Perpustakaan adalah pusat pengetahuan dan pembelajaran di seluruh dunia. Ia adalah rumah kepada semua karya dunia dan bentuk media lain, termasuk filem, CD, pita video, DVD, Cakera Blu-ray, peta, e-buku, buku audio dan pangkalan data. Perpustakaan terawal muncul tidak lama selepas tamadun pertama mula menyimpan rekod bertulis.

Dimanakah perpustakaan terawal di dunia? Perpustakaan pertama ini terdiri daripada tablet tanah liat dan bermula sejak sekitar 2500 SM. Walaupun hampir semua perpustakaan dalam senarai ini telah dimusnahkan, beberapa karya lengkap dan serpihan daripada koleksi mereka telah terselamat.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, mari lihat senarai 5 perpustakaan terawal di dunia. Malangnya, kesemua 5 perpustakaan ini sudah tidak lagi wujud ditelan sejarah. Ada juga yang dimusnahkan oleh musuh setela sesuautu kawasan itu ditawan oleh musuh.

5. Perpustakaan Pergamum

perpustakaan pergamum

Bandar Yunani purba Pergamum (juga dipanggil Pergamon) adalah pusat budaya penting dunia purba, hanya disaingi oleh Alexandria dan Antioch. Seperti Alexandria, Pergamum adalah rumah kepada perpustakaan besar, yang kedua terbaik di Greece purba selepas Perpustakaan Alexandria.

Menurut tulisan Plutarch, Perpustakaan Pergamum menempatkan kira-kira 200,000 jilid buku. Malangnya, tiada indeks atau katalog karya perpustakaan ini wujud hari ini, jadi tiada siapa yang tahu dengan pasti berapa besar koleksi perpustakaan Pargamum.

Seorang warga kota yang terkenal dan isteri Ahli Majlis bandar, Flava Melitene, bertanggungjawab untuk membekallkan buku-buku ke perpustakaan ini . Dia juga menghadiahkan patung Maharaja Rom Hadrian kepada perpustakaan sebagai hadiah. Perpustakaan ini ditubuhkan pada 197 SM dan kini tidak lagi wuujd.

4. Perpustakaan Alexandria

perpustakaan alexandria

Perpustakaan Alexandria ialah perpustakaan yang paling terkenal dan terbesar di dunia purba. Ia terletak di bandar Alexandria di Mesir purba, yang merupakan pusat ekonomi, budaya, dan intelektual utama dunia pada masa itu.

Alexander the Great, yang dipercayai mengasaskan Alexandria, mendapat inspirasi untuk perpustakaan besarnya sendiri selepas melawat Perpustakaan Diraja Ashurbanipal. Beliau ingin mengumpulakan buku dari wilayah yang ditaklukinya, menukarnya ke bahasa Yunani, dan menyimpannya di perpustakaannya sendiri.

Walaupun Alexander the Great tidak hidup cukup lama untuk melihat impiannya menjadi kenyataan, Ptolemy, yang merupakan salah seorang jeneralnya, mula membina perpustakaan ini sekitar abad ke-3. Perpustakaan Alexandria terkenal kerana mengumpul semua pengetahuan dunia pada masa itu, menterjemah karya ke dalam skrol papirus, dan menyimpannya.

Perpustakaan ini berkembang maju sehingga penaklukan Rom ke atas Mesir pada 30 SM dan ia telah dibakar dan beribu-ribu skrol telah hilang.

3. Perpustakaan Diraja Ashurbanipal

perpustakaan diraja ashurbanipal 584

perpustaakan ashubanipal

Sebelum penemuan perpustakaan purba yang lebih tua pada awal abad ke-20, Perpustakaan Diraja Ashurbanipal dianggap sebagai perpustakaan pertama atau perpustakaan diraja tertua yang masih hidup di dunia. Walaupun kini kita tahu bahawa perpustakaan awal wujud, perpustakaan ini adalah salah satu yang pertama untuk mempunyai sistem sistematik untuk bahannya.

Perpustakaan ini dinamakan sempena Ashurbanipal, raja agung terakhir Empayar Neo-Assyria. Apabila empayarnya telah stabil, Ashurbanipal membina perpustakaan dirajanya dan mengisinya dengan teks yang merangkumi pelbagai subjek, termasuk perubatan, mitologi, sihir, sains, puisi dan geografi.

Teks yang paling terkenal — yang kebanyakannya kekal utuh — daripada Ashurbanipal ialah Epik Gilgamesh. Tablet ini dianggap sebagai karya kesusasteraan terawal yang masih hidup.

2. Perpustakaan Ugarit

perpustakaan ugarit

Apabila arkib Ugarit ditemui pada tahun 1929, ahli arkeologi menemui lebih daripada satu perpustakaan. Beribu-ribu tablet tanah liat yang mereka temui mendedahkan perpustakaan istana, perpustakaan kuil, dan dua perpustakaan peribadi, satu milik seorang diplomat bernama Rapanu.

Kedua-dua perpustakaan persendirian itu unik di dunia pada masa itu dan mungkin merupakan antara perpustakaan pertama yang dibuat untuk kegunaan peribadi dan peribadi.

1. Perpustakaan Ebla

perpustakaan ebla

Perpustakaan Diraja Kerajaan Ebla purba dianggap sebagai perpustakaan tertua di dunia. Perpustakaan ini ditemui pada tahun 1974 - 1976 oleh ahli arkeologi Itali dari Universiti Rome La Sapienza.

Mereka menemui kira-kira 2,000 tablet lengkap bersaiz dari 1 inci hingga lebih satu kaki, 4,000 serpihan tablet dan lebih 10,000 serpihan dan serpihan kecil. Koleksi teks ini adalah yang terbesar pernah ditemui dari milenium ke-3 SM.

Tidak seperti arkib purba yang lain, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa tablet dari perpustakaan Ebla sengaja disusun dan bahkan diklasifikasikan. Tablet yang lebih besar pada asalnya disimpan di rak, tetapi jatuh apabila istana dimusnahkan. Ahli arkeologi dapat membina semula kedudukan asal tablet dan mendapati bahawa ia telah disusun mengikut subjek.

Selain itu, tablet menunjukkan bukti transkripsi awal teks ke dalam bahasa dan skrip asing, klasifikasi dan pengkatalogan untuk mendapatkan semula yang lebih mudah, dan susunan mengikut saiz, bentuk dan kandungan.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)