis Dahshur, Piramida Bent mempunyai penampilan yang khas dan tidak biasa. Ketika piramid Firaun Sneferu mencapai ketinggian tertentu pada kecondongan 54 darjah, struktur itu kononnya akan runtuh di bawah beratnya sendiri. Piramid ini dibina sekitar 2600 SM.

Sudut piramid kemudian diubah untuk membolehkan piramid ini berjaya disiapkan dan selamar. Piramida Bent dikatakan sebagai struktur terbaik yang masih terpelihara di Dahshur Necropolis dan mengekalkan lebih banyak bahagian luarnya yang asli dan licin daripada piramid lain.

3. Piramid Meidum

piramid meidum

Piramid Meidum, yang kini dikenali sebagai "piramid runtuh" ‚Äč‚Äčatau "el-haram el-kaddab" ("Piramid Palsu" dalam bahasa Arab), dipercayai merupakan piramid Mesir kedua yang dibina beberapa ketika selepas Djoser. Piramid ini telah memperoleh pelbagai nama panggilan ini selama bertahun-tahun kerana tidak banyak strukturnya yang kekal.

Menjelang abad ke-15, sebahagian piramid yang terselamat dan hari ini ia tidak lagi menyerupai piramid sama sekali. Walaupun ahli arkeologi tidak pasti, mereka berpendapat bahawa pembinaan piramid ini mungkin telah dimulakan oleh Firaun Huni, tetapi disiapkan oleh Firaun Sneferu. 

2. Piramid Caral

piramid caral

Caral pertama kali ditemui pada tahun 1948, tetapi pada mulanya mendapat sedikit perhatian sehingga tahun 1970-an ahli arkeologi menyedari bahawa "bukit semulajadi" di kawasan itu sebenarnya adalah piramid bertingkat. Sejak itu, tapak ini telah digali dan dikaji secara meluas dan ia telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2009.

Caral ialah ibu kota tamadun Norte Chico dan ia adalah metropolis dengan amalan pertanian yang kompleks, kuil, amfiteater, plaza, kawasan kediaman, dan enam struktur piramid yang besar.

1. Piramid Djoser

piramid djoser

Piramid Djoser ialah piramid Mesir pertama dan walaupun terdapat dakwaan mengenai piramid yang lebih tua ditemui dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia adalah piramid tertua di dunia yang disahkan. Piramid itu dibina untuk Djoser (kadangkala dieja Zoser), raja pertama Dinasti Ketiga Mesir, oleh Imohtep, wazir Djoser.

Imohtep mahu membina makam besar untuk rajanya dan memutuskan untuk menyusun "mastabas" - struktur beratap rata dengan sisi condong - di atas satu sama lain, mewujudkan piramid bertingkat pertama. Piramid adalah pusat kompleks mayat besar yang merangkumi dinding batu kapur, kuil dan patung Raja Djoser.

Kredit:

  1. National Geographic
  2. Historyplex
  3. Britannica Encyclopaedia
  4. WikipediaHakcipta iluminasi.com (2017)