Setiap tahun, ekzos kereta, kilang arang batu serta kebakaran hutan secara perlahan-lahan membunuh atmosfera bumi dan membawa planet ini ke arah apa yang kita kenali sebagai "Climate-ageddon".

Namun, siapa yang harus dipersalahkan dalam hal ini? Ia sangat sukar untuk ditentukan. Jika anda mengukur pencemaran per kapita, maka Kanada adalah pengeluar CO2 yang paling teruk.

BESARKAN TEKS     A-  A+

negara mengalami pencemaran paling teruk

Sebaliknya, jika anda mengukur kesan persekitaran dari segi jumlah nyawa terbunuh akibat pencemaran, negara kecil Georgia adalah lebih dahsyat berbanding China.

Apa-apa pun, pencemaran udara semakin memburuk saban hari akibat daripada pembangunan perindustrian yang pesat. iluminasi.com kongsikan 5 negara dengan pencemaran udara paling buruk di dunia.

5. Jepun - 1,237 juta tan karbon dioksida setiap tahun

jepun pencemaran udara ke 5 terburuk di dunia

Dengan pelepasan karbon dioksida sebanyak 1,237 juta tan setiap tahun, Jepun secara perlahan-lahan melepaskan gas yang cukup untuk menjadikannya sebagai pencemar ke-2 terbesar di Asia Pasifik.

Adakah ini yang dikatakan negara bersih, tetapi dengan kualiti udara yang teruk?

Jepun mungkin menjadi pengeluar karbon diokasida yang sangat tinggi pada hari ini, tetapi ia adalah sebuah negara yang tersangat, berbanding apa yang berlaku sebelum ini.

Pada tahun 1960-an, Jepun adalah sama seperti apa yang berlaku di China ketika ini. Dahulunya Jepun merupakan sebuah kuasa besar industri yang mengaut keuntungan berbilion-bilion, walaupun ia membunuh beratus-ratus ribu warganya dengan udara yang tidak dahsyat.

Beberapa penyakit berkaitan dengan pencemaran, seperti Penyakit Minamata, masih diketahui di seluruh dunia bersempena bandar-bandar Jepun di mana ia mula-mula dikenal pasti.

Selepas pembendungan pelepasan CO2 secara besar-besaran pada tahun 1970-an, barulah Jepun menuruni tangga sebagai antara negara dengan pencemaran udara terburuk di dunia.

Walaupun begitu, ia tetap dianggap buruk pada hari ini. 2014 adalah tahun kedua terburuk bagi negara ini bagi rekod pelepasan CO2. Dan ia disebabkan oleh bencana nuklear Fukushima Daiichi yang berlaku pada tahun 2011.

Ia merupakan satu-satunya bencana nuklear dalam sejarah yang mampu mencabar bencana Chernobyl, mengakibatkan hampir semua loji nuklear Jepun ditutup dan diganti dengan arang batu.

4. Rusia - 1,617 juta tan karbon dioksida setiap tahun

karabash

Jika anda memerlukan gambaran bagaimana tercemarnya Rusia, anda hanya perlu melihat kepada bandar Karabash. Sebuah bandar kecil 100 kilometer di utara Kazakhstan, Karabash adalah rumah kepada hanya 13,000 orang, mungkin kerana tidak ada yang lain yang cukup gila untuk tinggal di sana.

Air sungainya berwarna oren, tasik mati dan berwarna merah. Udaranya tersangat kotor menyebabkan mata anda pedih dan tekak anda berasa seperti terbakar.

Kanak-kanak mengalami pelbagai kecacatan kelahiran dan akhirnya, pada tahun 1996, kerajaan mengisytiharkannya sebagai zon bencana.

Sudah tentu, kebanyakan orang Rusia tidak tinggal di bandar berdelatan dengan Karabash. Tetapi di bandar-bandar barat yang lebih kaya, situasi masih boleh menjadi buruk.

Moscow kadang-kala mencatatkan pencemaran pada paras 'tersangat berbahaya', dan pada tahun 2010, ia dilanda asap yang membuatkan anda sesak nafas, sama seperti yang berlaku di Beijing. 

Namun, ia adalah bandar perindustrian Siberia yang boleh dipersalahkan ke atas Rusia terhadap perubahan iklim.

