Oleh pada 18 Aug 2018 kategori

Dalam dunia ni ada bermacam jenis penyakit, namun ada kalanya penyakit-penyakit yang menyerang manusia membawa masalah yang berlainan daripada penyakit-penyakit yang biasa kita dengar.

Tahukah anda, wujud beberapa jenis penyakit yang amat jarang berlaku tetapi sekiranya berlaku - tidak ada banyak jalan untuk merawatnya kerana pengetahuan manusia masih lagi terbatas walaupun pelbagai jenis kajian sudah pun dijalankan.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Berikut adalah lima jenis penyakit yang ganjil dan mengakibatkan kewujudan sindrom yang berbunyi pelik serta memerlukan rawatan yang luar biasa dalam mengawal kesannya.

1. Penyakit 'Sleeping Beauty'

sleeping beauty disease

Penyakit 'sleeping beauty' atau nama betulnya 'Kleine-Levin Syndrome' merupakan sejenis penyakit di mana seseorang itu akan mengalami kondisi yang dinamakan 'hipersomnia.' Sekiranya insomnia adalah kesukaran untuk tidur, hipersomnia pula menyebabkan sebaliknya - seseorang itu akan tidur dalam satu jangka masa yang sangat lama. Durasi tidurnya pula boleh jadi berhari-hari, berminggu malahan berbulan-bulan lamanya.

Menurut kajian, 70 peratus penghidap penyakit ini adalah kaum lelaki, dengan setiap tempoh tidur panjang berlaku bergantung kepada keadaan tertentu yang dikelaskan sebagai 'episod.' Setiap episod bermula dengan tidak menentu, dengan demam berpanjangan.

Pesakit akan menunjukkan sifat-sifat seperti kuat makan, gemar merengek seperti kanak-kanak, halusinasi dan pelbagai sifat abnormal lain sebelum tidur. Setakat ini tidak ada rawatan bagi pesakit yang mengalami masalah ini, namun penyelidik dapat mengenalpasti punca penyakit ini adalah disebabkan kegagalan bahagian hipotalamus dan talamus di otak untuk berfungsi dengan sempurna mengawal tabiat pemakanan dan tabiat rutin tidur.

2. Penyakit 'cutis laxa'

penyakit benjamin button

Dalam filem 'The Curious Case of Benjamin Button,' aktor Brad Pitt mengalami sindrom di mana tubuhnya lama-kelamaan menjadi semakin muda namun sindrom Cutis-Laxa adalah penyakit di mana seseorang itu menjadi tua disebabkan kecacatan pada struktur kulitnya, yang menyebabkan kulitnya berkedut pada usia awal, Penyakit ini boleh juga berlaku pada individu sekecil bayi.

Sehingga kini tidak ada rawatan atau ubat yang mampu membantu merawat penyakit ini. Cutis-laxa berlaku disebabkan berlakunya kecacatan pada tisu penyambung kulit yang menyebabkan kulit individu tidak bernasib baik, tidak mempunyai keanjalan atau ketegangan yang sepatutnya.

Ini menyebabkan kulit seseorang kelihatan berlipat dan kelihatan 'meluruh'. Selain kulit, sindrom ini juga mampu menyerang jantung, salur darah, sendi dan paru-paru, menyebabkan masalah pada organ-organ ini. Dalam kebanyakan kes yang dikaji, cutis-laxa didapati merupakan penyakit yang diwarisi secara genetik.

3. Sindrom 'kulit biru argyria'

kulit biru argyria

Pada tahun 2008, seorang lelaki bernama Paul Karason dijemput menyertai salah satu segmen dalam rancangan popular Oprah. Paul mengalami masalah yang dikenali sebagai 'argyria', yang membuatkan kulitnya bertukar menjadi biru disebabkan berlakunya pengambilan bahan ubatan yang mengandungi unsur perak di dalamnya.

Argyria bukan saja mampu menukarkan kulit seseorang menjadi biru, malahan dalam kadar paling dahsyat menjadikan seseorang itu ungu atau kelabu. Sindrom ini boleh menyerang sebahagian kecil tubuh atau keseluruhan tubuh, menukarkan warna kulit menjadi biru sepenuhnya, bukan lagi kebiru-biruan tanpa boleh dirawat.

