Oleh pada 24 Jun 2019 kategori

Bagi orang lelaki, jambang dianggap sebagai lambang kelakian. Jambang juga mampu membuatkan seseorang lelaki nampak lelaki dewasa dan matang daripada segi penampilan. Namun, ada juga segelintir lelaki yang tidak gemar berjambang kerana menganggap wajah mereka terlalu "ganas" apabila berjambang.

Tidak semua lelaki akan memiliki jambang atau janggut yang lebat. Pertumbuhan bulu di kawasan ini juga dipengaruhi oleh faktor genetik. Maka, tidak hairanlah sesetengah individu langsung tidak mempunyai pertumbuhan bulu di kawasan pipi dan daguini dan pipi mereka sangat licin persis seorang wanita.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Tahukah anda, sebenarnya terdapat beberapa kelebihan memiliki jambang? Benar. Kali ini, pihak Iluminasi akan berkongsi 7 daripadanya. Sekiranya anda masih berkira-kira sama ada mahu berjambang atau tidak, mungkin artikel ini sedikit sebanyak akan membantu anda.

1. Pengurangan risiko sinaran UV berbahaya

jambang melindungi kulit

Sama seperti fungsi rambut pada kepala yang melindungi kulit kepala daripada sinaran UV berbahaya matahari, jambang mempunyai peranan yang sama bagi melindungi bahagian pipi dan dagu anda kepada sinaran UV matahari yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit antaranya kanser.

Mengikut satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari University of Queensland, memiliki jambang dapat mengurangkan pendedahan kepada sinaran UV antara 90-95%, secara tidak langsung mengurangkan risiko anda untuk mendapat kanser.

2. Menjimatkan masa sehingga 3350 jam seumur hidup

menjimatkan masa bercukur

Bagi individu yang mempunyai pertumbuhan bulu di pipi dan dagu tetapi tidak mahu berjambang, mereka biasanya akan menghabiskan banyak masa hampir setiap hari bagi mencukur bulu-bulu ini. Bagi sesetengah orang, ianya adalah perkara yang terlalu remeh dan membuang masa.

Mengikut satu kajian, seseorang individu akan meluangkan lebih 3000 jam seumur hidupnya untuk bercukur sahaja. Fakta ini terpakai bagi individu yang bercukur 2 hingga 3 kali seminggu. Bayangkan berapa banyak perkara lain yang anda dapat lakukan sekiranya dapat mengurangkan masa bercukur ini?

3. Orang berjambang lebih menarik

jambang menarik perhatian 987

Daya tarikan terhadap wajah seseorang merupakan satu subjek yang sangat subjektif. Ada yang gemar melihat orang berjambang, ada pula yang gemar melihat wajah orang berkulit licin, dan sebagainya.

Menariknya, dalam satu kajian yang dibuat oleh University of Queensland terhadap 8000 orang wanita heteroseksual, majoriti daripada responden menyatakan mereka gemarkan lelaki yang mempunyai jambang (walaupun sedikit). Lebih melucukan, kajian sama juga dilakukan terhadap golongan gay dan keputusan yang direkodkan juga hampir sama.

4. Tekstur kulit lebih lembut

jambang menjaga kulit 304

Bagi yang tidak tahu, di bahagian pipi manusia terdapat kelenjar minyak (sebaceous glands) yang menghasilkan minyak secara semulajadi untuk memelihara kelembapan kulit. Secara umumnya, manusia akan menyentuh pipi mereka banyak kali dalam sehari, secara tidak langsung akan mengelap atau membuang minyak ini daripada pipi mereka.

Menariknya, bagi individu yang memiliki jambang, bulu-bulu ini biasanya akan menghalang tangan daripada menyentuh secara terus pada lapisan kulit pipi, seterusnya membolehkan minyak semulajadi pada pipi ini kekal lebih lama bagi menjaga kelembapan kulit.

5. Mengubah tanggapan orang lain terhadap personaliti diri

jambang ubah personaliti diri 649

Sesiapa sahaja pasti bersetuju jika dikatakan orang yang memiliki jambang kelihatan lebih matang. Mungkin disebabkan ini, ada sesetengah individu tidak gemar berjambang kerana tidak mahu dilihat terlalu matang atau dewasa.

Mengikut laman Psychology Today, kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai jambang dilihat lebih maskulin, dominan dan matang. Individu berjambang juga dilihat sebagai seseorang yang lebih bertanggungjawab dan mempunyai karakter seorang bapa.

6. Penyimpan haba yang baik

jambang penahan haba

Sekiranya anda pernah pergi ke negara beriklim sejuk, anda mungkin perasan kebanyakan lelaki akan menyimpan jambang (sekurang-kurangnya pada musim salji). Alasannya? Lapisan jambang ini sebenarnya menghasilkan lapisan yang dapat menyimpan haba lebih baik pada bahagian mula.

Mengikut laman Popular Science, lapisan berbulu ini meningkatkan suhu sekurang-kurangnya 1 darjah selsius berbanding kawasan lain di bahagian wajah yang tidak dilindundi. Walaupun bezanya kelihatan begitu sedikit, ia sebenarnya besar. Lagipun, jambang juga boleh mengelakkan sentuhan secara terus salji pada lapisan kulit anda.

7. Perlindungan tambahan daripada kotoran dan virus

jambang jaga minyak kulit

Sat laporan telah diterbitkan oleh Journal of Hospital Infection daripada sampel 408 orang pekerja di hospital yang berjambang dan tidak memiliki jambang. Didapati golongan yang tidak berjambang mempunyai risiko 3 kali ganda mendapat jangkitan bakteria Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) berbanding mereka yang mempunyai jambang.

Hal ini disebabkan, golongan yang gemar bercukur akan mempunyai bahagian melecet atau luka (dalam skala mikro) pada kulit yang menjadi tempat pembiakan bakteria. Kajian ini turut menemui sejenis bakteria pembunuh bakteria lain yang berpotensi untuk dijadikan antibiotik. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih terlalu awal dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Kredit:

  1. The Independent
  2. The New York Times
  3. Business Insider
  4. Popular Science
  5. Journal of Hospital InfectionHakcipta iluminasi.com (2017)