Di Rusia pasca revolusi, Kesatuan Republik Sosialis Soviet (USSR) ditubuhkan yang terdiri daripada konfederasi Rusia, Belorussia, Ukraine dan Persekutuan Transcaucasian (dibahagikan pada 1936 kepada republik Georgia, Azerbaijan dan Armenia).

Juga dikenali sebagai Kesatuan Soviet, negara komunis baru itu adalah pengganti Empayar Rusia dan negara pertama di dunia yang berasaskan sosialisme Marxis. Dalam beberapa dekad selepas ia ditubuhkan, Kesatuan Soviet yang dikuasai Rusia berkembang menjadi salah satu negara yang paling berkuasa dan berpengaruh di dunia.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Empayar ini merangkumi 15 republik - Rusia, Ukraine, Georgia, Belorussia, Uzbekistan, Armenia, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova , Turkmenistan, Tajikistan, Latvia, Lithuania dan Estonia. Pada tahun 1991, Kesatuan Soviet telah dibubarkan berikutan kejatuhan kerajaan komunisnya.

1. Armenia

armenia

Republik Armenia biasanya dikenali sebagai Soviet Armenia semasa zaman USSR. Negara ini adalah antara republik konstituen Kesatuan Soviet pada Disember 1922. Soviet Armenia telah diwujudkan pada tahun 1920 semasa Soviet merampas kawalan Republik Pertama Armenia.

Berikutan pengisytiharan kedaulatannya, gelaran negara ini ditukar kepada Republik Armenia pada 23 Ogos 1990. Bagaimanapun, Armenia kekal sebagai sebahagian daripada Kesatuan Soviet sehingga 21 September 1991 apabila negara ini diisytiharkan secara rasmi sebagai sebuah negara merdeka. Sejak kemerdekaannya, Armenia telah mengalami tahap pembangunan yang ketara.

2. Moldova

moldova 439

Secara rasmi dikenali sebagai Republik Sosialis Soviet Moldavia atau MSSR, Moldova adalah antara 15 republik Kesatuan Soviet dari 1940 hingga 1991. Soviet Moldova telah diwujudkan pada 2 Ogos 1940 dari wilayah yang keluar dari Romania yang dikenali sebagai Bessarabia dan sebahagian daripada negara autonomi dalam SSR Ukraine.

Moldova telah diisytiharkan sebagai negara berdaulat pada 23 Jun 1990 tetapi secara rasmi dikenali sebagai Republik Sosialis Soviet Moldova sehingga 23 Mei 1991. Walaupun negara inii kekal sebagai republik konstituen USSR, ia telah dinamakan semula sebagai Republik Moldova. Selepas kemerdekaannya, Moldova telah terjejas oleh perang saudara.

3. Estonia

estonia 273

Estonia adalah salah satu daripada tiga Negara Baltik di timur laut Eropah. Dahulunya dikenali sebagai Republik Sosialis Soviet Estonia atau ESSR, wilayah ini merupakan sebuah republik konstituen Kesatuan Soviet. Pada mulanya, ESSR telah dibentuk di wilayah Republik Estonia pada 21 Julai 1940 akibat pencerobohan tentera Soviet pada 17 Jun 1940.

Negara ini juga ditubuhkan berikutan kebenaran kerajaan boneka yang disahkan oleh Kesatuan Soviet. Pada 9 Ogos 1940, ESSR akhirnya dimasukkan ke dalam Kesatuan Soviet. Pada Ogos 1994, tentera Rusia berundur dari negara ini manakala pendudukan tenteranya tamat pada September 1995 selepas Estonia merampas kawalan kemudahan reaktor nuklearnya yang terletak di Paldiski.

4. Latvia

latvia

Republik Latvia adalah satu lagi Negara Baltik yang terletak di Eropah Utara. Negara ini adalah salah satu republik konstituen bekas Kesatuan Soviet yang juga dikenali sebagai Soviet Latvia atau Latvia SSR. Soviet Latvia telah ditubuhkan semasa Perang Dunia II pada 21 Julai 1940 sebagai negara boneka Kesatuan Soviet.

Kedua-dua komuniti Eropah dan AS enggan menakui gabungan Latvia ke dalam USSR pada 5 Ogos 1940. Selepas kematian Kesatuan Soviet, negara ini memulihkan nama rasminya sebagai Republik Latvia mencapai kemerdekaan penuhnya pada 21 Ogos 1991. 

