Oleh pada 24 Dec 2018 kategori

Mungkin ramai yang tak tahu terdapat sebuah piramid purba yang tersembunyi di bawah gunung di Indonesia selama berabad-abad.

Ia dikenali sebagai Gunung Padang, dan seorang penyelidik mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa ia mungkin piramid tertua yang masih wujud di Bumi.

ScienceAlert melaporkan bahawa penyelidikan baru yang dibentangkan di AGU (Kesatuan Geofizik Amerika) 2018 Fall Meeting di Washington, DC mencadangkan bahawa tapak struktur piramid tertua di dunia itu sebenarnya terletak di tapak megalitik Gunung Padang, yang terletak di Wilayah Jawa Barat, Indonesia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

diagram lapisan piramid

Selama beberapa tahun, pasukan penyelidik yang meninjau Gunung Padang mendapati bahawa apa yang kelihatan seperti bukit sebenarnya merupakan struktur yang terdiri daripada lapisan dengan beberapa tapak sejak 10,000 tahun atau lebih.

"Kajian kami membuktikan bahawa struktur itu tidak hanya meliputi bahagian atas tetapi juga membungkus sekitar cerun yang meliputi kawasan sekurang-kurangnya seluas 15 hektar. Struktur itu bukan sahaja cetek tetapi berakar pada kedalaman yang lebih tinggi." kata salah seorang penyelidik.

Pasukan penyelidikan tersebut yang diketuai oleh ahli geofizik Danny Hilman Natawidjaja dari Institut Sains Indonesia menggunakan radar penembusan tanah (GPR), tomografi seismik, dan penggalian arkeologi untuk membuat kesimpulan bahawa lapisan asas tersebut telah dibina selama tempoh prasejarah berturut-turut.

Struktur diagram yang dicipta oleh para penyelidik menunjukkan bahawa terdapat empat lapisan yang mungkin dibina di atas satu sama lain.

Pentarikhan radiokarbon awal mencadangkan bahawa lapisan luar Gunung Padang yang pertama mungkin berusia 3,500 tahun, lapisan kedua kira-kira 8,000 tahun dan yang ketiga di antara 9,500 hingga 28,000 tahun.

Lapisan-lapisan dan bentuk yang terhasil membuatkan Natawidjaja beranggapan bahawa ia bukan struktur semulajadi, tetapi sebenarnya piramid buatan manusia kuno.

Beliau juga percaya bahawa piramid yang dicadangkan mungkin mempunyai kepentingan agama tertentu.

pengunjung di tapak gunung padang

"Ia adalah sebuah kuil yang unik. Ia tidak seperti topografi di sekitarnya, yang sangat teruk. Ia kelihatan sangat muda. Bagi kami, ia kelihatan seperti buatan." kata Danny Hilman Natawidjaja.

Walaupun penyelidikan dan penggalian Danny Hilman di tapak tersebut kelihatan seperti boleh dipercayai, namun ia dipenuhi dengan beberapa kontroversi dari ahli arkeologi lain.

Ketua Pusat Arkeologi Bandung, Desril Riva Shanti, telah mengkritik kaedah yang telah digunakan oleh pasukan Danny Hilman Natawidjaja untuk membuat kesimpulan ini.

"Saya belum lagi pergi ke tapak ini tetapi saya boleh menilainya dari gambar. Kaedah penggalian arkeologi tidak seharusnya dilakukan dengan cara itu," kata Desril Riva Shanti.

Beliau berkata adalah lebih baik untuk menjalankan penyelidikan di tapak seperti Gunung Padang pada kadar yang perlahan dan dengan alat yang halus.

tapak arkeologi gunung padang

Penemuan pertama tapak Gunung Padang dicatatkan oleh seorang petani Belanda pada 1941. Ia telah ditemui buat kali kedua oleh sekumpulan petani tempatan pada tahun 1979 dan telah menjadi perhatian sejak itu.

Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Mohammad Nuh berjanji untuk menyediakan dana tanpa had untuk penyelidikan di Gunung Padang. Dan nampaknya, Danny Hilman Natawidjaja telah memanfaatkan dana itu untuk penyelidikan terkininya.

Buat masa ini, penyelidikan yang dicadangkan oleh pasukan Danny belum dikaji semula. Walaupun teori-teori ini belum terbukti benar, penemuan ini sememangnya menjadikan tapak arkeologi Gunung Padang lebih menarik daripada yang asalnya.
Hakcipta iluminasi.com (2017)