Setiap orang di atas muka Bumi ini pernah dan akan berasakan kesukaran dalam hidup.

Jika ada sesuatu yang sentiasa mengganggu anda untuk tempoh yang lama, anda perlu ambil berat tentang kesihatan dengan serius.

Dan antara penyebab yang boleh menyebabkan ini berlaku adalah tekanan. Ramai pakar yang menyatakan bahawa tekanan boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

BESARKAN TEKS     A-  A+

iluminasi.com kongsikan 10 tanda-tanda paling popular yang menunjukkan bahawa badan anda terkesan oleh tekanan.

1. Penyakit kulit

muka tumbuh jerawat

Psoriasis, jerawat, dan penyakit kulit lain boleh disebabkan oleh tekanan. Para saintis menjalankan penyelidikan di kalangan pelajar dan ia menunjukkan hubungan langsung antara tahap tekanan psikologi dan masalah kulit yang tinggi.

Eksperimen terhadap tikus juga memberikan hasil yang sama. Haiwan yang terdedah kepada tekanan pada skala yang besar lebih mudah terdedah kepada jangkitan kulit.

2. Perubahan berat

berat berubah ubah

Anda mungkin pernah berada dalam situasi di mana anda tidak dapat menstabilkan berat badan anda dengan diet atau latihan fizikal.

Sesetengah perkara atau pengalaman yang buruk boleh membuatkan berat badan anda meningkat. Ternyata bahawa keadaan tekanan yang kerap meningkatkan pengeluaran kortisol hormon.

Hormon kortisol menstabilkan metabolisme lemak dan karbohidrat dan menyokong tahap gula yang diperlukan dalam darah.

Sekiranya seseorang mempunyai terlalu banyak hormon ini, mereka akan makan lebih banyak, badan akan menghasilkan kurang testosteron dan badan akan membakar kalori lebih rendah.

Dan ini akan membuatkan berat badan anda bertambah. Kadang-kala, tekanan dan kebimbangan juga boleh menyebabkan seseorang itu kehilangan berat badan.

Peningkatan tahap adrenalin dalam darah menjadikan perkara ini berlaku. Adrenalin mempercepatkan metabolisme, tetapi ia melambatkan perkumuhan lemak.

Para saintis juga menyalahkan hormon CRH kerana kehilangan berat badan. Jadi, tekanan boleh menyebabkan berat badan bertambah dan berkurang, yang mana berada dalam keadaan tidak stabil.

3. Kerap selsema

kerap selesema tanda badan tertekan

Seperti yang dikatakan di atas, stres menyebabkan pengeluaran kortisol, yang boleh menyekat keradangan.

Walau bagaimanapun, jika seseorang mengalami tekanan kronik, sistem kekebalan tubuh menjadi kurang sensitif terhadap kortisol, yang menyebabkan keradangan yang lebih serius.

Tubuh badan kemudiannya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti selsema.

Jangan salahkan cuaca sejuk kerana ia hanya memberikan kesan kepada badan dengan sistem imun yang lemah.

Sekiranya anda sering sakit, fikirkan sesuatu yang membimbangkan anda dalam hidup anda dan cuba hapuskannya.

4. Masalah saluran usus 

gastrik

Terdapat bukti saintifik bahawa tekanan boleh memberi kesan negatif pada saluran gastrousus (berkaitan dengan perut dan usus.

Kadang-kala, ubat untuk sakit dan kembung perut tidak membantu. Dalam kes ini, dengan berjumpa pakar psikologi, ia sangat membantu.

Seorang doktor akan menentukan punca kebimbangan anda dan cuba membantu anda.

5. Sukar beri perhatian

tak dapat beri perhatian

Orang-orang yang mengalami tekanan untuk masa yang lama sukar untuk memberi tumpuan kepada sesuatu tugas.

Jika anda mendapati bahawa anda kurang fokus daripada biasa, mungkin sudah tiba masanya untuk kurangkan kerja dan berehat. 

Ini berlaku kerana ketegangan saraf.

6. Keguguran gambut

rambur gugur tanda badan tertekan

Para saintis telah membuat kesimpulan bahawa tekanan boleh membuatkan sebahagian besar kepala anda botak, atau botak keseluruhan.

Sekiranya anda mendapati bahawa anda mempunyai rambut yang kurang dari sebelumnya dan vitamin yang berbeza tidak memberikan kesan positif, tekanan mungkin menjadi penyebab ia berlaku.

Oleh itu, berhenti daripada gugup dan tertekan jika anda mahu mengekalkan rambut anda yang cantik.

7. Sakit kepala

sakit kepala tanda badan tertekan

Sakit kepala boleh disebabkan oleh banyak sebab: osteochondrosis, kedudukan yang salah semasa tidur, tekanan darah rendah atau tinggi, sinusitis, kehamilan dan banyak lagi.

Tetapi kadang-kala sakit kepala disebabkan oleh tekanan emosi yang berlaku di tempat kerja atau di rumah.

Pil atau ubat boleh membantu sakit kepala, tetapi jika anda tidak mengecualikan situasi yang teruk dari hidup anda, sakit kepala akan kembali berulang-ulang.

8. Kurang nafsu seksual

kurang nafsu

Orang tertekan emosi atau seseorang yang sering terdedah kepada tekanan, biasanya mempunyai keinginan seksual yang rendah.

Para saintis menjalankan kajian dan membuat kesimpulan sedemikian. Jadi jika anda tidak melakukan hubungan seks dengan pasangan anda untuk masa yang lama, jangan marah atau bimbang kerana ini tidak akan membantu keadaan.

Sekiranya sebab itu benar-benar datang dari tekanan, ia akan membuatkan keadaan menjadi lebih teruk. Satu perkara yang perlu dilakukan adalah bercuti bersama-sama pasangan anda.

9. Gangguan tidur

masaalah tidur

Situasi tertekan boleh menjadi sebab kepada masalah tidur yang serius. Anda mungkin mengalami insomnia jika anda mengalami tekanan berat untuk jangka masa yang panjang.

Ini adalah keadaan yang sangat sukar kerana seseorang tidak boleh bekerja dengan normal dan menikmati kehidupan yang sihat tanpa tidur yang baik.

Apabila pil tidur tidak lagi berfungsi, sudah tiba masanya untuk lebih berjaga-jaga dan mungkin berjumpa doktor. Adalah sangat penting untuk anda mencari penyebab kepada masalah tidur anda dan menghilangkannya secepat mungkin.

10. Masalah kardiovaskular 

masalah kardiovaskular petanda badan tertekan

Jantung kita berhadapan dengan pelbagai kesukaran dalam kehidupan kita, yang mana dari segi kebaikan dan keburukan.

Tekanan mempunyai pengaruh yang sangat buruk terhadap jantung. Para saintis membuktikan bahawa tekanan kronik adalah salah satu penyebab utama penyakit kardiovaskular.

Keadaan seperti kerja keras atau sebaliknya, tidak bekerja langsung, hidup dalam kemiskinan dan masalah dalam keluarga hanya membuatkan keadaan menjadi lebih teruk.
Hakcipta iluminasi.com (2017)