Kita semua tahu prosedur pembedahan yang dilakukan di hospital memerlukan kos yang sangat tinggi. Walaupun begitu, kita masih bernasib baik mempunyai sistem perubatan nasional yang sangat mementingkan kebajikan golongan kurang berkemampuan, berbanding negara-negara lain.

Ura-ura untuk negara kita menukar sistem tanggungan perubatan ini kepada sistem di mana setiap rakyat diwajibkan mencarum dalam perubatan negara kita, semakin kuat disebutkan selepas pertukaran kerajaan berlaku.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Seandainya pengenalan sistem seolah insurans ini benar-benar dilaksanakan, ini akan menambah satu lagi beban kewangan pada keluarga-keluarga yang kurang berkemampuan. Keluhan berkenaan kos perubatan khasnya pembedahan yang terlalu tinggi, memang biasa kedengaran tetapi mengapa kos pembedahan mampu mencapai harga tak masuk akal?

1. Kos pembayaran pakar bedah

pakar bedah

Majoriti pembedahan major kebiasaannya memerlukan sekurang-sekurangnya dua orang pakar, dengan seorang bertindak untuk menjalankan operasi dan seorang lagi bertindak sebagai pakar pelalian. Ada kalanya, dalam kes yang rumit - penglibatan beberapa orang pakar yang akan melakukan operasi diperlukan. Dalam sistem perubatan peringkat swasta, kebiasaannya doktor yang terlibat akan mengenakan caj mengikut kadar yang telah mereka persetujui dengan pihak pengelola hospital.

2. Kos pekerja bilik pembedahan

circulating nurse bantu pembedahan

Selain daripada minima dua orang doktor yang terlibat, perlu ada sekurang-kurangnya dua orang lagi pekerja yang bertugas di dalam dewan bedah pada setiap masa. Seorang pekerja yang dilabelkan sebagai 'circulating nurse' bertugas untuk merekodkan semua yang berlaku semasa pembedahan. Seorang lagi yang digelarkan sebagai 'surgical technologist' atau ST bertanggungjawab untuk memastikan semua peralatan yang digunakan semasa pembedahan bebas dari kuman.

3. Kos dewan pembedahan

bilik pembedahan

Dewan pembedahan atau 'operating theatre' yang akan digunakan akan disediakan supaya bebas daripada kuman. Setiap tatacara pembersihan yang dilakukan akan dikenakan bayaran-bayaran tertentu bergantung kepada kerumitan kes. Di Amerika Syarikat misalnya, bayaran untuk dewan pembedahan dikira menggunakan sistem durasi, dengan kadar caj dewan pembedahan dikira berdasarkan tempoh penggunaan setiap 15 minit.

4. Kos bilik PACU

unit rawatan rapi

Di kebanyakan hospital selepas setiap pembedahan, semua pesakit akan diletakkan di Post Anesthesia Care Unit atau PACU terlebih dahulu. Di sini pesakit akan dipantau sehinggalah kesan pelali yang telah digunakan semasa pembedahan hilang sepenuhnya, dalam mengawasi adakah berlaku sebarang komplikasi dan kesan sampingan selepas pembedahan selesai.

5. Kos bayaran bilik hospital

gadis ulangkaji di wad

Seandainya pesakit perlu diawasi selepas pembedahan di wad, kos penggunaan bilik atau wad akan dikenakan, termasuklah kos untuk penjagaan yang disediakan. Semasa peringkat ini, semua prosedur kecil yang dilakukan seperti memasukkan saluran IV, ubat-ubatan, ujian dan pelbagai lagi akan menambah kepada jumlah kos yang perlu ditanggung.

6. Kos ICU

unit pacu icu

Bagi pesakit yang kurang bernasib baik dan perlu ditempatkan dalam unit rawatan rapi, seperti kes-kes pembedahan jantung terbuka dan pemindahan organ misalnya, kos akan meningkat dengan lebih cepat disebabkan kos ICU jauh lebih tinggi berbanding pesakit yang hanya duduk di wad biasa untuk pemulihan. Seandainya semasa mereka berada di situ dan memerlukan ujian darah, imbasan x-ray dan ubat-ubatan, semua itu akan dimasukkan ke dalam kos yang perlu dibayar.

7. Kos konsultasi

konsultasi doktor caj tinggi

Setiap kali doktor menemui pesakit khasnya dalam sistem perubatan hospital swasta, doktor berhak untuk mengenakan bayaran ketika melawat pesakit yang belum atau sudah menjalani pembedahan. Setiap sesi konsultasi akan dicaj mengikut kelayakan doktor tersebut, dengan kadar caj berbeza-beza dikenakan pada pesakit.


Ketika semua ini dijumlahkan, baru lah kos sebenar sesuatu pembedahan itu dapat dilihat. Bagi mereka yang gemar ke hospital awam kerana kos yang rendah, mungkin kita tidak menyedari kos sebenar setiap prosedur rawatan.

Namun bagi mereka yang biasa ke hospital swasta, pasti anda sudah biasa melihat bagaimana semua item yang digunakan seperti picagari pun direkodkan satu per satu harganya, sehingga mampu membuatkan pesakit yang sepatutnya semakin sihat - pitam semasa melihat jumlah yang perlu dikeluarkan.
Hakcipta iluminasi.com (2017)