Tentera Udara, juga dikenali sebagai tentera aeroangkasa adalah cabang tentera baru dalam tentera yang juga merupakan cabang peperangan yang paling berkuasa.

Angkatan udara diperkenalkan pada tahun 1910 oleh Tentera Udara Perancis. Pengeboman pertama di dunia dilakukan terhadap Turki oleh Itali pada 1911-1912 semasa perang Itali-Turki.

Objektif asas angkatan udara adalah untuk menjalankan peperangan udara, mendapatkan kawalan udara, menjalankan misi pengeboman strategik, menyokong unit darat dan tentera laut serta mengangkut tentera dan meriam semasa perang.

BESARKAN TEKS     A-  A+

usaf 167

Pada ketika ini, sebahagian besar pasukan tentera memperuntukkan bahagian besar belanjawan ketenteraan mereka kepada angkatan udara untuk mendapatkan kawalan udara.

Perlumbaan kelebihan udara ini berakhir dengan menentukan siapa yang berkuasa dan paling mampu di dunia. iluminasi.com kongsikan 5 pasukan tentera udara paling kuat di dunia.

5: United Kingdom

raf

Jumlah kekuatan pesawat: 856

Jumlah kekuatan helikopter: 347

Berada di kedudukan ke-5 pasukan tentera udara terkuat di dunia adalah United Kingdom.

United Kingdom membentuk angkatan udaranya iaitu Tentera Udara Diraja (RAF) tepat selepas berakhirnya Perang Dunia 1.

Pada ketika itu, RAF adalah tentera udara terbesar di dunia. Peranan yang luar biasa RAF dalam WW2 membantu United Kingdom menewaskan Nazi Jerman.

raf 2

Ketika ini, RAF mempunyai armada operasi pelbagai jenis pesawat, helikopter, dan pesawat pengangkut, yang menjadikan RAF sebagai salah satu angkatan udara yang kuat di dunia.

Tentera Udara Diraja United Kingdom adalah pasukan udara bebas tertua di dunia.

4: India

iaf 2

Jumlah kekuatan pesawat: 2,102

Jumlah kekuatan helikopter: 666

India adalah antara salah satu daripada 3 negara Asia yang tersenarai dalam senarai ini.

Tentera Udara Diraja India ditubuhkan pada tahun 1932 semasa British memerintah India, kemudian berubah menjadi Tentera Udara India (IAF).

IAF telah terlibat dalam 5 peperangan dengan negara jiran, iaitu dengan Pakistan sebanyak 4 kali dan China sekali. Aset udara IAF paling banyak berasal dari tanah asing seperti Rusia, Perancis, Amerika Syarikat dan United Kingdom.

iaf 23

Hubungan dua hala India dengan Rusia, sejak dari zaman USSR, membuatkan tenteranya kuat dan canggih. Kebanyakan armada Pasukan Angkatan Udara India terdiri daripada pesawat yang dibuat oleh Rusia seperti Su-30 dan MiG-29.

Pada tahun 2004, 70% perkakasan ketenteraan India berasal dari Rusia.

Walau bagaimanapun, Amerika Syarikat mengiktiraf India sebagai rakan kongsi utama pertahanan, oleh itu, dalam masa terdekat, armada IAF juga akan dimuatkan dengan pesawat pelbagai peranan buatan Amerika Syarikat.

IAF juga telah membina pejuang generasi keempat buatan sendiri iaitu HAL Tejas. India sedang membangunkan Sukhoi PAK FA, pejuang generasi kelima dengan kerjasama Rusia.

3. China

plaaf

Jumlah kekuatan pesawat: 2,955

Jumlah kekuatan helikopter: 912

Tentera Udara Tentera Pembebasan Rakyat (PLAAF) dibentuk pada tahun 1947, beberapa tahun sebelum pembentukan Republik Rakyat China.

Walau bagaimanapun, PLAAF adalah cawangan peperangan udara Tentera Pembebasan Rakyat China.

Selepas kemenangan revolusioner terhadap Republik China (sekarang Taiwan), PLAAF telah mengalami perubahan luar biasa dan terbukti menjadi salah satu pasukan udara yang paling berkuasa di Bumi.

plaaf 2

Ketika ini, China adalah negara kedua, selepas Amerika Syarikat yang memiliki pesawat pejuang generasi kelima dalam armada udaranya.

PLAAF mempunyai pesawat dan helikopter yang canggih yang mana semuanya dihasilkan di China seperti J-10, J-11, J-16, dan J-20.

Bagi helikopter, armada PLAAF mempunyai Z-10 dan Z-18 yang sangat canggih. Di samping itu, China mempunyai beberapa pesawat Rusia seperti Su-30 dan Su-35.

Tentera Udara Tentera Pembebasan Rakyat China adalah yang terbesar di Asia.

2. Rusia

us air force 2 283

Jumlah kekuatan pesawat: 3,794

Jumlah kekuatan helikopter: 1,389

Tentera Udara Rusia (RAF) ditubuhkan pada tahun 1992 yang mana namanya ditukarkan daripada Tentera Udara Soviet.

Walau bagaimanapun, asal-usul RAF bermula pada tahun 1912 apabila ia dikenali sebagai Perkhidmatan Udara Empayar.

Penggabungan RAF baru-baru ini dengan Angkatan Pertahanan Angkasa Aeroangkasa Rusia dikatakan sebagai pilihan yang optimum untuk menentang saingan Rusia NATO.

russian air force 2

Dengan mengambil kira keupayaannya, RAF mempunyai bilangan yang sangat besar dari segi pesawat tempur pelbagai peranan, pesawat pengangkut, helikopter serangan, dan pengebom. Lebih menarik, semuanya dibina di sempadan Rusia.

Bercakap mengenai beberapa mesin moden di udara, pesawat pejuang generasi kelima, Sukhoi Su-57 dengan pelbagai peranan sedang berada dalam peringkat penamat dan dirancang untuk diperkenalkan pada tahun 2019.

RAF Ia juga berusaha menaik taraf Su-57 ke generasi keenam. Tentera Udara Rusia adalah pasukan tentera udara paling tua di Asia.

1. Amerika Syarikat

us air force

Jumlah kekuatan pesawat: 13,762

Jumlah kekuatan helikopter: 6,065

Dan anda mungkin sudah menjangkakan bahawa Amerika Syarikat akan menggungguli senarai pasukan tentera udara paling kuat di dunia.

Tentera Udara Amerika Syarikat (USAR) pernah dikenali sebagai Angkatan Tentera Udara Amerika Syarikat (USAAR) satu ketika dahulu. Pada tahun 1947, semasa Harry Truman menjadi presiden, ia diisytiharkan sebagai jabatan bebas Amerika Syarikat.

USAR mempunyai lebih banyak pesawat daripada gabungan China, Rusia, India, Inggeris, Jerman, dan Perancis. Ketika ini, Amerika Syarikat mempunyai jet dan pesawat udara yang paling canggih dan berkuasa di dunia.

us air force 2

Armada pesawat USAR bergantung kepada F-16, pesawat pejuang generasi keempat yang dimiliki sebanyak 947 unit.

Walau bagaimanapun, apabila melibatkan pesawat pejuang generasi kelima, tiada siapa di Bumi ini mampu mendekati Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat mempunyai lebih daripada 266 pejuang pesawt tempur generasi kelima pelbagai fungsi, jauh meninggalkan Rusia dan China.

Malah, Amerika Syarikat mempunyai 800 pangkalan tentera di tanah asing, lebih daripada mana-mana negara di dunia.
Hakcipta iluminasi.com (2017)