Kehebatan India berkenaan dengan skala pilihan raya umum yang sangat besar memang tidak dapat disangkal, dengan 900 juta pengundi digerakkan di 1 juta tempat mengundi untuk memilih dari 8,000 calon merentasi daratan yang merangkumi 3,200 kilometer utara ke selatan dan hampir sama timur ke barat.

Namun kini negara ini berhadapan dengan sesuatu yang lebih besar dan sukar, iaitu India perlu memvaksin 1.3 bilion rakyat mereka menentang COVID-19. Lebih teruk, ia perlu dilakukan sebanyak dua kali dan dua kali lebih pantas.

BESARKAN TEKS     A-  A+

Dengan lebih daripada 11 juta kes COVID-19 yang disahkan dan ekonomi yang lemah, bagaimana negara ini berhadapan dengan cabaran ini?

Perdana Menteri India Narendra Modi walau bagaimanapun agak yakin.

"Kami memiliki jaringan vaksinasi yang luas dan berpengalaman dan kami akan memanfaatkan kelebihan ini," kata Narendra Modi.

Sehingga kini, India sudah mempunyai kelebihan kerana mempunyai skema vaksinasi terbesar di dunia dikenali sebagai program imunisasi sejagat.

Setiap tahun, kerajaan India memberi vaksin untuk difteria, polio, campak dan penyakit kanak-kanak lain kepada sekitar 26 juta bayi, serta memberi imunisasi kepada sekitar 30 juta wanita hamil.

India memiliki 27,000 rantaian suhu sejuk beku untuk menyimpan vaksin-vaksin pada suhu yang tepat, 700 trak sejuk beku, sekitar 50,000 juruteknik rantaian sejuk beku dan kira-kira 2.5 juta pekerja kesihatan untuk memberi dos vaksin.

india vaksin 1 3 bilion rakyat

Namun di banyak tempat, sistem rantaian sejuk berada dalam keadaan yang agak teruk dan perlu dibaiki.

Alat pengukur suhu peti sejuk tidak berfungsi, vaksin tidak disimpan atau dipantau dengan betul, dan "blackout" elektrik boleh berlangsung berjam-jam, membuatkan vaksin tidak sesuai untuk digunakan lagi.

Skala masa untuk menyampaikan program vaksin universal yang dilakukan sebelum ini dan Covid-19 vaksin juga sangat berbeza.

Vaksin untuk kanak-kanak dan wanita hamil adalah secara berperingkat dalam tempoh setahun, sedangkan program vaksinasi COVID-19 dijangka akan segera dimulai dan kerajaan India menginginkan sekitar 300 juta rakyat (600 juta dos) divaksinasi pada akhir bulan Ogos 2021.

Ia merangkumi kakitangan kesihatan, kakitangan tambahan, pekerja sanitasi, polis dan orang awam yang golongan lemah.

Mengangkut vaksin merentasi sebuah negara yang luas di mana musim panas bermula pada bulan Mac juga merupakan satu cabaran yang sangat sukar.

Memandangkan haba musim panas yang agak tinggi, kerajaan India mungkin tidak mempunyai pilihan untuk memilih vaksin Pfizer / BioNTech kerana keperluan suhunya iaitu -70C hampir mustahil untuk disediakan.

Bukan itu sahaja, keperluan penyejukan 2°C hingga 8°C yang agak standard diperlukan vaksin Moderna atau Oxford AstraZeneca juga bermaksud bahawa India perlu meningkatkan kapasiti rantaian sejuk beku secara besar-besaran agar apabila vaksin tersedia, trak-trak sejuk beku boleh memulakan perjalanan panjang untuk menghantar dos ke setiap pelosok India. 

rantaian sejuk beku untuk kekalkan suhu vaksin

Trak dan kereta api akan mengambil vaksin dari kilang pembuatan ke pusat penyimpanan terkawal suhu di setiap ibu negeri, dilengkapi dengan bilik pendingin dan penyejuk beku.

Dari pusat penyimpanan, vaksin akan dipindahkan dengan trak, kereta api dan dalam beberapa kes penting menaiki pesawat, ke ibu pejabat daerah, hospital, pusat kesihatan, dan klinik.

Setelah tiba, vaksin ini sekali lagi perlu disimpan dalam peti sejuk sehinggalah ia disuntik.