Menariknya, kerajaan Rusia kelihatan seperti tidak begitu peduli untuk mengawal masalah ini. Walaupun Moscow mengumumkan pelan pengurangan karbon baru-baru ini, beberapa penganalisis mengatakan ia sebenarnya akan meningkatkan pelepasan dalam jangka panjang.

3. India - 2,274 juta tan karbon dioksida setiap tahun

pencemaran udara di new delhi

Rumah kepada 5 bandar yang paling tercemar di dunia, jumlah penduduk yang tersangat ramai menyumbang kepada bom ekologi yang boleh mengancam seluruh rantau ini.

Dianggarkan sehingga 1.2 juta orang mati di India setiap tahun akibat pencemaran udara. Jumlah ini sama dengan seluruh penduduk Prague yang mati setiap 12 bulan.

Walaupun India telah bersetuju untuk mengurangkan pelepasan dan bergerak ke arah tenaga bersih, ahli ekonomi bertanya sama ada ini boleh dilakukan secara praktikal.

Ekonomi India berkembang pesat, tetapi masih jauh, jauh di belakang China dari segi menyediakan taraf hidup yang layak untuk rakyat termiskinnya.

Ratusan juta penduduk masih kekurangan bekalan elektrik dan berpuluh juta orang terjebak dalam kemiskinan begitu teruk yang mana kebanyakan kita tidak dapat membayangkannya.

Keuntungan ekonomi terbaru India yang bergantung kepada arang batu yang murah telah memusnahkan atmosfera. 

Sebaliknya, India juga merupakan salah satu daripada negara-negara yang paling terjejas oleh perubahan iklim, dengan bandar-bandar pesisirnya dibanjiri dan tanaman dimusnahkan. 

2. Amerika Syarikat - 5,414 juta tan karbon dioksida setiap tahun

pencemaran udara amerika syarikat

Dengan lebih daripada 5,000 juta tan CO2 dibebaskan ke atmosfera setiap tahun, Amerika Syarikat membahayakan atmosfera bumi lebih daripada kebanyakan negara di dunia. 

Laporan pada tahun 2016 oleh Persatuan Paru-Paru Amerika mendapati lebih daripada separuh penduduk negara ini hidup berisiko bernafas dalam pencemaran udara berbahaya.

Ini bermakna 166 juta rakyat Amerika berisiko menghidap asma, kanser, penyakit jantung dan masalah pembiakan, hasil daripada udara yang mereka sedut.

1. China - 10,357 juta tan karbon dioksida setiap tahun

pencemaran udara di china

Ya, pasti anda sudah menjangkakan bahawa China akan menggungguli senarai ini kan? Tiada negara dalam dunia ini yang mengeluarkan asap sebanyak China.

Jika Amerika Syarikat, India, Rusia dan Jepun tiba-tiba memutuskan untuk bergabung sebagai sebuah negara yang tak dapat dibayangkan bagaimana, negara baharu ini masih mengeluarkan jumlah gas rumah hijau sama seperti China.

Dan jika pencemaran adalah sejenis sukan dalam Olimpik, China akan membawa pulang pingat emas setiap 4 tahun. Tidak perlu kita ulang semua cerita tentang udara toksik China.

Asap yang sangat berbahaya meresap seluruh kawasan di negara ini. Jerebu yang tidak dapat ditembusi membuatkan penglihatan beberapa meter di hadapan anda adalah sesuatu yang mustahil di Beijing.

pencemaran udara di china 2 324

Kajian-kajian yang telah dilakukan menyatakan bahawa bernafas udara di China adalah sama buruk dengan merokok. pernafasan udara negara menjadi tidak baik untuk anda sebagai merokok. Ini semua perkara suram yang cukup terkenal.

Namun, sekurang-kurangnya China menandatangani Perjanjian Paris, kan?

Perjanjian Paris adalah perjanjian dalam Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim, menangani pelepasan gas rumah hijau, adaptaasi dan kewangan, bermula pada tahun 2020. 

Data terkini menunjukkan bahawa krisis udara China sebenarnya semakin teruk seiring dengan masa yang berlalu.

Rujukan:

1. Time

2. Guardian

3. Times of India
Hakcipta iluminasi.com (2017)