Bagi seseorang pengumpul kasut, semakin sukar sesuatu kasut itu diperolehi semakin tinggal nilai sentimental padanya. Setiap jenama besar kasut biasanya menghasilkan kasut-kasut keluaran edisi terhad untuk peminatnya.

Kasut edisi terhad ini biasanya dihasilkan hasil kerjasama dengan selebriti atau jenama tertentu dan dihasilkan dengan kuantiti yang sangat terhad. Sudah tentulah ianya menjadi buruan para pengumpul kasut. Kewujudan pengumpul kasut inilah yang secara tidak langsungnya mewujudkan pasaran bagi seorang penjual semula kasut atau reseller.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kali ini, pihak Iluminasi ingin berkongsi mengenai 7 kasut Nike dipercayai antara yang paling rare dan sukar didapati. Sudah tentulah senarai sebegini adalah subjektif dan anda berhak untuk tidak bersetuju 100% dengan senarai yang kami kongsikan ini. 

7. Nike Mag

nike mag

Kasut ini awalnya dipakai oleh Michael J. Fox yang memegang watak Marty McFly dalam filem "Back to the future". Kasut ini kemudiannya dijual pada tahun 2011, 2015 dan 2016 untuk menyokong pertubuhan Michael J. Fox Foundation. Keluaran asal kasut ini merangkumi hanya 1,500 pasang dan turun menjadi 89 pada keluaran tahun 2015 dan 2016, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 1,678 pasang sahaja. 

Walaupun rekabentuk keseluruhan Nike Mag tetap konsisten sepanjang tiga keluarannya, Nike melakukan inovasi reka bentuk dari segi daya tahannya. Dalam "Back to the Future II", kasut Marty ini mampu menyarungnya secara automatik dan pada tahun 2015, Nike memperkenalkan fungsi sama yang menggunakan teknologi sensor gerakan untuk mengikat tali Mag secara automatik.

6. Eminem x Carhartt x Air Jordan 4

eminem x carhartt x air jordan 4

Penyanyin Rapper terkenal Eminem dan jenama pakaian kerja Carhartt mencipta Air Jordan edisi terhad ini untuk rakan dan keluarga pemuzik Eminem, sementara sepuluh pasang tambahan dijual melalui lelong Ebay.

Kasut ini menampilkan rekabentuk semua berwarna hitam dengan perincian kromium dan plastik, memberikan kasut ini rekabentuk futuristik yang unik yang berbeza dengan tapak putih. Turut diletakkan adalah logo Eminem "E" ke belakang dan topeng Jason Vorhees di bahagian belakang kasut.

5. Air Span “GW”

air span gw 735

Sebagai penghormatan kepada mendiang Gary Warnett, seorang editor dan penulis industri kasut dan sukan yang meninggal akibat komplikasi radang paru-paru, Nike menghasilkan edisi khas Air Span "GW". 

Dengan 40 pasang dirilis pada hari ulang tahun ke-40 Warnett, kasut "Friends and Family" ini menampilkan warna yang cerah dengan tulisan "Air Span GW" yang ditulis di bahagian belakang dengan cetakan biru metalik. Gaya kasut juga ini juga direkabentuk dengan citarasa Warnett.

4. Waffle Racing Flat “Moon Shoe”

waffle racing flat moon shoe

Salah satu kasut Nike pertama yang pernah dihasilkan, kasut lumba dengan tapak berbentuk wafel ini dihasilkan oleh pengasas bersama NIke, Bill Bowerman dengan memasukkan getah ke dalam mesin memasak wafelnya. Walaupun asal-usulnya aneh, kasut lumba ini menawarkan daya tarikan dan cengkaman yang lebih tinggi kepada atlet.

Inovasi seperti ini meletakkan Nike di mata dunia dan membolehkannya berkembang menjadi pelopor jenama kasut sukan seperti sekarang. Namun, kerana jenama ini sangat baru ketika itu dan hanya dihasilkan khusus untuk mereka yang menyertai percubaan Olimpik, hanya ada 12 pasang yang dihasilkan ketika itu.

3. Derek Jeter Air Jordan 11s

derek jeter air jordan 11s

Dengan hanya tinggal lima pasang kasut ini yang dihasilkan, kasut edisi terhad ini memperingati persaraan legenda besbol Derek Jeter. Derek Jeter mula bermain bola keranjang liga kanak-kanak pada usia lima tahun dan mula menyertai Yankees pada tahun 1992 pada usia 18 tahun.

Kasut suede biru ini menampilkan "2" di bahagian belakang, merujuk kepada nombor pasukan Jete, serta tapak berwarna jernih dan putih yang unik. Kelima-lima pasang kasut itu dilelong melalui undian awal di stadium Yankee pada hari perayaan persaraan Jeter.

2. Craig Sager Air Jordan 1 PE

air jordan 1 craig sager sneaker talk

Dibuat sebagai penghormatan kepada mendiang Craig Sager, wartawan sukan yang disayangi. Kasut ini mempunyai banyak cetakan, termasuk kotak-kotak, houndstooth dan pinstripe dalam beberapa warna. Salah satu tapaknya bertulisan "Sager" dan satu yang lain bertulisan "Visi", menggambarkan personaliti wartawan popular ini.

Hanya dua pasang kasut Nike ini yang ada, salah satunya diberikan kepada produser muzik DJ Khaled. Craig Sager adalah ikon NBA yang mencipta kejayaan besar sebagai wartawan sukan di CNN pada tahun 1981 dan kekal di rangkaian dan stesen tersebut sehingga meninggal pada tahun 2016.

1. Colette F & F "Au Revoir" Air Jordan 1

colette f f au revoir air jordan 1 453

"Au Revoir" Air Jordan 1s ini adalah reka bentuk unik yang diberikan kepada butik pakaian jalanan Perancis yang terkenal, Colette. Rekabentuk kasut ini adalah antara yang paling jarang dihasilkan oleh Nike dan menampilkan skema warna biru dan putih kedai butik tersebut pada kasut Air Jordan 1 klasik.

Di bahagian tepi kasut terdapat tulisan "1997" dan "2017" ditulis di sisi, simbolik tahun-tahun Colette dalam perniagaan. Bahagian belakang kasut itu mempunyai dua titik simbolik logo di kedai dengan warna putih, sementara tapaknya bertulisan "Au Revoir."

Kredit:

  1. Hypebeast
  2. Sole Collector
  3. Sothebys
  4. Highsnobiety
  5. WikipediaHakcipta iluminasi.com (2017)