Paul tidak menyedari ubat yang dibancuhnya sendiri dengan campuran perak, garam dan air bagi merawat masalah sinusnya mampu mengubah warna kulitnya. Argyria juga mampu menyebabkan kerosakan pada buah pinggang serta hilang keupayaan untuk melihat dengan baik pada waktu malam. Paul meninggal dunia pada September 2013, akibat masalah jantung yang disahkan bukan disebabkan perubahan warna kulitnya.

4. Sindrom 'tulang kaca' atau 'tulang rapuh'

glass bone komuniti

Dikenali dengan nama sebenar Osteogenesis Imperfecta, sindrom 'tulang kaca' merupakan sejenis penyakit di mana seseorang itu mempunyai tulang yang mudah patah dengan mudah, tanpa sebarang sebab. Penyakit ini berlaku disebabkan daripada ketidakupayaan badan untuk menghasilkan tulang yang lebih kuat, kerana berlakunya kecacatan mutasi pada salah salah jenis kolagen dalam badan.

Dikenali sebagai satu kecatatan genetik yang diwarisi daripada genetik ibu bapa, sindrom tulang kaca ini kebiasaannya menyerang kanak-kanak. Penjagaan hidup mereka memang memerlukan tahap perlindungan yang amat tinggi kerana tahap sensitivit mereka kepada persekitaran.

Dibahagikan kepada enam kategori mengikut tahap kekurangan upaya, kebanyakan individu yang mengalami nasib malang ini kebiasaannya perlu menjalani pembedahan sepanjang hidup mereka bagi merawat tulang yang patah atau memasang besi bagi mengukuhkan struktur badan mereka. Sehingga kini tidak ada kaedah dalam merawat penyakit ini selain daripada berusaha sebaik mungkin menjaga mereka agar tidak mudah cedera.

5. 'Bubble Boy'

david vetter bubble bou

Nama bagi penyakit ini sebenarnya adalah 'severe combined immunodeficiency disease' (SCID) namun kes seorang budak lelaki bernama David Vetter yang mengalami masalah ini pada tahun 1970-an, mempopularkan terma 'bubble boy'. David yang tidak bernasib baik, sepanjang hidupnya sebelum dia meninggal dunia terpaksa hidup dikurung dalam ruang yang dilindungi plastik khas yang menjadikan dia digelar 'bubble boy.'

SCID merupakan sejenis penyakit yang menyebabkan berlakunya mutasi genetik sehingga menyebabkan seseorang individu itu mempunyai beberapa jenis penyakit berbahaya serentak, menyebabkan dia tidak mempunyai sistem badan yang cukup kuat.

bubble boy david vetter

Dalam kes David, sejak lahir dia disahkan menghidap SCID dan ini menyebabkan tubuhnya amat lemah terhadap jangkitan kuman. Kedua ibu bapanya memilih untuk melindungi David dengan ruangan lapisan pelindung yang direka khas bagi mengelakkan jangkitan. Pihak NASA turut membina sejenis sut khas bagi memberikan dia kebebasan untuk berjalan ke mana-mana selepas dia mampu berjalan.

Usaha merawat penyakit ini masih berjalan selepas rawatan terapi genetik yang ditemui sebelum ini, didapati menyebabkan penyakit leukimia pada pesakit. Pemindahan sum-sum tulang pada tiga bulan pertama seseorang bayi perlu dilakukan secepat mungkin dalam usaha menangani SCID namun setakat ini belum ada ditemui penawar lain yang mampu merawat SCID dengan lebih efektif.

Usia David tidak panjang. Selepas ibu bapanya dikritik kerana sanggup mengurung anak mereka kerana terlalu takut dengan penyakit itu, kedua ibu bapanya memilih untuk mencuba pemindahan sum-sum tulang dari kakaknya. David meninggal 15 hari selepas pembedahan itu pada usia 12 tahun, kerana organ kakaknya mengandungi virus dorman yang gagal dikesan pihak perubatan.
Hakcipta iluminasi.com (2017)