Walaupun kerajaan Narendra Modi mahu bertindak pantas, dan menteri-menteri India bercakap dengan nada yang sangat yakin dalam menguruskan logistik vaksin COVID-19, namun semuanya masih tidak jelas.

Masih belum jelas mengenai bila semua trak sejuk, pusat penyimpanan, penyejuk beku, penyejuk, jarum suntik, swab alkohol dan botol kaca akan tiba. Atau bagaimana kerajaan India merancang untuk melatih seluruh kakitangan kesihatan untuk memberikan vaksin.

"Adakah sesiapa telah melakukan audit terhadap apa yang kita perlukan? Kami tidak menerima angka tertentu. Kami diberitahu bahawa susunan imunisasi yang ada akan digunakan tetapi ini hanyalah sebahagian kecil dari apa yang diperlukan. Tugasan ini terlalu besar dan melampaui kemampuan yang kami ada, jad apa rancangannya?," kata Dr Satyajit Rath, saintis di Institut Imunologi Kebangsaan India.

Kerajaan-kerajaan negeri mula menubuhkan pasukan petugas khas dan di beberapa negeri seperti Bihar, Karnataka dan Maharashtra, mereka telah memberitahu kerajaan pusat tentang jumlah peti sejuk, penyejuk beku, alat pendingin masuk dan alat pendingin yang mereka perlukan.

cara india vaksin rakyatnya

Mereka juga menyusun senarai pekerja yang akan berada dalam senarai keutamaan untuk menerima suntikan.

Sebilangan pakar kuatir bahawa vaksinasi untuk kanak-kanak dan wanita mungkin gagal kerana pemberian vaksin COVID-19 mengatasi program imunisasi sebelum ini.

Mereka berkata bahawa sistem ini tidak akan dapat memenuhi kedua-dua tuntutan itu kerana imunisasi kanak-kanak di India telah tergendala disebabkan pandemik ini. 

Angka dari kementerian kesihatan menunjukkan bahawa antara Januari dan Ogos 2020, 12 juta kanak-kanak diberi vaksin, hampir 6 juta kurang daripada yang dijangkakan.

T. Sundararaman, koordinator Gerakan Kesihatan Rakyat yang berpusat di New Delhi, telah memperingatkan bahawa kapasiti rantaian sejuk tidak mencukupi walaupun untuk program vaksinasi yang ada.

vaksin di india

"Kerajaan perlu meningkatkan infrastruktur sebanyak lima hingga 10 kali ganda dari yang kita miliki sekarang. Saya melihat ia mempunyai masalah 'perkakasan'. Bagaimana untuk mendapatkan bilik sejuk, peti sejuk berlapis, van vaksin? Walaupun mereka memilih sektor swasta, tetapi rantaian sejuk terhad kepada kawasan bandar. Ia hampir tidak wujud di kawasan luar bandar atau pedalaman," kata T. Sundararaman.

Juga terdapat isu berkenaan dengan siapa yang akan memberikan vaksin tersebut, yang mana memerlukan berjuta-juta orang untuk melakukannya.

Organisasi Kimia dan Pengedar Dadah Seluruh India telah memberitahu kerajaan India bahawa ia dapat melatih separuh daripada 800,000 anggotanya untuk membantu menguruskan dos.

“Latihan untuk memberi suntikan, cara membuang jarum suntik dan bagaimana mengetahui kesan sampingan harus diatur, diawasi, dan dipantau. Kami tidak tahu bagaimana perkara itu akan berlaku. Walaupun ahli kimia dilatih, itu tidak akan mencukupi," kata Dr. Satyajit Rath.

Dr. Satyajit juga berkata bahawa India memerlukan lebih ramai kakitangan kesihatan dalam program ini.

mengapa kes covid 19 india naik 589

"Jika semua kakitangan kesihatan dikerahkan siang dan malam untuk memberikan suntikan vaksin COVID-19, bagaimana pula dengan tugas harian mereka terhadap pesakit lain?" kata Dr. Satyajit Rath.

Dr. Satyajit bimbang pelancaran program itu boleh menjadi huru-hara sekiranya terdapat kekurangan dan barisan panjang orang di luar klinik tidak dilayan.

Rujukan:

1. NHP

2. CNBC

3. Guardian
Hakcipta iluminasi.com (2017)