COVID-19, yang pertama kali dikesan pada Disember 2019 di Wuhan, China, kini telah menjangkiti 94.7 juta orang di seluruh dunia dan membunuh 2,025,746 nyawa (sehingga 16/1/2021).

Ketika ini, syarikat pembuat ubat yang telah lama beroperasi dan syarikat baharu mula mengorak langkah dengan rancangan membangunkan vaksin yang mensasarkan jangkitan yang disebabkan oleh novel coronavirus.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Penghasilan vaksin adalah antara salah satu cara utama bagi membendung penyakit berjangkit dan kini sedang diuji di sebahagian kawasan di dunia.

iluminasi.com kongsikan 10 penyelidik dan pengeluar vaksin COVID-19.

1. Johnson & Johnson

vaksin covid 19 oleh johnson johnson

Jenis: Vaksin

Negara: Amerika Syarikat

Pada 11 Februari 2020, Johnson & Johnson (J&J) mengumumkan bahawa mereka sedang bekerja sama dengan Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Lanjutan Bioperubatan (BARDA) untuk menguji calon vaksinnya, dengan setiap pihak memberikan RM4 bilion untuk penyelidikan dan pengembangan, dan organisasi kesihatan awam ini membiayai percubaan Tahap 1.

"Kami juga dalam perbincangan dengan rakan kongsi lain, bahawa jika kami memiliki calon vaksin yang berpotensi, kami mensasarkannya untuk boleh diakses di China dan bahagian dunia lain," kata Dr. Paul Stoffels, ketua pegawai ilmiah J&J.

Pada 13 Mac 2020, J&J berkata bahawa ia memulakan ujian pra-klinikal pada beberapa calon dalam kerjasama dengan Pusat Perubatan Beth Israel Deaconess di Boston, dan pada 30 Mac ia telah mengenal pasti calon vaksin utama.

Matlamat syarikat ini adalah untuk meletakkan calon vaksin utamanya dalam percubaan klinikal Tahap 1 pada bulan September dan ia mungkin mempunyai dos penyelidikan vaksin yang tersedia pada awal 2021 untuk kegunaan kecemasan.

2. Altimmune

vaksin covid 19 oleh altimmune

Jenis: Vaksin

Nama: AdCOVID

Negara: Amerika Syarikat

Altimmune Inc berkata pada 30 Mac 2020 bahawa ia bekerjasama dengan University of Alabama di Birmingham untuk mengembangkan vaksin COVID-19 intranasal dengan dos tunggal.

Mereka mengatakan mereka merancang untuk menguji calon vaksin dalam percubaan Tahap 1 pada suku ketiga 2020. Syarikat pra-klinikal ini juga sedang mengembangkan vaksin untuk penyakit lain termasuklah antraks dan selesema.

3. BioNTech dan Pfizer

vaksin covid 19 oleh biontech dan pfizer

Jenis: Vaksin mRNA

Nama: BNT162 program

Negara: Jerman dan Amerika Syarikat

Pada 17 Mac 2020, Pfizer Inc mengumumkan bahawa ia akan membantu mengembangkan dan mengedarkan calon vaksin COVID-19 BioNTech, namun perjanjian itu tidak termasuk China.

360 pesakit dalam percubaan di A.S. telah mula menerima dos pertama dari empat calon vaksin yang termasuk dalam kajian pada 5 Mei.

Dosis bagi 200 peserta dalam percubaan Jerman bermula pada 23 April.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Pfizer akan membayar pendahuluan $185 juta (RM746 juta), dengan bayaran tambahan pada masa depan sehingga RM2.27 bilion.

BioNTech juga sedang menguji vaksin ini dengan kerjasama Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. Ltd. di China.

4. Inovio Pharmaceuticals

vaksin covid 19 oleh inovio pharmaceuticals

Jenis: Vaksin berasaskan DNA

Nama: INO-4800

Negara: Amerika Syarikat

Inovio Pharmaceuticals Inc sedang menguji calon vaksinnya dalam percubaan klinikal Tahap 1 di dua kawasan di AS iaitu Perelman School of Medicine di University of Pennsylvania dan Pusat Penyelidikan Farmasi di Kansas City, Missouri.

Inovio membangunkan imunoterapi dan vaksin tetapi belum mempunyai produk yang diluluskan untuk rawatan.

Untuk INO-4800, ujian praklinikal dilakukan antara 23 Januari dan 29 Februari 2020.

Syarikat ini memulakan percubaan klinikal di AS dengan sehingga 40 peserta pada bulan April, yang memberi pesakit pertama pada 6 April.

Inovio mengatakan ia menjangkakan mempunyai 1 juta dos vaksin yang siap untuk ujian klinikal tambahan atau penggunaan kecemasan pada akhir tahun 2020.

Pada 12 Mac, Inovio mengumumkan menerima geran $5 juta dari Yayasan Bill & Melinda Gates untuk menguji alat untuk calon vaksinnya. 

5. GlaxoSmithKline

vaksin covid 19 oleh glaxosmithkline 749

Jenis: Vaksin, rawatan 

Nama: Sistem pembantu AS03 untuk vaksin

Negara: United Kingdom

GlaxoSmithKline (GSK) adalah satu lagi pembuat vaksin terkemuka, yang telah menghasilkan vaksin untuk papillomavirus manusia (HPV) dan selesema musiman, serta banyak lagi.

GSK telah mengumumkan satu siri kerjasama yang luas ketika pandemik COVID-19 melanda, yang paling utama adalah perjanjian dengan Sanofi untuk bersama-sama mengembangkan calon vaksin.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, antigen S-protein COVID-19 Sanofi akan dipasangkan dengan teknologi tambahan GlaxoSmithKline.

