Oleh pada 04 Apr 2022 kategori

Kepupusan sesuatu spesis haiwan merupakan satu kerugian kepada sains dan generasi manusi pada masa hadapan. Disebabkan itulah pelbagai organisasi dan kerajaan di dunia telah mengklasifikasikan haiwan-haiwan yang diancam kepupusan agar langkah sewajarnya dapat diambil.

Dalam sejarah, kita telah melihat banyak haiwan pupus akibat pelbagai sebab antaranya kerakusan manusia memburu mereka, kehancuran habitat semulajadi, serangan penyakit, perubahan iklim dan banyak lagi.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Namun, terdapat segelintir saintis percaya pada masa hadapan melalui sains mereka akan mampu mengembalikan semula spesis-spesis haiwan yang telah pupus. Baca artikel Mampukah Manusia Hidupkan Semula Haiwan Yang Telah Pupus? Untuk ketahui bagaimanakah idea in mungkin dapat direalisasikan.  

Kali ini, mari lihat beberapa spesis haiwan yang telah pupus sedang cuba dikembalikan oleh manusia menggunakan pelbagai cara atau strategi di atas. Menariknya, sesetengah daripada projek ini sudahpun menunjukkan keputusan yang positif. 

1. Ikan tequila

ikan tequila

Tidak ramai yang pernah mendengar tentang ikan tequila yang kecil dan tidak berbahaya. Ikan kecil ini hanya tinggal di satu sungai di seluruh dunia, berhampiran gunung berapi Tequila di Mexico. Pada tahun 2003, ikan ini dipercayai telah pupus namun sangat sedikit orang yang menyedarinya.

Ikan tequila, hanya w inci panjang dan hanya hidup dalam sungai ini, masih mempunyai nilai kepada dunia. Mereka memakan nyamuk yang merebak penyakit dan berfungsi sebagai sumber makanan untuk burung dan ikan lain. Penyelidik yang menyedari ikan itu akan pupus memulakan persediaan untuk menyelamatkan spesies itu sebelum mereka mati.

Pada tahun 1998, lima pasang ikan pembiakan dari zoo di England telah dibawa pulang ke Mexico. Satu program untuk menyelamatkan spesies itu bermula di sebuah universiti di sana dan menjelang 2012, mereka bersedia untuk memindahkan beberapa ekor ke kolam di kawasan sekolah sebelum diperkenalkan semula ke alam semulajadi. Menjelang 2016, terdapat 10,000 ikan tequila di dalam kolam.

2. Aurochs

Auroch terakhir yang diketahui di Eropah mati pada tahun 1627. Sepupu purba kepada lembu moden ini adalah besar, dengan lembu jantan seberat 1,000 kilogram, atau 2,200 paun. Terdapat beberapa percubaan selama bertahun-tahun, seawal tahun 1920, untuk memperkenalkan semula spesies itu.

Pada asasnya, auroch adalah sepupu purba lembu moden. Jadi rancangannya adalah untuk membiak secara selektif spesies lembu semasa dengan ciri-ciri yang dikehendaki seperti aurochs. Melalui generasi pembiakan belakang, ciri-ciri yang diingini ini boleh diasingkan dan dibawa ke hadapan sehingga persamaan moden auroch akan wujud sekali lagi. 

Spesies ini pernah menguasai Eropah dahulu. Ianya lebih besar daripada lembu moden serta mampu mengeluarkan susu yang banyak. Terdapat rancangan untuk mengembalikan spesis ini antaranya Projek Tauros yang menyasarkan untuk menghasilkan versi moden yang hampir sama bagi auroch dalam tempoh 20 tahun.

3. Burung merpati penumpang (Passenger Pigeon)

Merpati penumpang ialah spesies merpati yang telah pupus yang endemik di Amerika Utara. Namanya berasal dari perkataan Perancis passager, yang bermaksud "laluan", disebabkan oleh tabiat migrasi spesies ini. Pada 1800-an, spesis ini cukup banyak di Amerika Syarikat dan Kanada sehingga jumlahnya dipercayai mencecah jutaan ekor.

Namun, tiba-tiba jumlahnya turun mendadak dan burung terakhir dipercayai mai sekitar tahun 1914. Salah satu penyebab utamanya adalah aktiviti memburu burung ini secara meluas dan kehilangan habitat menyebabkan burung ini tidak dapat membiak.

Sekumpulan pengkaji yang dikenali sebagai Revive and Restore sedang mencari cara untuk mengubah suai genetik burung merpati masa kini yang masih hidup untuk menghasilkan semula burung merpati ini dalam usaha untuk mengembalikan spesis ini daripada kepupusan. 

4. Harimau Caspian

Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang harimau Caspian sebelum ini. Mereka pernah tinggal di bahagian Turki, Iran dan Asia Tengah kerana ia telah pupus sejak 1960-an. Terdapat rancangan "pelik" untuk memperkenalkan semula harimau ini tapi bukan dengan cara kejuruteraan genetik yang digunakan untuk menghidupkan semula spesies lain dalam senarai ini. 

Rancangan untuk memperkenalkan semula spesies harimau ini adalah dengan melihat pada harimau Siberia, sepupu rapat Caspian yang mempunyai ciri hampir sama. Ia juga mampu menyesuaikan diri dengan iklim gersang yang sama seperti harimau Caspian. Oleh itu, telah dicadangkan, mengapa tidak meletakkan sahaja harimau Siberia di wilayah Caspian dan memanggilnya harimau Caspian?

Pelan itu akan bermula dengan mewujudkan populasi haiwan mangsa dan pemangsa lain wilayah tersebut yang juga telah lenyap, satu proses yang boleh mengambil masa bertahun-tahun. Tetapi apabila usaha itu dilakukan, populasi harimau yang dipindahkan ke kawasan ini boleh terus membiak. 

5. Quagga

Mempunyai perkaitan dengan haiwan zebra, quagga adalah spesies haiwan yang telah pupus pertama yang mempunyai urutan DNAnya. Ia diburu hingga pupus pada tahun 1878. Ahli "Projek Quagga: telah bekerja selama bertahun-tahun untuk menghidupkan semula haiwan ini.

Seperti auroch, quagga mahu diperkenalkan semula melalui proses pembiakan belakang (back-breeding), di mana zebra dibiakkan untuk menghasilkan ciri-ciri yang dikehendaki bagi subspesies yang telah pupus ini. Tidak seperti aurochs, yang masih merupakan projek dalam gerakan, Projek Quagga sudah menampakkan hasil.

Terdapat lebih 100 ekor yang dibiakkan, tetapi hanya enam daripada mereka yang menunjukkan ciri-ciri yang menjadikan mereka menonjol sebagai quaggas. Rancangannya adalah untuk terus membiak mereka sehingga terdapat sekumpulan 50 ekor dan kemudian membiarkan mereka hidup bersama dan melakukan apa yang dilakukan oleh haiwan secara semula jadi.

Kredit:

  1. CNN World
  2. Business Insider
  3. Atlas Obscura
  4. Revive Restore
  5. WiredHakcipta iluminasi.com (2017)