Kredit foto: Instagram Puteri Sarah Liyana

   

Siapa Puteri Sarah Liyana? Pemilik nama penuh Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin merupakan isteri kepada pengarah, Syamsul Yusof atau nama sebenarnya, Mohd Syamsul Mohd Yusof yang juga suami kepada Instafamaous Ira Kazar.

Beliau terkenal dengan peranan lakonan dalam drama TV seperti Evolusi KL Drift: The Series, Melastik Ke Hatimu, Sabarlah Duhai Hati, Suri Hati dan Aku Seorang Perempuan.

Puteri Sarah kini menjadi sebutan berkaitan isu poligami membabitkan kewujudan orang ketiga dalam rumah tangganya yang menjadi bahan bualan hangat netizen.

Pada 6 Januari 2023, suaminya mengejutkan peminat apabila mengaku melalui video Instagram bahawa dia telah bernikah dengan Ira Kazar di Thailand berwalikan bapa wanita itu, Kazar Saisi. Dia turut memaklumkan bahawa Puteri Sarah masih lagi isterinya yang sah.

Pergolakan perkahwinan Syamsul dan Sarah mula dikesan sejak empat tahun lalu, namun anak kepada Datuk Yusof Haslam itu sebelum ini menutup mulut daripada bercakap mengenainya.

Namun, selepas Syamsul membuat pengakuan, konflik rumah tangganya termasuk kehadiran Ira Kazar sebagai isteri keduanya hangat diperkatakan sehingga tular di alam maya.

Berikut 10 fakta mengenai pelakon Puteri Sarah Liyana yang ramai tidak tahu.

    

10 Fakta Pelakon Puteri Sarah Liyana Yang Ramai Tak Tahu!

puteri sarah 235

   

1. Puteri Sarah dilahirkan sebagai anak kepada pasangan Megat Kamaruddin Megat Shamsuddin (bapa) dan Paridah Puteh (ibu).

   

puteri sarah liyana 633    

puteri sarah syamsul

Adik beradik Puteri Sarah Liyana

   

2. Dia mempunyai ketinggian tubuh 165 sentimeter (cm) iaitu bersamaan 5 kaki 5 inci.

      

puteri sarah ira kazar

   

3. Dia menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Penggawa Timur di Masai, Johor.

      

ira kazar 600

   

4. Jumlah pengikut di laman media sosial, Instagram (IG) peribadinya kini telah mencecah 1.8 juta.

      

ira kaza 711

    

5. Dia bergiat aktif dalam bidang lakonan dengan membuat penampilan peranan menerusi drama antaranya Evolusi KL Drift: The Series, Melastik Ke Hatimu, Sabarlah Duhai Hati, Suri Hati dan Aku Seorang Perempuan, termasuk telefilem seperti Ayat Dari Langit, Tanggang Langgang dan Syurga Nur Muhammad, juga filem Lu Pikirlah Sendiri de Movie, Usin UFO dan Radhi Rudy Bin Dadu.

     

syamsul yusof 500

   

6. Berkahwin pada 8 Mac 2014 dengan pengarah Syamsul Yusof dan hasil perkongsian hidup pasangan ini dikurniakan dua orang anak iaitu Syaikhul Islam, 6, dan Sumayyah, 4.

      

syamsul 98

7. Difahamkan, Puteri Sarah kini menetap di rumah ibu mentuanya sejak setahun lalu selain berulang alik di rumah ibu bapanya.

      

kazar saisi 940

8. Pada Julai 2022, Puteri Sarah berjaya mendapatkan kereta mewah idaman, iaitu jenis Mercedes-Benz A-Class, hasil kerja kerasnya yang kembali berlakon dan menjalankan beberapa perniagaan.

      

kazar 34

   

9. Beliau menyatakan hasrat untuk melihat anak-anaknya melanjutkan pelajaran ke luar negara untuk menjadi doktor apabila dewasa kelak.

   

ira syamsul

   

10. Kemunculan seterusnya di layar kaca ialah menerusi drama Andai Itu Takdirnya, siri 2023 arahan Jamal Khan yang ditunjangi oleh pelakon Shukri Yahaya dan Hannah Delisha.

Untuk biodata asas Puteri Sarah, baca artikel: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Puteri Sarah Liyana

Baca: 10 Fakta Drama Novel Berepisod Andai Itu Takdirnya (Astro Ria) Yang Ramai Tak Tahu!

Baca: 7 Foto Keluarga, Ibu Bapa, Adik-Beradik Puteri Sarah Liyana Yang Ramai Tak Tahu!

Baca: 10 Fakta Pengarah Syamsul Yusof Yang Ramai Tak Tahu!

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Ira Kazar, Anak Pelakon Kazar Saisi

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Kazar Saisi, Bapa Ira Kazar

Baca: Biodata Dan Latar Belakang Pengarah Syamsul Yusof

   

Kredit video: Puteri Sarah Liyana Akui Lebih Lantang Bersebab | MeleTOP | Nabil & Hawa

Kredit foto & Sumber: Instagram Puteri Sarah Liyana

    
Hakcipta iluminasi.com (2017)