Nama negara Estonia mungkin begitu asing bagi kita rakyat Malaysia, namun terdapat beberapa perkara menarik di negara ini dari aspek undang-undang, gaya hidup, budaya, adat resam dan sebagainya. 

Estonia ialah sebuah negara Eropah Utara yang telah menderita akibat daripada penjajahan yang panjang. Berabad-abad tahun yang lalu, Estonia terpaksa berhadapan dengan pemerintahan oleh Denmark, kemudian Sweden dan yang terakhir Kesatuan Soviet.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Walau bagaimanapun, walaupun menghadapi cabaran ini, Estonia telah berkembang maju dan menjadi negaranya sendiri sebagai sebuah negara yang bebas dan demokratik. Perkara yang paling luar biasa tentang Estonia ialah penguasaan teknologinya.

Mengenai akses Internet, Estonia ialah salah satu negara yang paling berhubung di dunia dan sistem pendidikannya juga wajar dicemburui negara kita. Mari lihat 7 perkara menarik mengenai negara ini. 

1. Pengangkutan awam percuma

perkhidmatan awam percuma

Di ibu kota Estonia, Tallinn, kepimpinan politik tempatan menghasilkan idea genius yang menggembirakan semua rakyatnya. Sama seperti di mana-mana bandar di dunia, sebahagian daripada rakyatnya adalah miskin. Selain itu, mengalihkan kereta dari jalan raya secara amnya dilihat sebagai baik untuk alam sekitar.

Datuk Bandar Tallinn menganggap beliau mampu memberi solusi bagi 2 masalah ini dengan menawarkan pengangkutan awam percuma kepada sesiapa sahaja yang merupakan penduduk berdaftar di bandarnya. Walaupun kos kepada bandar untuk menyediakan pengangkutan awal, ia juga bermakna lebih ramai orang mendaftar sebagai penduduk.

Ini bermakna lebih banyak hasil cukai dikutip oleh kerajaan. Bukan itu sahaja, kerana orang ramai boleh bergerak dengan begitu bebas dan murah di sekitar bandar ia menggalakkan orang ramai lebih banyak berjalan seterusnya membantu meningkatkan perniagaan pemilik kedai tempatan

2. Undian pilihan raya dalam talian

pilihan raya dalam talian

Walaupun banyak negara masih membahaskan konsep pengundian dalam talian kerana kebimbangan keselamatan, Estonia telah pun melakukannya sejak 2005. Estonia ialah negara yang sangat celik teknologi, dengan kebanyakan bilik darjah dan rumah mempunyai sambungan Internet.

Oleh itu, demi kemudahan semua penduduk kerajaan memutuskan untuk mengautomasikan pengundian. Walau isu keselamatan menjadi kerisauan semua pihak, setakat ini sistem pengundian mereka tidak pernah diceroboh dan dimanipulasi. 

3. Sistem Pendidikan Berteknologi Tinggi

sistem pendidikan estonia

Estonia terkenal sebagai salah satu negara yang paling banyak dikaitkan apabila membicarakan mengenai Internet. Kebanyakan penduduk mempunyai akses kepada Internet di rumah, dan jika tidak, mereka mungkin menggunakannya di sekolah. Orang Estonia biasanya mendahului teknologi, dan sebahagian daripadanya adalah disebabkan semangat keusahawanan mereka.

Orang Estonia percaya bahawa mewujudkan hubungan yang lebih baik dengan teknologi pada usia yang lebih muda akan membantu orang ramai berinteraksi dengannya dengan lebih baik. Maka tidak hairanlahn mereka mempunyai salah satu daripada negara dengan kadar celik huruf tertinggi di dunia.

4. Sistem cukai rata (Flat Tax)

flat tax

Kerajaan Estonia adalah yang pertama di Eropah yang mengamalkan sistem cukai rata. Untuk masa yang lama, pakar ekonomi tertentu telah menggembar-gemburkan cukai rata sebagai sistem yang sempurna, tetapi baru-baru ini kita dapat melihat bagaimana ia akan berlaku dalam realiti.

Walaupun Estonia adalah sampel yang agak kecil, keputusannya cukup baik setakat ini. Walau bagaimanapun, banyak negara yang menggunakan cukai tetap selepas Estonia, tidak berjaya dalam krisis ekonomi dan mereka kini telah menukar semula sistem cukai mereka.

5. Sukan Kiiking

kiiking 565

Kebanyakan daripada kita pastinya pernah bermain buaian di taman permainan ketika waktu kecil. Atas dasar keselamatan, kita tidak akan menghayungkan buaian tersebut terlalu laju dan tinggi bagi memastikan kita tidak tercampak. Namun di Estonia, terdapat sukan baru yang lebih ekstrim dan diinspirasikan daripada buaian ini. 

Dikenali sebagai Kiiking, sukan ini melibatkan seseorang yang membuat hayunan menjadi lebih momentum. Matlamatnya adalah untuk melepasi palang dengan aci (shaft) terpanjang yang mungkin. Dalam hayunan kiiking, lengan hayun diperbuat daripada keluli untuk membolehkan seseorang mengayun 360 darjah melepasi titik tumpu buaian.

6. Skype

sejarah skype

Skype telah dicipta oleh Niklas Zennström, Janus Friis, dan empat pengaturcara dari Estonia dan pertama kali dikeluarkan pada Ogos 2003. Malah pada masa kini, 44% orang pasukan pengaturcara Skype berasal dari negara ini. Maka, tidak hairanlah aplikasi ini begitu sinonim dengan Estonia. 

Pada zaman awal Internet, terdapat satu lagi perkhidmatan perkongsian fail yang muncul. Perkhidmatan ini dipanggil Kazaa, dan ia sebenarnya direka oleh orang Estonia sebelum ianya dijual. Bertahun-tahun kemudian, sekali lagi pengaturcara Estonia yang mengambil apa yang telah dilakukan oleh Kaaza untuk perkongsian fail, tetapi mendapat idea genius untuk mencampurkannya dengan fungsi panggilan suara.

7. Pertandingan mendukung isteri

budaya estonia

Selain Kiiking, terdapat satu lagi sukan yang popular di Estonia. Setiap tahun, beberapa negara Eropah berkumpul untuk sejenis sukan yang agak aneh yang dipanggil "mendukung isteri." Sukan ini kedengaran agak ganjil dan sebenarnya cukup merbahaya. 

Ideanya ialah peserta lelaki akan membawa atau mendukung isteri atau teman wanita mereka dan cuba mendapatkan masa terbaik yang mungkin dalam larian berhalangan. Orang Estonia kerap memenagi pertandingan ini sehinggakan kaedah mendukung isteri dikenali sebagai "Estonian method" begitu popular. 

Kredit:

  1. Wikipedia
  2. Business Week
  3. FORBES
  4. Washington Post
  5. Culture Trip
  6. MicrosoftHakcipta iluminasi.com (2017)