5. Lithuania

lithuania 691

Republik Lithuania adalah salah satu daripada tiga Negara Baltik yang terletak di Eropah Utara. Negara ini wujud sebagai republik Kesatuan Soviet dari 1940 hingga 1990 dan dikenali sebagai Soviet Lithuania atau SSR Lithuania. Soviet Lithuania telah ditubuhkan pada 21 Julai 1940.

Soviet Lithuania mengisytiharkan dirinya sebagai negara berdaulat pada 18 Mei 1989 dan walaupun pihak berkuasa dari Kesatuan Soviet mendapati tindakan itu menyalahi undang-undang, negara ini telah ditubuhkan semula dan diisytiharkan sebagai negara merdeka. Ia dinamakan Republik Lithuania dan USSR mengiktiraf Lithuania sebagai negara merdeka pada 6 September 1991. 

6. Georgia

georgia

Republik Georgia berada di persimpangan Eropah Timur dan Asia Barat. Dahulunya dikenali sebagai Soviet Georgia atau Georgian SSR, wilayah ini meliputi kawasan seluas 27,000 batu persegi. Georgia Soviet adalah salah satu republik konstituen Kesatuan Soviet yang diterima masuk ke USSR pada 30 Disember 1922.

Pada 18 November 1989, wilayah ini mengisytiharkan kemerdekaannya daripada Kesatuan Soviet dan pada 14 November 1990, ia dinamakan semula sebagai Republik Georgia. Selepas kemerdekaannya, negara ini bergelut dengan krisis ekonomi dan sivil sepanjang tahun 1990-an.

7. Azerbaijan

azerbaijan 240

Republik Azerbaijan ialah sebuah negara yang terletak di persimpangan Eropah Tenggara dan Asia Barat Daya. Negara ini dahulunya dikenali sebagai Soviet Azerbaijan atau Azerbaijan SSR. Azerbaijan SSR telah dinamakan semula pada 19 November 1990, sebagai Republik Azerbaijan dan kekal dalam Kesatuan Soviet sehingga kemerdekaan penuhnya pada tahun 1991.

Berikutan penggunaan perlembagaan baharu negara ini pada tahun 1995, Perlembagaan SSR Azerbaijan tidak lagi wujud. Selepas kemerdekaannya, Azerbaijan menjadi negara anggota Pergerakan Negara-Negara Berkecuali dan telah dipilih oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menjadi ahli Majlis Hak Asasi Manusia pada 9 Mei 2006.

8. Tajikistan

tajikistan 316

Republik Tajikistan ialah sebuah negara pergunungan yang terletak di Asia Tengah. Tajikistan dikenali sebagai Soviet Tajikistan atau Tajik SSR. Tajikistan Soviet wujud antara 1929 dan 1991.

Wilayah ini dinamakan semula sebagai Republik Tajikistan pada 31 Ogos 1991 dan mengisytiharkan kemerdekaannya pada 9 September 1991. Tajikistan diiktiraf sebagai sebuah negara merdeka oleh Kesatuan Soviet pada 26 Disember 1991. Selepas kemerdekaannya, negara ini jatuh ke dalam Perang Saudara yang melibatkan puak yang berbeza. 

9. Kyrgyzstan

kyrgyzstan 246

Dengan keluasan 77,000 batu persegi, Kyrgyzstan ialah sebuah negara bergunung-ganang. Pada mulanya, Kesatuan Soviet telah menubuhkan kuasanya di rantau ini pada tahun 1919. Namun, Kyrgyzstan Soviet telah ditubuhkan pada 5 Disember 1936. Nama wilayah ini ditukar kepada Republik Kyrgyzstan melalui undian oleh pemimpin Soviet pada Disember 1990.

Pada Disember 25, 1991, Kyrgyzstan mencapai kemerdekaan penuh dan pada 5 Mei 1993, nama itu ditukar kepada Republik Kyrgyzstan. Selepas kemerdekaannya, negara ini menyertai Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE) dan PBB. 

10. Belarus

belarus 345

Pada tahun 1919, wilayah Belarus yang berada di bawah pemerintahan Rusia telah ditubuhkan dan ia dikenali sebagai Soviet Belarus, Soviet Byelorussia, atau BSSR. Walau bagaimanapun, Lithuania Byelorussia SSR tidak lama kemudian muncul yang menyebabkan persaingan antara Kesatuan Soviet dan Poland.

