astana bandar moden

Ada masanya perubahan secara besar-besaran perlu dilakukan oleh pihak kerajaan mana-mana negara, bagi memastikan kepentingan dan keselamatan rakyat serta pemerintah dapat dilindungi dengan lebih baik.

Salah satu tindakan yang jarang sekali diambil dalam merombak semula sistem sesebuah negara, adalah dengan menubuhkan atau mengalihkan ibu negara yang telah berkembang pesat - ke satu kawasan baru bagi menyelesaikan masalah yang telah wujud sekian lama. Antara negara yang sedang menjalankan proses ini adalah negara Indonesia yang sedang merancang untuk memindahkan ibu negara mereka ke Kalimantan, yang terletak di kepulauan Borneo.

Dalam sejarah moden, sudah beberapa kali pihak kerajaan sesetengah negara memilih untuk memindahkan ibu negara mereka ke kawasan baru. Ini adalah lima contoh negara yang berjaya memindahkan ibu negara mereka yang patut anda ketahui.

1. Brazil : Rio de Janeiro ke Brasilia

nigeria new capital

Perbincangan bagi memindahkan ibu negara Brazil ke sebuah kawasan lain, yang mahu dinamakan sebagai Brasilia sebenarnya sudah bermula pada abad ke 19 tetapi hanya berjaya digerakkan pada tahun 1956 dengan pengisytiharan Brasilia sebagai bandar ibu negara baru, berjaya dibuat pada 21 April 1960 selepas lebih 40 bulan dalam pembinaan.

Pengisytiharan itu sekaligus membolehkan Brasilia menggantikan Rio de Janeiro sebagai ibu negara Brazil memenuhi rancangan tahun 1827, ekoran kedudukan Brasilia yang lebih strategik dan membantu perkembangan ekonomi dengan lebih sekata.

brasilia ganti rio de janeiro

Terletak di sebuah kawasan tinggi, sebuah kawasan tasik buatan yang dinamakan sebagai Tasik Paranoa dibuka sebagai kawasan tadahan air. Walaupun berstatus ibu negara, Brasilia hanya merupakan bandar keempat paling ramai populasi selepas Sao Paulo, Rio de Janeiro dan Salvador - dengan jumlah 2.5 juta orang keseluruhan.

2. Mesir : perpindahan Kaherah ke bandar baru

cairo new capital

Diumumkan pada tahun 2015 oleh Menteri Perumahan Mesir, Mostafa Madbouly - perpindahan ibu negara Kaherah ke sebuah kawasan baru dirancang sebagai solusi kepada masalah kesesakan yang melanda negara tersebut sekian lama.

Terletak 45 km ke bahagian timur bandar Kaherah sekarang, lokasi baru itu yang masih lagi belum dinamakan secara rasmi bakal membangunkan kawasan-kawasan baru seterusnya memendekkan masa perjalanan yang perlu ditempuhi, untuk tiba ke Terusan Suez. Mempunyai keluasan 700 km persegi, dianggarkan bandar baru itu akan mempunyai bilangan penduduk seramai 6.5 juta orang.

mesir kaherah pindah ibu negara

Perancangan awal kerajaan Mesir adalah untuk memulakan operasi kerajaan seterusnya merasmikan bandar tersebut pada bulan Jun 2019. Bagaimanapun, ekoran kekangan kewangan yang diperlukan - dianggarkan sekitar RM260 billion keseluruhannya menyebabkan kerajaan Mesir mengumumkan tarikh pertengahan tahun 2020 sebagai tarikh anggaran bandar itu bakal siap.

3. Nigeria : Lagos ke Abuja

nigeria abuja lagos

Rancangan untuk memindahkan ibu negara Nigeria daripada bandar Lagos ke Abuja, didorong oleh beberapa faktor. Kadar kepadatan penduduk di Lagos yang terlalu tinggi, diburukkan lagi dengan ruangan tanah yang tidak mencukupi bagi membolehkan pembangunan dijalankan. Selain itu, kedudukan Lagos yang terletak betul-betul di tepi laut menyebabkan bandar itu berdepan risiko pencerobohan yang tinggi.

