Oleh pada 16 Aug 2023 kategori

Seperti manusia, haiwan juga mempunyai ritual persenyawaan masing-masing untuk meneruskan keturunan mereka. Bagi spesis haiwan jantan, usaha memikat betina tidak selalunya mudah. Setelah sekian lamanya, setiap haiwan mempunyai ritual mengawan yang aneh dan indah, tetapi tidak semuanya romantis! 

Bagi kebanyakan haiwan, usaha memikat pasangan mereka datang dengan risiko  yang lebih tinggi. Pergerakan atau si jantan yang menonjol untuk menarik perhatian betina juga boleh menarik pemangsa berdekatan dan pergaduhan antara pesaing jantan yang lain.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Kebanyakan tingkah laku memikat perhatian betina meminang yang diamalkan oleh haiwan mungkin kelihatan pelik bagi kita, tetapi walaupun pelik dan berisiko, ia berupaya mencapai objektif utama menarik perhatian betina sebelum melakukan ritual persenyawaan. 

Berikut merupakan contoh 5 haiwan dengan ritual persenyawaan yang unik.

1. Ikan buntal Jepun

Ikan buntal jantan menghabiskan masa berjam-jam mencipta corak bulat yang rumit di dalam pasir menggunakan sirip mereka untuk menarik pasangan. Si jantan akan berusaha keras menghasilkan corak ini sehingga ia sempurna, selalunya selama beberapa hari.

Sebaik sahaja ikan buntal betina tertarik dengan corak yang dihasilkan, ikan tersebut akan berenang di sekelilingnya dalam tarian hipnosis. Dia akan menggembungkan badannya, memancarkan sirip dan matanya untuk menunjukkan daya tarikannya. Tetapi itu bukanlah bahagian yang paling pelik.

Selepas betina memilih pasangan, jantan akan melepaskan sperma ke dalam air yang mana betina mesti berenang melaluinya untuk menyuburkan telurnya. Sperma ini adalah toksik kepada kebanyakan pemangsa, termasuk manusia.

2. Mentadak

Mengawan adalah satu aktiviti yang agak malang bagi mentadak jantan yang berisiko dimakan oleh betina. Setelah terpikat kepada betina oleh feromon, mentadak jantan mungkin akan mengawan atau tidak sebelum betina menggigit kepala mereka.

Tidak semua mentadak jantak bernasib malang, ada yang melarikan diri tanpa cedera. Protein yang terdapat pada badan mentadak jantan boleh membentuk kira-kira 60% daripada diet wanita semasa musim mengawan, dan betina yang memakan jantan kelihatan bertelur lebih banyak.

Walaupun ritual persenyawaan mentadak ini begitu kanibal, ianya telah diamalkan sejak berjuta-juta tahun lagi.

3. Zirafah

zirafah mengawan

Zirafah jantan perlu merasai banyak kencing zirafah betina sebelum mereka boleh melakukan proses persenyawaan. Ini kerana satu-satunya cara si jantan boleh mengetahui sama ada zirafah betina subur adalah untuk menentukan sama ada feromon tertentu terdapat dalam air kencingnya.

Pertama, zirafah jantan akan menghampiri dan menghidu kemaluannya si betina. Kadang-kadang ia memerlukan beberapa hentakan sebagai signal tetapi kemudian zirafah betina akan melebarkan kakiranya dan membuang air kecil ke dalam mulut lembu jantan.

Seterusnya, lembu jantan melengkungkan bibir atasnya dan bernafas melalui lubang hidungnya, menggunakan organ vomeronasal yang sensitif di atas bumbung mulut untuk menghidu kencing bakal pasangannya. Terdapat haiwan yang juga membau kencing bakal pasangan ketika mengawan tetapi biasanya si betina akan kencing di tanah untuk dihidu jantan. Dalam kes zirafah, mereka terlalu tinggi untuk melakukannya dengan cara itu.

Secara purata, lembu jantan perlu mendekati 150 ekor betina sebelum mencari seekor yang bersedia untuk mengawan, menurut kajian 2023 yang diterbitkan dalam jurnal Animals.

4. Landak

Landak mungkin kelihatan comel, tetapi ritual mengawan mereka unik dan mungkin kelihatan lucu. Landak jantan memulakan usaha memikat landak betina dengan menyembur aliran air kencing yang tajam untuk menandakan wilayah mereka dan memberitahu bakal pasangan mereka sudah bersedia untuk bersenyawa.

Landak betina akan bertindak balas dengan mengelilingi si jantan, mempamerkan duri mereka dan kadang-kadang mengangkat ekor mereka ke atas. Ia adalah tarian yang merupakan gabungan antara comel dan pelik.

Sebaik sahaja kedua-duanya setuju untuk mengawan, proses mengawan boleh menjadi urusan yang rumit. Dengan duri mereka yang begitu banyak, tidak hairanlah kedua-dua sejoli ini perlu lebih berhati-hati untuk tidak mencucuk satu sama lain di tempat yang salah!

5. Anjng laut bertudung (Hooded Seals)

Anjing laut bertudung adalah spesies yangdengan ritual mengawan mereka yang unik, yang pelik kerana mereka menarik. Tidak seperti anjing laut lain, anjing laut bertudung mempunyai sistem mengawan poligami, yang bermaksud jantan mengawan dengan berbilang betina semasa musim pembiakan.

Tetapi apa yang membezakan anjing laut bertudung adalah cara mereka menarik pasangan yang berpotensi. Semasa musim mengawan, jantan meniup struktur besar seperti belon merah jambu pada hidung mereka menjadikannya seperti belon.

Belon merah ini digunakan untuk menarik minat si betina dan menakut-nakutkan anjing laut jantan yang lain. Semakin besar belon merah ini, semakin menarik anjing laut jantan tersebut kepada si betina.

Sebaik sahaja seekorr anjing laut jantan tertarik, si jantan akan melakukan beberapa siri tingkah laku termasuk menyuarakan dan menampar siripnya di atas tanah. Jika betina menerima, pasangan itu akan mengawan di bawah air, di mana si jantan boleh menahan nafas selama 15 minit .

Tetapi keanehan ritual mengawan anjing laut ini tidak berakhir di situ. Selepas mengawan, si beinta etina akan melahirkan seekor anak anjing laut tunggal yang akan dipeliharanya selama empat hari sahaja. Selepas ini, anak anjing laut dibiarkan sendirian manakala ibunya kembali ke air untuk mengawan semula.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)