Peredaran bulan mengelilingi Bumi menyebabkan kita menerima cahaya yang dipantulkan oleh bulan pada kadar keterangan yang berbeza. Bagi kita manusia, kadar cahaya yang berbeza diterima ini mungkin tidak mempengaruhi gaya hidup kita pada waktu malam kerana kita boleh mendapat cahaya buatan sendiri melalui lampu.

Namun, bagaimana pula dengan haiwan?

Adakah pergerakan bulan dan kadar penerimaan cahaya ini mempengaruhi tingkahlaku haiwan seperti tempoh memburu, masa persenyawaan dan sebagainya?

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dengan kehadiran cahaya buatan, fasa bulan tidak mempunyai kesan yang ketara terhadap pergerakan dan tingkah laku mengawan haiwan, tetapi sebagai satu-satunya sumber cahaya di alam liar, cahaya bulan boleh mengubah cara haiwan bergerak dan memburu, membiak dan cara mereka berkomunikasi antara satu sama lain.

Bulan dan tingkah laku memburu haiwan

Mari kita mulakan dengan makhluk kecil dahulu seperti larva serangga antlion atau dalam Bahasa Melayu dikenali sebagai "undur-undur". Serangga antlion ialah sekumpulan serangga yang larvanya adalah pemangsa yang menggali lubang di dalam pasir untuk menangkap mangsanya.

Larva antlion telah dilihat menunjukkan irama aktiviti bulan bulanan. Lubang-lubang mereka dibina semula setiap hari, tetapi apabila bulan purnama menghampiri, lubang-lubang itu menjadi lebih besar dalam saiz dan kemudian mengecut di sekeliling bulan baharu.

Para saintis berpendapat bahawa keadaan terang bulan purnama memberikan larva-larva antlion ini kebarangkalian yang lebih tinggi untuk menangkap mangsa. Pada malam yang lebih cerah, bagi haiwan yang bergantung pada penglihatan mereka, boleh membantu mangsa dalam mengesan pemangsa yang menghampiri.

Kajian yang dijalankan di Argentina mendapati bahawa spesies yang bergantung kepada isyarat visual, seperti arnab tapeti dan rusa broket, lebih aktif pada waktu malam yang lebih cerah untuk mencari makanan dan untuk mengesan pemangsa yang berpotensi, manakala spesies seperti opossum dan armadillo (dengan penglihatan yang lemah) tidak menunjukkan sebarang perbezaan. dalam corak pergerakan mereka sepanjang fasa bulan yang berbeza.

Bulan dan tingkah laku mengawan

haiwan mengawan

Bagi haiwan badger, irama sirkadian mereka menentukan apabila mereka membiak. Irama sirkadian adalah seperti jam biologi dalaman yang selaras dengan pergerakan 24 jam matahari dan bulan.

Semasa bulan baru, badger menandakan wilayah mereka dan membuang air kecil yang membantu spesis jantan mencari pasangan yang berpotensi. Kegelapan bulan baru mungkin melindungi mereka daripada pemangsa dan memberikan masa yang sesuai untuk melakukan ritual mengawan mereka yang panjang-berlangsung 60 hingga 90 minit!

Spesies burung hantu tertentu seperti burung hantu Helang Eurasia menjadi lebih aktif semasa bulan penuh, baik dari segi aktiviti mengawan dan dalam memamerkan bulu mereka kepada pasangan yang berpotensi. Ini mungkin kerana bulu burung hantu lebih kelihatan apabila dipamerkan dalam cahaya bulan yang lebih terang.

Pembiakan besar-besaran Great Barrier Reef adalah peristiwa semula jadi yang paling menakjubkan yang disebabkan oleh bulan. Pemijahan sentiasa berlaku antara Oktober dan Disember, sejurus selepas bulan purnama, dan menggunakan kitaran bulan.

Terumbu karang ini terletak di Lautan Pasifik, di luar pantai timur laut Australia, dan terdiri daripada kira-kira 400 jenis karang. Kitaran bulan bertindak sebagai pencetus utama pembiakan karang di mana semua karang melepaskan telur dan sperma mereka pada masa yang sama untuk pembiakan.

Bulan dan proses penghijrahan

european nightjars 370

Burung European nightjars

Kitaran bulan memberi kita fasa masa berbeza, sekali gus membolehkan kita mengkaji spesies yang sukar difahami dan hanya aktif pada waktu malam.

Satu kajian baru dari Universiti Lund di Sweden menunjukkan bahawa kehadiran atau ketiadaan cahaya bulan mempunyai pengaruh yang besar apabila burung yang berhijrah terbang pada musim luruh.

Bersama-sama dengan rakan sekerja di Jabatan Biologi di Universiti Lund, Gabriel Norevik mempelajari spesis nightjar Eropah (Caprimulgus europaeus) dan bagaimana kitaran bulan dan cahaya bulan mempengaruhi masa berlepas apabila burung memulakan penghijrahan selama tiga bulan ke kawasan selatan Sahara.

Menggunakan alat pengumpul data (data logger) yang dipasang pada haiwan tersebut, para penyelidik mencatatkan aktiviti 39 nightjar Eropah dalam tempoh satu tahun. Keputusan menunjukkan bahawa burung-burung itu lebih daripada dua kali lebih aktif dalam memburu serangga pada waktu malam cahaya bulan berbanding ketika gelap.

Kajian itu juga menunjukkan bahawa burung memulakan penghijrahan musim luruh ke selatan kira-kira sepuluh hari selepas bulan purnama, dan setiap satu daripadanya memulakan penghijrahan dan terbang pada masa yang lebih kurang sama dengan yang lain.

Burung-burung itu berhijrah dalam tiga peringkat dari Sweden dan Eropah utara ke tapak musim sejuk di selatan Sahara. Setiap peringkat mengikut corak yang sama: apabila bulan memberikan banyak cahaya, ia lebih daripada dua kali ganda masa burung memburu serangga, dan peringkat seterusnya penghijrahan bermula sepuluh hari selepas bulan purnama.

Kajian tentang nightjar Eropah adalah yang pertama dari jenisnya untuk menerangkan bagaimana corak berskala besar seperti kitaran bulan boleh mencetuskan penghijrahan kumpulan besar haiwan pada masa yang sama. Para penyelidik tidak mengecualikan tanggapan bahawa haiwan selain daripada nightjar Eropah juga menyesuaikan diri dengan kitaran bulan apabila mereka berhijrah.

Kredit:
Hakcipta iluminasi.com (2017)