GSK jgua berkata bahawa University of Queensland yang dibiayai oleh Gabungan untuk Inovasi Kesediaan Wabak (CEPI) akan memiliki akses kepada teknologi platform pelengkap vaksinnya, yang diyakini dapat memperkuat tindak balas vaksin dan membatasi jumlah vaksin yang diperlukan setiap dos.

6. Heat Biologics

vaksin covid 19 oleh heat biologics

Jenis: Vaksin

Negara: Amerika Syarikat

Heat Biologics Inc. sebelum ini telah mengumumkan bahawa ia sedang mengembangkan vaksin untuk novel coronavirus dengan University of Miami Miller School of Medicine.

Ia mendedahkan dalam kenyataan kewangan bahawa calon vaksin COVID-19 milik mereka telah dimasukkan dalam "draf landskap" 41 vaksin calon Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Syarikat itu juga telah bergabung dengan Alliance for Biosecurity, yang dapat menolong mereka "mendapatkan dana kerajaan untuk menyokong pengembangan, pengeluaran, dan pengedaran pesat vaksin COVID-19," menurut penganalisis Maxim Group.

7. Moderna

vaksin covid 19 oleh moderna

Jenis: Vaksin berdasarkan RNA

Nama: mRNA-1273

Negara: Amerika Syarikat

Moderna Inc menerima dana dari CEPI pada Januari 2020 untuk membangunkan vaksin mRNA terhadap COVID-19.

Pada 24 Februari 2020, pihaknya mengatakan telah menghantar kumpulan pertama mRNA-1273 ke Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Negara (NIAID) untuk percubaan klinikal Tahap 1 di A.S.

Pesakit pertama dalam percubaan Tahap 1 menerima dos calon vaksin pada 16 Mac 2020. Kajian ini diharapkan dapat mendaftarkan 45 pesakit dewasa yang sihat, antara usia 18 dan 55 tahun, dalam percubaan klinikal Tahap I label terbuka untuk uji mRNA-1273 sebagai vaksin untuk COVID-19.

Peserta akan melalui ujian ini selama setahun.

Pada pertengahan April 2020, Moderna menerima RM1.95 bilion dari dana BARDA untuk menyokong program pembangunan vaksinnya.

8. Novavax

vaksin covid 19 oleh novavax

Jenis: Vaksin

Nama: NVX-CoV2373

Negara: Amerika Syarikat

Novavax Inc., sebuah syarikat bioteknologi praklinikal, mengumumkan pada 26 Februari 2020 bahawa ia mempunyai beberapa calon vaksin dalam kajian praklinikal haiwan.

Menjelang 8 April 2020, syarikat itu mengatakan telah mengenal pasti calon vaksin COVID-19, dan ia merancang untuk memulakan kajian klinikal Tahap I pada pertengahan Mei.

Fasa pertama kajian terkawal plasebo melibatkan 130 orang dewasa yang sihat dan data pusingan pertama dari kajian itu diperoleh pada Julai 2020.

Syarikat ini menerima RM16 juta dari CEPI untuk membangunkan vaksin COVID-19 dan disokong oleh Emergent BioSolutions Inc. dalam pengembangan kontrak dan pembuatan untuk vaksin eksperimen ini.

9. Sanofi

vaksin covid 19 sanofi

Jenis: Vaksin

Negara: Perancis

Bermula pada 18 Februari 2020, Sanofi bekerjasama dengan BARDA untuk menguji calon vaksin pra-klinikal untuk sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) untuk COVID-19 menggunakan platform gabungan semula DNA.

Sanofi mensasarkan untuk memasukkan vaksin ini ke dalam ujian klinikal Tahap 1 antara Mac 2021 dan Ogos 2021. 

Ia juga mengumumkan satu projek berasingan dengan Translate Bio untuk mengembangkan vaksin mRNA.

Pembuat ubat Perancis ini mempunyai sejarah yang lama dalam menghasilkan vaksin dalam perniagaan Sanofi Pasteur mereka dan memperoleh calon ini melalui pengambil alihan syarikat Protein Sciences pada tahun 2017 dengan harga RM3 bilion.

Sebelum ini, Sanofi bekerjasama dengan Protein Sciences dalam menghasilkan vaksin selesema.

10. Vaxart

vaksin covid 19 oleh vaxart

Jenis: Vaksin

Negara: Amerika Syarikat

Vaxart Inc adalah salah satu syarikat pertama yang mengumumkan rancangan untuk mengembangkan vaksin COVID-19, iaitu pada 31 Januari 2020.

Pada Mac 2020, syarikat tahap klinikal ini mengumumkan bahawa Emergent BioSolutions akan membantu mengembangkan dan mengeluarkan calon vaksin oralnya.

"Kami percaya vaksin oral yang diberikan menggunakan tablet yang tahan suhu bilik mungkin menawarkan kelebihan logistik yang sangat besar dalam pelaksanaan kempen vaksinasi yang luas," kata Ketua Pegawai Eksekutif Vaxart Wouter Latour.

Syarikat itu memulakan percubaan klinikal Fasa 1 di A.S. pada separuh kedua tahun 2020 dan pada 31 Mac, ia mempunyai lima calon vaksin COVID-19 untuk ujian pra-klinikal.

Rujukan:

1. Market Watch

2. Edge Markets

3. Bio Pharmadive
Hakcipta iluminasi.com (2017)