Bagi menyelesaikan masalah itu, kerajaan Nigeria merancang untuk membangunkan sebuah bandar terancang yang dinamakan sebagai Abuja, mengambil nama sebuah bandar lain yang kemudiannya diberikan nama baru Suleja. Pembangunan terancang yang bermula pada tahun 1970-an itu hanya selesai pada tahun 1991.

bandar abuja city capital

Pengisytiharan Abuja sebagai ibu negara Nigeria yang baru selamat dilangsungkan pada 21 Disember 1991. Dianggap sebagai salah sebuah bandar paling kaya di benua Afrika, jumlah penduduk Abuja berada pada tahap 1.2 jua orang menjadikan bandar tersebut bandar ke 7 paling ramai penduduk di negara Nigeria.

4. Kazakhstan : Almaty ke Astana/Nur-Sultan

almaty jalanraya ibu negara bekas

Almaty merupakan ibu negara kepada Kazakhstan sejak tahun 1929 sehinggalah tahun 1997, apabila kerajaan Kazakhstan memindahkan ibu negara mereka ke sebuah kawasan baru bernama Akmola secara rasmi, menukarkan nama 'Akmola' kepada 'Astana', seiras dengan kedudukannya sebagai ibu negara baru negara tersebut.

Selepas diisytiharkan sebagai ibu negara, Astana menjadi ibu negara kedua di dunia yang mempunyai suhu paling sejuk, sekitar -30 ke -35 darjah celcius semasa tiba musimnya; sekitar bulan Disember sehingga Mac. Oleh kerana suasananya yang agak mencabar, kadar populasi Astana juga rendah sekitar 1.03 juta orang sahaja mendiami ibu negara tersebut walaupun berlaku peningkatan tahun ke tahun.

astana kazakhstan ibu negara

Pada bulan Mac 2019, kerajaan Kazakhstan secara rasmi menamakan bandar Astana sebagai 'Nur-Sultan' bagi menghormati bekas Presiden mereka yang meletakkan jawatan, iaitu Nursultan Nazarbayev.

5. Myanmar : Yangon ke Naypyidaw

yangon city capital myanmar

Dipilih sebagai ibu negara Myanmar menggantikan Yangon pada tahun 2006, Naypyidaw menjadi lokasi di mana kesemua lokasi-lokasi penting kerajaan Myanmar ditempatkan, termasuklah kediaman rasmi ahli kabinet dan juga mahkamah tinggi Myanmar.

Terletak 320 km daripada ibu negara lama, Naypyidaw dipilih berdasarkan kepada beberapa keperluan kerajaan tentera Myanmar ketika itu. Kedudukan Naypyidaw dirasakan lebih strategik berbanding Yangon, memudahkan perkembangan ekonomi di kalangan masyarakat dapat diseimbangkan. Selain itu, Naypyidaw juga dekat dengan beberapa wilayah Myanmar yang berhadapan risiko pergolakan.

nyapyidaw myanmar ibu negara baru

Walaupun begitu, beberapa pihak yang skeptikal dengan perubahan itu mendakwa kerajaan Myanmar sengaja memindahkan ibu negara mereka, bagi melindungi kerajaan daripada sebarang bentuk pergolakan - sekiranya berlaku. Rekaan bandarnya tidak membenarkan orang ramai berkumpul melalui proses segregasi terancang, selain daripada jalan raya bersaiz lapan lorong yang dibina bagi memudahkan kapal terbang mendarat seandainya berlaku kecemasan.

Satu lagi masalah yang dihadapi kerajaan Myanmar, adalah keenganan orang ramai berpindah ke Naypidaw - menyebabkan bandar besar itu ada kalanya kelihatan seolah-olah tidak berpenghuni.Hakcipta iluminasi.com (2017)