Wilayah barat Belarus zaman moden kekal sebagai sebahagian daripada Poland tetapi kemudiannya dikeluarkan oleh BSSR manakala SSR Belarusia menjadi ahli pengasas USSR. Selepas kemerdekaan pada 27 Julai 1990, negara ini telah menghadapi banyak pertikaian dengan Rusia yang seterusnya melemahkan hubungan antara kedua-dua negara.

11. Uzbekistan

uzbekistan

Republik Uzbekistan adalah sebuah negara yang terletak di Asia Tengah. Soviet Uzbekistan telah ditubuhkan pada 27 Oktober 1924. Uzbekistan mengisytiharkan dirinya sebagai negara berdaulat pada 20 Jun 1990 dan mengisytiharkan kemerdekaannya pada 31 Ogos 1991.

Selepas kemerdekaan negara ini, Uzbekistan mengadakan pilihan raya pertamanya. Pada masa ini, Uzbekistan mempunyai kadar perhambaan moden kedua tertinggi di dunia pada kadar 3.97%.

12. Turkmenistan

turkmenistan 786

Turkmenistan, dahulunya dikenali sebagai Turkmenia, meliputi kawasan seluas 190,000 batu persegi. Turkmenistan telah digabungkan ke dalam Empayar Rusia dan kemudiannya ditubuhkan sebagai salah satu republik konstituen Kesatuan Soviet pada tahun 1924.

Pada 27 Oktober 1991, negara ini mengisytiharkan kemerdekaannya daripada Kesatuan Soviet yang diiktiraf pada 26 Disember 1991. Sejak kemerdekaan negara daripada Kesatuan Soviet, Turkmenistan telah mengekalkan kedudukan neutral dalam hal kebanyakan perkara antarabangsa.

13. Ukraine

ukraine 771

Ukraine adalah sebuah negara berdaulat yang meliputi kawasan seluas 233,000 batu persegi. SSR Ukraine atau UkSSR adalah antara republik konstituen Soviet Union dan telah diterima masuk ke Soviet Union pada 30 Disember 1922.

Berikutan pembubaran Persatuan Soviet, UkSSR dinamakan semula sebagai Ukraine dan perlembagaan baharunya telah diluluskan pada 28 Jun 1996. Selepas kemerdekaan negara ia telah mengekalkan kerusinya di PBB dan terus meneruskan dakwaan di mahkamah asing terhadap Persekutuan Rusia dengan harapan mendapatkan semula hak pemilikan hartanya..

14. Kazakhstan

kazakhstan 427

Republik Kazakhstan adalah negara yang meliputi kawasan seluas 1.05 juta batu persegi. Ia adalah sebuah negara rentas benua yang terletak di Eropah Timur dan utara Asia Tengah. Soviet Kazakhstan telah ditubuhkan pada tahun 1936, sebagai sebahagian daripada Kesatuan Soviet.

Semasa pembubaran USSR, negara ini adalah ahli terakhir republik konstituen Kesatuan Soviet yang mengisytiharkan kemerdekaan. Selepas kemerdekaan Kazakhstan, negara ini telah diketuai oleh Nursultan Nazarbayev. 

15. Persekutuan Rusia

persekutuan russia

Dengan keluasan 6.6 juta batu persegi, Persekutuan Rusia adalah negara terbesar di dunia dan terletak di Eurasia. Soviet Rusia bersama-sama dengan Republik Soviet yang lain membentuk USSR. Rusia adalah ahli terbesar Kesatuan Soviet dengan lebih separuh daripada jumlah penduduk USSR.

Soviet Rusia menguasai Kesatuan Soviet sepanjang sejarahnya yang berlangsung selama 69 tahun. Sebelum 1991, ekonomi Soviet adalah yang kedua terbesar di dunia yang kemudiannya terjejas dengan ketara oleh inflasi. Selepas pembubaran USSR pada 25 Disember 1991, Rusia mengalami krisis ekonomi besar yang membawa kepada kadar kematian yang tinggi, kadar kelahiran yang rendah, dan keruntuhan perkhidmatan sosial. 

Kredit:

  1. History.com
  2. Britannica Encyclopaedia
  3. The Guardian
  4. World AtlasHakcipta iluminasi.com (2017)